Ingredientele de bază sunt simple, însă modul de pregătire diferențiază rețeta de panettone de o rețetă clasică de cozonac. Iată cum faci acasă panettone. Rețeta pas cu pas pentru cozonac Italian.

Secrete pentru cel mai bun panettone

  • Este important să știi că orice rețetă de panettone se pregătește din două tipuri de aluat. Primul aluat se face din maia, care trebuie să stea la dospit câteva ore, iar al doilea aluat este cel în care vei pune fructe sau ciocolată, ce prefer. Cele două compoziții se amestecă între ele și așa vei obține cel mai bun panettone făcut în casă.
  • Alege întotdeauna o formă înaltă pentru a coace cozonacul italian, dar și din hârtie, antiaderentă. În felul acesta vei obține rezultatul perfect în urma coacerii.
  • Locul în care lași aluatul la dospit trebuie să aibă o temperatură caldă, constantă.
  • Cerne întotdeauna făina înainte de a o adăuga în aluatul de panettone.
  • Folosește ingrediente cât mai grase în compoziție atunci când vine vorba de lapte sau unt.
  • Nu uita să adaugi un praf de sare în aluatul de cozonac panettone. În felul acesta vei intensifica și mai bine aromele.

Rețete de panettone

Panettone cu fructe confiate

Ingrediente pentru primul aluat

13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
Recomandări
13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
  • 125 gr zahăr brun;
  • 25 gr drojdie;
  • 6 gplbenușuri de ou;
  • 2 linguri din albușul de ou;
  • 150 ml lapte cald;
  • 135 gr unt;
  • 500 gr făină.

Ingrediente pentru al doilea aluat

  • 125 gr zahăr;
  • 125 gr unt;
  • 100 gr stafide înmuiate în rom;
  • 250 gr făină;
  • 50 gr rom pentru stafide;
  • 10 gr sare;
  • 6 gălbenușuri crude;
  • 10 gr miere.

Ingrediente pentru glazură

  • 80 gr migdale măcinate;
  • 80 gr zahăr pudră;
  • 50 gr migdale;
  • 50 gr zahăr granulat;
  • 2 albușuri crude.

Mod de preparare

Pentru început, vei pregăti primul aluat. Se pune laptele cald într-un bol și se amestecă cu drojdia. Separat, se mixează zahărul, 3 gălbenușuri și puțină esență de vanilie timp de 2-3 minute. Ulterior, peste se adaugă drojdia și laptele și se amestecă.

Se adaugă apoi, treptat, făina și se frământă toată compoziția pentru 10 minute. Se pun și celelalte 3 gălbenușuri de ou, 2 linguri de albuș și se frământă încă 10 minute.

Se lasă pentru 5-10 minute aluatul, apoi se adaugă untul moale și se mai frământă până când aluatul este moale și elastic.

Se mută aluatul într-un vas încăpător, deoarece se va dospi, și se acoperă cu o folie de plastic și se lasă pentru 10-12 ore deoparte. De preferat este ca aluatul să stea peste noapte la dospit, la o temperatură de 25 de grade.

Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Recomandări
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii

Pentru a pregăti al doilea aluat, vei lua aluatul dospit lăsat peste noapte, îl vei pune în vasul unui mixer, iar peste vei adăuga stafidele pe care le-ai ținut în rom, 3 gălbenușuri, zahărul și mierea. Se mixează toate, se adaugă apoi treptat și 250 gr de făină și 10 grame de sare.

Se frământă totul pentru 10 minute, după care se lasă deoparte pentru încă 10 minute, se adaugă untul moale, restul ingredientelor și se amestecă totul.

Se încălzește cuptorul la 25 de grade, aluatul frământat se pune într-un bol mare și se lasă la dospit pentru o oră în cuptor.

Ulterior, compoziția de panettone se împarte în două, se pune în două recipiente diferite, recipiente pe care le vei folosi ulterior pentru copt în cuptor, și se mai lasă la dospit pentru încă 4,5 ore.

Pentru glazură, se bat albușurile cu zahărul pudră, se adaugă migdalele măcinate.

După ce aluatul de panettone s-a dospit, glazura se împarte în două și se pune peste fiecare compoziție de aluat. Se presară deasupra migdale și zahăr granulat și se dă la cuptor totul, la 180 de grade, în cuptorul încins în prealabil, pentru 45 de minute.

După ce s-au copt, se mai lasă în cuptor pentru 15 minute, la o temperatură joasă, apoi se lasă să se răcească, întorși cu capul în jos, pentru minim 4 ore înainte de a tăia cozonacul italian.

Cum protejează Înalta Curte „intimitatea” inculpaților în fața anchetelor DNA și DIICOT. Lista VIP-urilor care au scăpat de interceptări acuzatoare
Recomandări
Cum protejează Înalta Curte „intimitatea” inculpaților în fața anchetelor DNA și DIICOT. Lista VIP-urilor care au scăpat de interceptări acuzatoare

Desertul panettone este gata. Ai obținut doi cozonaci cu o consistență aerată și umplutură de stafide.

Rețetă panettone cu ciocolată

Ingrediente pentru maia

  • 380 gr făină;
  • 175 ml apă;
  • 5 gr drojdie.

Ingrediente pentru aluat

  • 10 gălbenușuri de ou;
  • 210 gr unt;
  • 125 gr ciocolată;
  • 150 gr fructe confiate;
  • 125 gr zahăr;
  • 25 gr miere;
  • 2 gr drojdie;
  • ¼ linguriță sare.

Mod de preparare

Apa și drojdia se pun într-un bol și se amestecă. Se adaugă treptat făina și se amestecă până când se obține un aluat consistent. Se acoperă cu o folie și se lasă maiaua la rece pentru 20 de ore.

Se scoate aluatul de la frigider, se rupe în bucățele mici, se pune în bolul unul mixer, și se adaugă gălbenușurile peste. Se pun și cele 2 grame de drojdie, sarea și se mixează până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului.

Se schimbă paleta robotului de bucătărie și se pune cârligul, se adaugă mierea și zahărul și se mixează până când zahărul se topește complet, iar aluatul devine elastic.

Se adaugă acum și untul moale, treptat și se continua frământarea până când s-au omogenizat toate ingredientele. Se pune ciocolata și se mai amestecă puțin până când se încorporează în aluat.

Se unge un bol mare cu puțin ulei, se adaugă aluatul, se acoperă cu o folie și se lasă la odihnit pentru 60 de minute.

Blatul de lucru se unge cu puțin ulei, se adaugă aluatul și se împăturește astfel încât să aduci o margine peste cealaltă de vreo 7-8 ori, până vei obține o formă rotundă.

Aluatul se pune în forma de copt pe care ai uns-o cu puțin ulei și se lasă la dospit timp de câteva ore, până când își dublează volumul, minim 6 ore. Se poate dospi și mai repede de atât, în funcție de temperatura la care este lăsat.

Când aluatul s-a dospit, deasupra se presară câțiva fulgi de ciocolată și zahăr. Se încălzește cuptorul la 150 de grade și se dă panettone la copt pentru 60 de minute.

După ce s-a copt cozonacul italian, pune două bețe de frigărui în baza aluatului și răstoarnă-l cu fundul în sus, apoi lasă-l atârnat pe un support, sprijinit în cele două bețe de frigărui.Îl vei lăsa să se răcească complet timp de câteva ore, apoi îl poți tăia.

Citește și: Rețete de cozonac

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei
Știrileprotv.ro
Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Surpriza “nebunească” făcută de Medana soțului ei, Alin Oprea, la un an de căsnicie: ”Nici prin gând nu mi-a trecut că va accepta". Medana a atras toate privirile
Libertateapentrufemei.ro
Surpriza “nebunească” făcută de Medana soțului ei, Alin Oprea, la un an de căsnicie: ”Nici prin gând nu mi-a trecut că va accepta". Medana a atras toate privirile
Zodiile cu lipici la bani în prima parte din 2025. Patru nativi își rotunjesc conturile fără mare efort
FANATIK.RO
Zodiile cu lipici la bani în prima parte din 2025. Patru nativi își rotunjesc conturile fără mare efort
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
GSP.RO
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
Stațiunea din România care l-a fascinat pe Regele Charles. Prea puțini români știu de ea, deși are arhitectura unică, peisaje frumoase și se află într-o zonă de vis
FANATIK.RO
Stațiunea din România care l-a fascinat pe Regele Charles. Prea puțini români știu de ea, deși are arhitectura unică, peisaje frumoase și se află într-o zonă de vis
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Unica.ro
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
NOI medicamente care te pot lăsa fără permis. Lista actualizată
Financiarul.ro
NOI medicamente care te pot lăsa fără permis. Lista actualizată
Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Vremea se schimbă dramatic la sfârşitul săptămânii. Temperaturile vor scădea cu 10 grade de la o zi la alta
Observatornews.ro
Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Vremea se schimbă dramatic la sfârşitul săptămânii. Temperaturile vor scădea cu 10 grade de la o zi la alta
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși
HOROSCOP
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI