Cuprins:
Ingredientele de bază sunt simple, însă modul de pregătire diferențiază rețeta de panettone de o rețetă clasică de cozonac. Iată cum faci acasă panettone. Rețeta pas cu pas pentru cozonac Italian.
Secrete pentru cel mai bun panettone
- Este important să știi că orice rețetă de panettone se pregătește din două tipuri de aluat. Primul aluat se face din maia, care trebuie să stea la dospit câteva ore, iar al doilea aluat este cel în care vei pune fructe sau ciocolată, ce prefer. Cele două compoziții se amestecă între ele și așa vei obține cel mai bun panettone făcut în casă.
- Alege întotdeauna o formă înaltă pentru a coace cozonacul italian, dar și din hârtie, antiaderentă. În felul acesta vei obține rezultatul perfect în urma coacerii.
- Locul în care lași aluatul la dospit trebuie să aibă o temperatură caldă, constantă.
- Cerne întotdeauna făina înainte de a o adăuga în aluatul de panettone.
- Folosește ingrediente cât mai grase în compoziție atunci când vine vorba de lapte sau unt.
- Nu uita să adaugi un praf de sare în aluatul de cozonac panettone. În felul acesta vei intensifica și mai bine aromele.
Rețete de panettone
Panettone cu fructe confiate
Ingrediente pentru primul aluat
- 125 gr zahăr brun;
- 25 gr drojdie;
- 6 gplbenușuri de ou;
- 2 linguri din albușul de ou;
- 150 ml lapte cald;
- 135 gr unt;
- 500 gr făină.
Ingrediente pentru al doilea aluat
- 125 gr zahăr;
- 125 gr unt;
- 100 gr stafide înmuiate în rom;
- 250 gr făină;
- 50 gr rom pentru stafide;
- 10 gr sare;
- 6 gălbenușuri crude;
- 10 gr miere.
Ingrediente pentru glazură
- 80 gr migdale măcinate;
- 80 gr zahăr pudră;
- 50 gr migdale;
- 50 gr zahăr granulat;
- 2 albușuri crude.
Mod de preparare
Pentru început, vei pregăti primul aluat. Se pune laptele cald într-un bol și se amestecă cu drojdia. Separat, se mixează zahărul, 3 gălbenușuri și puțină esență de vanilie timp de 2-3 minute. Ulterior, peste se adaugă drojdia și laptele și se amestecă.
Se adaugă apoi, treptat, făina și se frământă toată compoziția pentru 10 minute. Se pun și celelalte 3 gălbenușuri de ou, 2 linguri de albuș și se frământă încă 10 minute.
Se lasă pentru 5-10 minute aluatul, apoi se adaugă untul moale și se mai frământă până când aluatul este moale și elastic.
Se mută aluatul într-un vas încăpător, deoarece se va dospi, și se acoperă cu o folie de plastic și se lasă pentru 10-12 ore deoparte. De preferat este ca aluatul să stea peste noapte la dospit, la o temperatură de 25 de grade.
Pentru a pregăti al doilea aluat, vei lua aluatul dospit lăsat peste noapte, îl vei pune în vasul unui mixer, iar peste vei adăuga stafidele pe care le-ai ținut în rom, 3 gălbenușuri, zahărul și mierea. Se mixează toate, se adaugă apoi treptat și 250 gr de făină și 10 grame de sare.
Se frământă totul pentru 10 minute, după care se lasă deoparte pentru încă 10 minute, se adaugă untul moale, restul ingredientelor și se amestecă totul.
Se încălzește cuptorul la 25 de grade, aluatul frământat se pune într-un bol mare și se lasă la dospit pentru o oră în cuptor.
Ulterior, compoziția de panettone se împarte în două, se pune în două recipiente diferite, recipiente pe care le vei folosi ulterior pentru copt în cuptor, și se mai lasă la dospit pentru încă 4,5 ore.
Pentru glazură, se bat albușurile cu zahărul pudră, se adaugă migdalele măcinate.
După ce aluatul de panettone s-a dospit, glazura se împarte în două și se pune peste fiecare compoziție de aluat. Se presară deasupra migdale și zahăr granulat și se dă la cuptor totul, la 180 de grade, în cuptorul încins în prealabil, pentru 45 de minute.
După ce s-au copt, se mai lasă în cuptor pentru 15 minute, la o temperatură joasă, apoi se lasă să se răcească, întorși cu capul în jos, pentru minim 4 ore înainte de a tăia cozonacul italian.
Desertul panettone este gata. Ai obținut doi cozonaci cu o consistență aerată și umplutură de stafide.
Rețetă panettone cu ciocolată
Ingrediente pentru maia
- 380 gr făină;
- 175 ml apă;
- 5 gr drojdie.
Ingrediente pentru aluat
- 10 gălbenușuri de ou;
- 210 gr unt;
- 125 gr ciocolată;
- 150 gr fructe confiate;
- 125 gr zahăr;
- 25 gr miere;
- 2 gr drojdie;
- ¼ linguriță sare.
Mod de preparare
Apa și drojdia se pun într-un bol și se amestecă. Se adaugă treptat făina și se amestecă până când se obține un aluat consistent. Se acoperă cu o folie și se lasă maiaua la rece pentru 20 de ore.
Se scoate aluatul de la frigider, se rupe în bucățele mici, se pune în bolul unul mixer, și se adaugă gălbenușurile peste. Se pun și cele 2 grame de drojdie, sarea și se mixează până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului.
Se schimbă paleta robotului de bucătărie și se pune cârligul, se adaugă mierea și zahărul și se mixează până când zahărul se topește complet, iar aluatul devine elastic.
Se adaugă acum și untul moale, treptat și se continua frământarea până când s-au omogenizat toate ingredientele. Se pune ciocolata și se mai amestecă puțin până când se încorporează în aluat.
Se unge un bol mare cu puțin ulei, se adaugă aluatul, se acoperă cu o folie și se lasă la odihnit pentru 60 de minute.
Blatul de lucru se unge cu puțin ulei, se adaugă aluatul și se împăturește astfel încât să aduci o margine peste cealaltă de vreo 7-8 ori, până vei obține o formă rotundă.
Aluatul se pune în forma de copt pe care ai uns-o cu puțin ulei și se lasă la dospit timp de câteva ore, până când își dublează volumul, minim 6 ore. Se poate dospi și mai repede de atât, în funcție de temperatura la care este lăsat.
Când aluatul s-a dospit, deasupra se presară câțiva fulgi de ciocolată și zahăr. Se încălzește cuptorul la 150 de grade și se dă panettone la copt pentru 60 de minute.
După ce s-a copt cozonacul italian, pune două bețe de frigărui în baza aluatului și răstoarnă-l cu fundul în sus, apoi lasă-l atârnat pe un support, sprijinit în cele două bețe de frigărui.Îl vei lăsa să se răcească complet timp de câteva ore, apoi îl poți tăia.
Citește și: Rețete de cozonac
Sursă foto: 123rf.com