Ce este panna cotta

Denumirea „panna cotta” provine din limba italiană și se traduce prin „smântână gătită”. „Panna” înseamnă smântână, iar „cotta” înseamnă gătită.

Panna cotta își are originile în regiunea Piemont din nordul Italiei. Deși desertul a devenit popular în toată Italia și chiar la nivel internațional, se crede că a fost creat inițial în Piemont în jurul începutului secolului al XX-lea. Există, de asemenea, speculații că desertul ar fi putut avea influențe mai vechi, datorită simplității sale și a ingredientelor de bază care sunt disponibile de secole.

Panna cotta este apreciată pentru simplitatea sa, gustul fin și versatilitatea sa, putând fi combinată cu diverse arome și sosuri pentru a crea deserturi rafinate.

Cum se face panna cotta

Așadar, panna cotta este un desert rafinat și simplu, apreciat pentru textura sa catifelată și gustul delicat. Smântâna dulce, ingredientul principal, este încălzită împreună cu zahărul într-o cratiță. Uneori, smântâna este combinată cu lapte pentru a obține o textură mai ușoară și un conținut redus de grăsimi. Zahărul se adaugă pentru a conferi dulceață desertului, iar amestecul este încălzit încet, până când zahărul se dizolvă complet, având grijă să nu ajungă la punctul de fierbere.

„Regizorul morţii”: Povestea lui Sergiu Bahaian, afaceristul care a comandat uciderea a trei oameni. Doi dintre ei au fost îngropaţi de vii
Recomandări
„Regizorul morţii”: Povestea lui Sergiu Bahaian, afaceristul care a comandat uciderea a trei oameni. Doi dintre ei au fost îngropaţi de vii

În paralel, gelatina, care este responsabilă pentru fermitatea desertului, este pregătită. Aceasta poate fi sub formă de foi sau pudră. Gelatina este înmuiată în apă rece pentru a se hidrata și a deveni elastică. După câteva minute, când gelatina este complet moale, este adăugată în amestecul de smântână caldă. Gelatina trebuie să se dizolve complet în lichidul cald pentru a asigura o textură uniformă.

În acest punct, se pot adăuga diverse arome pentru a personaliza panna cotta. Cele mai comune includ vanilie, sub formă de extract sau păstăi de vanilie, dar se pot folosi și arome de migdale, rom, sau alte esențe preferate. Vanilia este frecvent utilizată pentru aroma sa delicată și familiară, care completează perfect dulceața smântânii.

După ce gelatina s-a dizolvat și aromele au fost încorporate, amestecul este strecurat pentru a îndepărta eventualele bucăți de gelatină nedizolvată sau păstăile de vanilie. Aceasta asigură o consistență netedă și fină. Lichidul cald este apoi turnat în forme, care sunt lăsate să se răcească la temperatura camerei înainte de a fi transferate în frigider.

Răcirea este esențială pentru ca panna cotta să se întărească. Este necesar ca desertul să stea în frigider cel puțin câteva ore, deși multe rețete recomandă să fie lăsat peste noapte pentru a se asigura o fermitate perfectă și o textură optimă. În timpul acestui proces, gelatina își face efectul, transformând amestecul lichid într-o delicatesă cremoasă și fermă.

George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV

Servirea panna cotta se face de obicei prin răsturnarea desertului pe o farfurie, deși poate fi servită și direct în formele în care a fost răcită. Pentru a facilita desprinderea, formele pot fi scufundate rapid în apă caldă înainte de răsturnare. Panna cotta este adesea garnisită cu un sos de fructe, cum ar fi cel de zmeură sau căpșuni, ciocolată topită, caramel sau chiar un compot de fructe. Aceste adaosuri nu doar că adaugă o notă de culoare, dar și contrastează frumos cu textura bogată și cremoasă a desertului, oferind o explozie de arome la fiecare îmbucătură.

Descoperă și cum faci cel mai bun lava cake.

Rețete de panna cotta

Iată câteva idei de rețete de panna cotta delicioase pe care le poți încerca acasă

Panna cotta clasică cu vanilie

Ingrediente:

  • 500 ml smântână dulce
  • 100 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 foi de gelatină
  • 2 linguri de apă

Mod de preparare:

Hidratează foile de gelatină în apă rece pentru aproximativ 5 minute. Într-o cratiță, încălzește smântâna și zahărul, amestecând constant până când zahărul se dizolvă complet. Taie păstaia de vanilie pe lungime și scoate semințele. Adaugă semințele și păstaia în smântână.

Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice
Recomandări
Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice

După ce amestecul este fierbinte, dar nu a fiert, scoate păstaia de vanilie și adaugă foile de gelatină stoarse bine. Amestecă până când gelatina este complet dizolvată.

Toarnă amestecul în forme și lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi refrigerază pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.

Rețetă de panna cotta cu fructe de pădure

Rețetă de panna cotta cu fructe de pădure
Rețetă de panna cotta cu fructe de pădure
  • 4 gălbenuşuri
  • 1 baton de vanilie
  • 1 lingura făină
  • 400 ml lapte
  • 8 lingura zahăr pudră
  • 1 praf sare
  • 2 pliculete gelatină
  • 400 ml frişcă bătută
  • fructe de pădure congelate
  • topping din fructe de pădure

Mod de preparare

Se pune gelatina într-un bol şi se lasă să se înmoaie în apă rece. Separat, se pun gălbenuşurile într-o cratiţă şi se amestecă cu zahărul pudră.

În crema de gălbenuşuri, se adaugă făina, sarea şi laptele fierbinte. Se adaugă batonul de vanilie şi se pun să fiarbă.

Când se îngroaşă, se pune gelatina şi se scoate batonul de vanilie. Crema se răceşte şi se amestecă cu frişca.

După ce s-a răcit budinca, se toarnă în boluri unse cu apă rece şi se ornează cu topping şi cu fructe de pădure.

Panna cotta cu vanilie și dulceață

  • 600 ml smântână
  • 2 păstăi de vanilie
  • 8 g gelatină sau 4 foi
  • 75 g zahăr pudră
  • Pentru servit
  • dulceaţă după gust

Mod de preparare

Se pune smântâna într-un vas cu cele doua pastai de vanilie si se lasa asa la frigider pentru 24 de ore.

În momentul prepararii, se scot pastaile si se pune smântâna la fiert, la foc mic. Se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa ajunga la punctul de fierbere. Se trage de pe foc si se pune gelatina înmuiata si bine scursa.

Se toarna crema în forme, se lasa sa se raceasca si apoi se pun la frigider pentru 12 ore. În momentul servirii, fie se scot prin scuturarea formelor, fie se serveste direct din pahare, cu dulceaţa deasupra. Sursa – retete.unica.ro.

Panna cotta vegană cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • 400 ml lapte de cocos
  • 100 ml lapte de migdale
  • 70 g zahăr
  • 1 linguriță de agar-agar pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare:

Într-o cratiță, combină laptele de cocos, laptele de migdale și zahărul.

Adaugă agar-agar și amestecă bine până când pudra este complet integrată.

Adu amestecul la fierbere, amestecând constant. După ce fierbe, reduce focul și mai lasă să fiarbă timp de 2 minute, amestecând continuu.

Oprește focul și adaugă extractul de vanilie.

Toarnă amestecul în forme și lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-l în frigider pentru cel puțin 3-4 ore.

Panna cotta cu lămâie

  •  250 ml smântână
  •  30 g zahăr
  •  2 foi gelatină
  •  coaja şi sucul unei lămâi

Mod de preparare

Se pun foile de gelatina în apa rece pentru a le înmuia.

La foc mediu, se încalzeste smântâna, se adauga zaharul si, dupa ce acesta s-a topit (fara sa dea în clocot), se adauga gelatina, puţin câte puţin. Se amesteca bine pentru a se topi si amesteca.

Se adauga coaja de lamâie taiata bastonase subţiri si sucul acestuia strecurat. Se amesteca si se toarna în pahare. Se dau la rece pentru o ora.

Rețetă de panna cotta orientală

  •  4 foi gelatină
  •  1 lingurita apă de trandafiri
  •  4 linguri zahăr
  •  250 ml lapte
  •  250 ml smântână pentru frişcă
  •  fistic decojit

Mod de preparare

Se fierb laptele şi smântâna împreuna cu zaharul şi apa de trandafiri.

Se înmoaie gelatina în apa rece timp de 5 minute, apoi, când laptele şi smântâna au fiert, se dizolva gelatina amestecând încontinuu cu un tel până se topeşte complet.

Amestecul obţinut se toarna într-un vas în strat de 2 cm ­şi se da la rece timp de câteva ore, sa se întareasca frumos şi sa se poata taia felii.

Panna cotta cu dulceață de vișine

  • 50 ml smântână pentru frişcă
  •  50 ml lapte
  •  40 g zahăr tos
  •  2 foi gelatină
  •  vişine din dulceaţă

Pentru sirop

  •  250 g dulceaţă de vişine sau de cireşe
  •  100 ml vin
  •  60 g zahăr

Mod de preparare

Foile de gelatină se pun la înmu­iat în apă rece. Separat, se ames­tecă pe foc laptele cu zahărul şi cu smântâna. Când compoziţia a fiert, se ia de pe foc şi, după ce se răceşte puţin, se adaugă gelatina topită şi fructe din dulceaţă. Se pune apoi într-o formă de budincă şi se lasă la frigider cel puţin două ore.

Pentru sirop, se amestecă vinul cu zahărul şi se pune la fiert. Crema se ornează la final cu acest sirop şi cu fructe din dulceaţă.

Sursă foto – 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Libertateapentrufemei.ro
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Va fi cel mai bun an, belșug și fericire pentru Berbeci și Balanțe
FANATIK.RO
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Va fi cel mai bun an, belșug și fericire pentru Berbeci și Balanțe
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Mai sinceră ca oricând! Ce a recunoscut acum Andreea Bălan despre momentele dificile din relația cu Victor Cornea: „El nu se întoarce, asta este...”
Elle.ro
Mai sinceră ca oricând! Ce a recunoscut acum Andreea Bălan despre momentele dificile din relația cu Victor Cornea: „El nu se întoarce, asta este...”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
"Perla Rivierei Turceşti" atrage turiştii români în orice anotimp. Cât costă un sejur în Paradisul aflat la 2 ore de zbor de Bucureşti: "Tarife mai mici ca în sezon"
Observatornews.ro
"Perla Rivierei Turceşti" atrage turiştii români în orice anotimp. Cât costă un sejur în Paradisul aflat la 2 ore de zbor de Bucureşti: "Tarife mai mici ca în sezon"
Horoscop 16 noiembrie 2024. Peștii ar putea să se lase prinși, fără să-și dea seama, în capcana unor abordări superficiale
HOROSCOP
Horoscop 16 noiembrie 2024. Peștii ar putea să se lase prinși, fără să-și dea seama, în capcana unor abordări superficiale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI