Timp de preparare: 90 min
Timpul de gatire: 60 min
Gata in: 2 ore, 30 min
Ingrediente

500 g făină pentru cozonac
3 gălbenuşuri
150 g unt
100 ml lapte
1 cub drojdie proaspătă de bere
120 g zahăr tos
1 plic zahăr vanilat
1 lingura coajă de lămâie
1 lingura coajă de portocale
1-2 linguri ulei
200 g stafide
3-4 linguri rom
50 g migdale sau nuci tăiate mărunt
1 ou Preparare
Toate ingredientele se ţin la cald câteva ore înainte. Făina se cerne, gălbenuşurile se bat cu sare, untul se freacă spumă până se înmoaie, laptele se încălzeşte şi se păstrează cald.
1. Mai întâi se pregăteşte maiaua. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ. Se amestecă până se omogenizează şi devine ca o smântână. Se adaugă 1-2 linguri de făină şi se amestecă uşor. Se acoperă şi se lasă la cald, 10-15 minute, până începe să crească.
2. Între timp, gălbenuşurile bătute cu sare se freacă cu zahărul şi zahărul vanilat, până se dizolvă tot zahărul. În maiaua crescută se pun gălbenuşurile cu zahărul, restul de făină, coaja de lămâie şi de portocală, untul frecat spumă şi uleiul călduţ. Se frământă energic până se desprinde uşor de pe vas.
3. Se acoperă aluatul cu un şervet de bucătărie şi se pune la dospit, într-un loc cald, ferit de curent. Se lasă la crescut aproximativ 45 de minute, până ce aluatul devine pufos şi îşi dublează volumul. Între timp, tava se tapetează cu hârtie de copt, se unge cu unt şi se pudrează cu făină.
4. Se pregătesc stafidele. Se curăţă de codiţe, se spală în apă călduţă şi se lasă să se usuce pe o hârtie absorbantă. Se pun într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat. Se dau la rece şi se amestecă din când în când. Cuptorul se încălzeşte.
5. Aluatul crescut se întinde într-o foaie groasă de 2-3 cm şi se presară cu stafide. Se rulează, apoi se strânge într-o grămăjoară de aluat şi se mai frământă încă o dată, până ce stafidele se distribuie uniform în aluat. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă din nou la crescut, într-un loc cald, 15-20 minute.
6. Se împarte aluatul în 9 părţi egale, care se întind pe planşeta presărată cu puţină făină şi se modelează în formă de suluri. Se lucrează foarte uşor cu aluatul crescut, având grijă să nu se preseze prea mult şi, pe cât posibil mai mult să se întindă. În tot acest timp, mâinile se ung cu puţin ulei.
7. Se separă patru suluri din aluat, se răsucesc puţin şi se împletesc, începând din mijloc. Capetele se strâng şi se presează uşor, astfel încăt să nu se desfacă împletitura.
8. Se separă alte trei suluri din aluat, se răsucesc puţin şi se împletesc. Se strânge şi se presează la capete să nu se desfacă, apoi se aşază peste aluatul împletit în patru.
9. Se răsucesc şi se împletesc şi ultimele două suluri din aluat. Se aşază în tavă, se lasă 10 minute, apoi se unge cozonacul cu ou şi se presară nuci. Se coace la foc potrivit, 55-60 minute.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Ce să pui peste covor înainte să-l cureți. Ingredientul care îl face să arate impecabil și îi dă și un miros plăcut
FANATIK.RO
Ce să pui peste covor înainte să-l cureți. Ingredientul care îl face să arate impecabil și îi dă și un miros plăcut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Suma colosală pe care un om al străzii a primit-o moştenire. A fost atât de fericit încât s-a îmbătat şi i-a uitat într-o gară din Germania
Observatornews.ro
Suma colosală pe care un om al străzii a primit-o moştenire. A fost atât de fericit încât s-a îmbătat şi i-a uitat într-o gară din Germania
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI