Rețete de Paște de la Horia Vîrlan: Ciorbă ardelenească de miel cu smântână și tarhon

Ingrediente pentru 4 porții: 400 g piept și gât de miel, o ceapă mare, un morcov mare, o țelină mică, o rădăcină mică de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o lingură de pătrunjel tocat, o lingură de tarhon tocat, o lingură de orez cu bob rotund, două linguri de oțet de vin alb, două gălbenușuri, un pahar mare de smântână, o linguriță de sare, 5-6 boabe de piper negru.

Pasul 1: Tăiați carnea în bucăți și opăriți-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateți-o și puneți-o la fiert în apă rece, cu boabele de piper și puțină sare. Înlăturați spuma, când se formează.
Pasul 2: După ce carnea a fiert timp de o oră și nu se mai adună spumă la suprafața apei, adăugați orezul spălat și zarzavatul curățat spălat și tocat mărunt (mai puțin pătrunjelul). Continuați fierberea încă 10 minute. Adăugați apoi tarhonul și potriviți de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.
Pasul 3: Bateți gălbenușurile cu smântână într-un castron.
Pasul 4: Când ciorba e gata, opriți focul, apoi “dregeți” ciorba cu amestecul de smântână și adăugați oțetul. Să “dregeți” înseamnă să amestecați întâi două-trei polonice de ciorbă fierbinte în castronul cu smânână și galbenușuri, apoi să turnați conținutul castronului în oala cu ciorbă și să amestecați totul bine cu polonicul.
Pasul 5: Presărați pătrunjel tocat și serviți cu ardei iute.

Rețete de Paște de la Horia Vîrlan: Sărmăluțe de gâscă în foi de ștevie

Ingrediente pentru 4 porții: 400 g carne de gâscă (fără piele și oase), două cepe medii, curățate, 100 g de costiță afumată, o jumătate de pahar de orez cu bobul rotund, o lingură de pastă de roșii, o lingură de ulei de floarea soarelui, 20-24 de foi de ștevie proaspătă, o jumătate de cană de supă de pui (poate fi preparată dintr-un cub de concentrat), o jumătate de cană de vin alb sec, un vârf de cuțit de cimbru, o linguriță de sare, un sfert de linguriță de piper negru măcinat, o jumătate de linguriță de leuștean tocat, o jumătate de linguriță de mărar tocat, o jumătate de linguriță de pătrunjel tocat.

Pasul 1: Tocați carnea și ceapa împreună, în mașina de tocat. Tăiați costița felii. Fierbeți orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 3 litri de apă și sare opăriți frunzele de ștevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateți-le apoi într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.
Pasul 2: Încingeți cuptorul la 175°C. Într-un castron, amestecați carnea, ceapa, pasta de roșii, orezul, cimbrul și condimentele. Eliminați codițele frunzelor de ștevie, așezați-le frunză pe masă, cu partea mai lată spre dv., apoi puneți câte o lingură de umplutură pe fiecare. Îndoiți marginea dinspre dv. înspre interior, peste carne, apoi îndoiți și marginile laterale, tot spre interior. Continuați să rulați sărmăluța înspre exterior.
Pasul 3: Stropiți o cratiță cu puțin ulei, apoi așezați feliile de costiță, iar peste ele, sărmăluțele. Turnați vinul și supa de pui și stropiți cu ulei. Acoperiți cratița și fierbeți pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi băgați cratița în cuptor, fără capac, și coaceți timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluțele sunt moi.
Pasul 4: Serviți sărmăluțele cu verdeață tocată și cu sosul din cratiță.

Rețete de Paște de la Horia Vîrlan: Stufat de miel

Ingrediente pentru 4 porții: 800 g piept sau cotlete de miel, o ceapă medie, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, o lingură cu vârf de unt, o lingură cu vârf de făină, două linguri de ulei, două căni de supă de pui (poate fi peparată dintr-un cub de concentrat), o lingură de oțet de vin alb, o lingură de pătrunjel tocat, o linguriță de sare, un sfert de linguriță de piper negru măcinat.

Pasul 1: Spălați foarte bine carnea, apoi tăiați-o bucăți. Curățați și tocați mărunt ceapa. Tăiați ceapa și usturoiul verzi în bucăți de aproximativ 7-8 cm.
Pasul 2: Încingeți untul într-o cratiță și înmuiați ceapa tocată mărunt. Când devine sticloasă, adăugați carnea și rumeniți-o bine. După ce s-a rumenit, adăugați făina și amestecați puțin. Stingeți cu oțet și apoi turnați supa de pui.
Pasul 3: Fierbeți la foc domol timp de 45 de minute, amestecând din timp în timp.
Pasul 4: În timp ce carnea fierbe, încingeți ulei într-o tigaie și înmuiați ceapa și usturoiul verzi.
Pasul 5: Adăugați soteul de verdețuri și pasta de roșii peste carne și continuați fierberea încă 15-20 de minute.
Pasul 6: Serviți stufatul cu pătrunjel tocat.


VIDEO EXCLUSIV/Secretul frumuseții Manuelei Hărăbor la 50 de ani. „Mizez pe simplitate, nu pe artificii”

EXCLUSIV/ Monica Bârlădeanu prinde Învierea în Los Angeles. “Merg cu prietenii mei români la slujba de la Biserica Ortodoxă Greacă”

Urmărește-ne pe Google News