Salată de hering, specifică țărilor din Peninsula Scandinavă / VIDEO
Ingrediente: 1 kg cartofi, 250 g de hering marinat, ulei, două cepe roșii, 200 g smântână, o lămâie, sare, piper, mărar.
Preparare: cartofii se curăță de coajă și se taie în felii grosuțe, care se prăjesc în puțin ulei. Peștele se feliază și se așază pe un platou. Se adaugă ceapa tăiată rondele subțiri, smântâna, sare și piper și se amestecă. Se servește cu cartofii prăjiți, cu felii de lămâie și mărar tocat.
Rețete de Paște din alte țări: Navarin de miel – tocană franțuzească
Ingrediente: 1 kg pulpă de miel dezosată, 80 ml ulei, 40 g unt, o ceapă, două roșii, o lingură de pastă de tomate, o lingură de făină, un buchețel de plante aromatice uscate (cimbru, rozmarin, salvie, dafin), 3 căței de usturoi, un morcov mare, 2 napi, 10 cartofi noi, sare și piper.
Preparare: se spală și se curăță legumele. Ceapa se toacă fin, morcovul, rondele, napii, în sferturi. Roșiile se decojesc și se toacă. Se taie usturoiul feliuțe. Cartofii, dacă sunt mici, se pot lăsa întregi.
Carnea de miel se taie în cuburi potrivite și se înlătură grăsimea în exces. Se încinge uleiul într-o tigaie și se rumenește carnea de miel, apoi se scoate și se lasă la scurs. Se topește untul într-o cratiță mare, ce poate fi băgată la cuptor. Se adaugă ceapa și se călește 5 minute, fără să se rumenească. Se adaugă pasta de tomate și roșiile și se fierb câteva minute la foc mic. Se adaugă usturoiul și se amestecă bine. Se pune și carnea de miel și se pudrează cu făina. Nu se amestecă.
Se bagă cratița în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, fără capac, pentru 5 minute, apoi se pune pe aragaz la foc mediu. Abia acum se amestecă bine și se adaugă 1,5 l de apă fierbinte. După ce fierbe câteva minute, se adaugă buchețelul de ierburi aromatice, sare și piper. Se bagă cratița din nou la cuptor (cu un capac), pentru o oră, după care se pune la foc mediu pe aragaz. În acest moment se adaugă morcovul, napii și cartofii și se fierbe totul 15-20 de minute, până se înmoaie bine cartofii și carnea.
Paçoca de Amendoim – prăjitură braziliană
Ingrediente: 250 g arahide prăjite, 250 g biscuiți digestivi, o cutie de lapte condensat, două linguri de zahăr pudră.
Preparare: arahidele și biscuiții se macină fin, în robotul de bucătărie. Se adaugă zahărul și se amestecă din nou. Se încorporează laptele și se amestecă până se formează o pastă care se dezlipește de pereții vasului. Se întinde pasta într-o tavă pătrată de 22 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se odihnească 15 minute sau peste noapte, apoi se taie pătrățele și se scoate din tavă. Se păstrează într-un recipient ermetic.
Tsoureki – pâine dulce din Grecia
Ingrediente: 1 kg făină, 150 g unt, 7 ouă, două lingurițe de coajă de portocală, 200 g zahăr, 250 ml lapte, 30 g drojdie, 100 ml apa caldă, sare.
Preparare: se face o maia din drojdie, apă caldă și 3-4 linguri de făină și se lasă la dospit 20 de minute într-un loc cald. Se pun pe foc, într-un vas încăpător, laptele, zahărul și untul, iar după ce se omogenizează, se adaugă coaja de portocală. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Se toarnă făina într-un castron mare, se pune în mijloc maiaua, se adaugă 6 ouă bătute în prealabil și puțină sare și se frământă puțin. Se adaugă apoi laptele cu unt și zahăr și se continuă frământarea până se formează un aluat elastic, nici prea tare, nici prea moale. Se lasă să crească, acoperit, o oră și jumătate. După aceea, se mai frământă puțin și se împarte în trei fâșii, care se împletesc și se pun într-o formă unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se unge cu un ou bătut. Se fac din loc în adâncituri, cu o lingură de lemn. Se dă la copt, 35 de minute, iar după ce se răcește, se așază în adâncituri ouă vopsite.
Pască rusească
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 300 g smântână, 300 g zahăr, 6 gălbenușuri, 100 g migdale mărunțite și stafide, 10 g esență de vanilie, o linguriță de esență de lămâie, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: se mixează brânza de vaci cu zahărul și gălbenușurile până se topește zahărul. Se adaugă esențele, fructele confiate și smântâna. Compoziția se presează într-o formă înaltă, tapetată cu tifon (așază tifonul în mai multe straturi), se lasă câteva ore, apoi se scoate din formă cu tifonul și se așază pe o farfurie, pe prosoape de hârtie (să se scurgă zerul din brânză) și se dă la frigider peste noapte. Se poate orna cu jeleuri sau bomboane înainte de servire.