Cum se fac pere în foietaj

Perele în foietaj sunt un desert inspirat de tradiția patiseriei franceze, unde fructele sunt frecvent folosite ca ingrediente de bază pentru deserturi sofisticate. Bucătarii francezi au creat adesea deserturi în care fructele, în special perele și merele, dar și piersicile, sunt învelite în aluat pentru a păstra suculența și a spori aromele naturale în timpul coacerii.

Perele devin moi și suculente la cuptor, iar aluatul foietaj devine crocant și pufos. Aromele folosite – scorțișoara, vanilia, zahărul brun sau mierea – sunt alese pentru a intensifica dulceața naturală a fructului.

Perele în foietaj pot fi preparate în diverse moduri. În unele variante, perele sunt tăiate jumătăți și așezate pe o bază de aluat, apoi acoperite cu o altă bucată de aluat foietaj sau, în varianta mai cunoscută, fiecare pară este învelită individual într-un strat de aluat.

Rețete de pere în foietaj

Rețetele de pere în foietaj sunt simplu de preparat și sunt ideale atunci când vrei să impresionezi cu un desert elegant.

Pere în foietaj cu scorțișoară și miere

Pere în foietaj cu scorțișoară și miere

Ingrediente:

  • 4 pere
  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 50 g zahăr brun
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 2 linguri miere
  • 1 ou

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 200°C și pregătește o tavă cu hârtie de copt.
Curăță perele de coajă, dar lasă-le întregi, inclusiv codița, pentru aspect.
Amestecă zahărul brun cu scorțișoara într-un bol mic. Unge perele cu puțină miere, apoi presară amestecul de scorțișoară și zahăr pe suprafața lor.

Taie foietajul în fâșii subțiri și înfășoară fiecare pară cu fâșiile de aluat, pornind de la bază și continuând în sus până acoperi complet fiecare fruct.
Unge aluatul cu ou bătut pentru un aspect auriu.

Coace perele în cuptor timp de 25-30 de minute, până când aluatul devine pufos și auriu.

La final, unge perele cu un strat suplimentar de miere pentru un luciu plăcut și servește-le calde.

Pere în foietaj cu caramel

Pere în foietaj cu caramel
  • 500 g aluat de foietaj
  • 8-10 pere moi
  • 200 g zahăr tos
  • 150 g unt
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • zahăr pudră pentru ornat
  • 2-3 frunzuliţe de mentă
  • hârtie pentru copt
  • tavă de tartă sau dreptunghiulară

Mod de preparare

Se scoate aluatul din congelator şi se lasă să se dezgheţe la temperatura camerei. Este bine ca acest tip de aluat să nu se dezgheţe forţat deoarece nu mai creşte.

Între timp, se pregăteşte zahărul, se pune în cratiţă şi se dă la foc potrivit. După ce s-a caramelizat, se adaugă untul şi se lasă să mai fiarbă 30 de minute până se obţine o cremă foarte gustoasă. Se lasă să se răcească în apă sau la temperatura camerei.

Separat, se spală şi se curăţă perele, se taie felii şi se presară cu zahăr vanilat pe toată suprafaţa. Se întinde aluatul cu sucitorul şi se aşază în tavă.

Se aranjează feliile de pere după preferinţă şi se bagă la cuptor. După ce a crescut aluatul şi perele au devenit aurii, se scoate tava din cuptor şi, pe deasupra, se toarnă crema caramel. Se lasă să se răcească şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă proaspătă.

Descoperă și rețete de mere în foietaj.

Pere în foietaj cu coniac și mascarpone

Ingrediente

  • 6 pere medii
  • 200 g zahăr
  • 1 lămâie
  • scorţişoară, baton de vanilie
  • 2 linguri coniac
  • 500 g aluat franţuzesc
  • 1 ou
  • zahăr pudră pentru ornat
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 100 g brânză mascarpone

Mod de preparare

Se spală perele şi se curăţă de coajă.

Se topeşte zahărul într-o crăticioară, se adaugă coniacul, scorţişoara, zeama de lămâie, batonul de vanilie şi perele întregi. Se mai stropesc cu puţină apă şi se lasă să fiarbă la foc mic.

După ce s-au redus la jumătate, se dau deoparte să se răcorească. Se scot apoi din cratiţă şi se lasă în sită să se scurgă.

Se întinde aluatul şi se taie pătrate, care se ung cu ou bătut. Pe fiecare bucată de aluat se aşază felii de pere sau pere întregi feliate, dacă acestea sunt mici. Se coc la 160°C.

Între timp, se amestecă brânza mascarpone cu frişca lichidă. Se ornează platoul cu brânză şi se aşază coşuleţul cu para în el. Se pudrează cu zahăr. Sursă – retete.unica.ro.

Pere în foietaj cu vin roșu și scorțișoară

Pere în foietaj cu vin roșu și scorțișoară

Ingrediente:

  • 4 pere mici
  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 200 ml vin roșu sec
  • 3 linguri zahăr
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Cremă de vanilie, pentru servire

Mod de preparare:

Curăță perele și pune-le într-o cratiță mică împreună cu vinul roșu, zahărul, batonul de scorțișoară și păstaia de vanilie despicată. Fierbe la foc mic timp de 15-20 de minute, până când perele se înmoaie ușor și prind o culoare intensă de la vin.
Scoate perele din sirop și lasă-le să se răcească complet.

Întinde aluatul foietaj și taie-l în pătrate mari. Așază fiecare pară în centrul unui pătrat și împachetează-le, presând marginile pentru a le sigila bine.

Unge foietajul cu ou bătut pentru o culoare frumoasă la coacere și așază perele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Coace perele la 200°C timp de 20-25 de minute, până când aluatul este crocant și bine rumenit.
Servește perele calde alături de o cremă de vanilie, pentru un contrast delicios de texturi și arome.

Descoperă și – Reţete de pere caramelizate – un desert delicios și rapid

Pere în foietaj cu nucă și ciocolată

Pere în foietaj cu nucă și ciocolată

Ingrediente

  • 6 pere mici
  • 1 foaie de aluat foietaj
  • 80 g ciocolată neagră (minim 70% cacao), ruptă în bucăți mici
  • 50 g nuci tocate grosier
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 200°C și pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt. Curăță perele de coajă și taie baza fiecărei pere pentru a le face să stea în poziție verticală. Cu un cuțit mic sau cu un instrument de scobit, scoate cotorul și o parte din miez pentru a crea un spațiu pentru umplutură.

Într-un bol mic, amestecă ciocolata ruptă bucăți mici, nucile tocate, zahărul brun și scorțișoara. Pune o cantitate generoasă de umplutură de ciocolată și nucă în interiorul fiecărei pere.

Întinde aluatul foietaj pe o suprafață presărată cu făină și taie-l în fâșii de aproximativ 2 cm lățime. Învelește fiecare pară cu fâșiile de foietaj, pornind de la bază și înfășurând aluatul în sus, până ce acoperi întreaga pară.

Bate oul și folosește o pensulă pentru a unge aluatul, astfel încât să devină auriu și lucios la coacere.

Așază perele în tavă și coace-le timp de 25-30 de minute, până când aluatul este bine rumenit și crocant.

Lasă perele să se răcorească ușor, apoi presară zahăr pudră deasupra pentru un efect decorativ. Servește perele calde, astfel încât ciocolata din interior să fie încă topită și cremoasă.

Cum faci aluat de foietaj de casă

Cu siguranță poți face pere în foietaj cu role de foietaj din comerț și acest desert va ieși delicios. Însă dacă îți dorești ca totul să fie făcut în casă și să poți controla ingredientele, poți alege să pregătești aluatul de foietaj în casă. Este adevărat că necesită multă răbdare, însă rezultatul va fi pe măsură.

Foietaj de casă

Aluatul foietaj este un aluat ușor care se face prin alternarea straturilor de unt și aluat. Singurele ingrediente folosite pentru a face foietaj sunt untul, sarea, apa și făina, nu sunt necesari agenți de dospire.

Ingrediente

  • 500 g făină (tip 000 )
  • 1 linguriță sare
  • 300 ml apă rece
  • 350 g unt (rece și de calitate, tăiat în cuburi)

Mod de preparare

Într-un bol mare, pune făina și sarea, amestecând ușor. Toarnă treptat apa rece și frământă până obții un aluat moale, dar nu lipicios. Dacă aluatul e prea uscat, mai poți adăuga câte o lingură de apă.

Adună aluatul într-o bilă, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime.

Așază cuburile de unt rece în centrul dreptunghiului, apoi pliază aluatul peste unt, aducând marginile în centru, ca un plic, pentru a încapsula untul complet.

Presară făină pe suprafață și întinde aluatul încapsulat într-un dreptunghi de aproximativ 1 cm grosime. Împăturește aluatul în trei (ca o scrisoare) – adu o treime a aluatului peste partea din mijloc și cealaltă treime peste cealaltă. Aceasta este prima pliere.

Înfășoară aluatul în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 20-30 de minute, pentru ca untul să se întărească și să păstreze straturile.

Scoate aluatul de la frigider, întinde-l din nou într-un dreptunghi și repetă împăturirea în trei. Este indicat să faci acest proces de împăturire și răcire de 5-6 ori pentru un aluat foarte stratificat. După fiecare pliere, pune aluatul la rece, astfel încât untul să rămână solid în straturi.

După ce ai realizat toate împăturirile și l-ai răcit bine, aluatul foietaj este gata de utilizat. Îl poți întinde într-o foaie subțire și folosi pentru deserturi sau preparate sărate.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News