Pizza este cu siguranță printre cele mai îndrăgite preparate italiene și este adorată de copii și adulți deopotrivă. Așa cum știm cu toții, pizza are origini italiene și este asociată cu orașul Napoli, unde a și apărut, în secolul al XVIII-lea.

Pizza este cunoscută pentru versatilitatea sa, putând fi personalizată cu diverse toppinguri,ingrediente de origine animală sau vegetală. Astfel, fiecare persoană își poate crea pizza preferată. De-a lungul timpului, pizza a evoluat și a fost adaptată la gusturile diferitelor culturi. Astfel, există variante precum pizza americană (cu toppinguri bogate), pizza japoneză (cu ingrediente specifice cum ar fi tonul sau algele) sau pizza mexicană (cu sos de roșii picant și ingrediente precum avocado sau fasole neagră).

Și sigur că da, există numeroase rețete de pizza de post pentru cei care aleg să reducă consumul de produse de origine animală sau țin post din motive religioase.

Cum faci aluat de pizza de post

Ingrediente:

  • 1 kg făină albă
  • 1 linguriță sare de mare fină
  • 14 g drojdie uscată
  • 1 lingură zahăr tos
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Cerneți făina și amestecați cu sarea pe o suprafață de lucru curată. Faceți o gaură în mijloc. Separat, amestecați drojdia, zahărul și uleiul în 650 ml apă călduță și lăsați câteva minute, apoi turnați în gaura din făină, încet, încet.

Cu ajutorul unei furculițe, introduceți făina treptat din lateral și amestecați-o în lichid. Continuați să amestecați, adăugând cantități mai mari de făină și, când totul începe să se adune, amestecați restul de făină cu mâinile curate, pudrate cu făină. Frământați până obțineți un aluat neted, elastic. Puneți bila de aluat de pizza într-un castron mare, pudrat cu făină.

Acoperiți vasul cu o cârpă umedă și puneți-l într-o cameră caldă timp de aproximativ o oră până când aluatul își dublează volumul. Apoi, scoateți aluatul pe o suprafață cu făină și frământați-l puțin. Puteți fie să-l folosiți imediat, fie să îl păstrați, învelit în folie alimentară, la frigider (sau congelator) până când este necesar. Dacă acest aluat de pizza îl folosiți imediat, împărțiți-l în câte bile mici doriți pentru a face pizza – această cantitate de aluat este suficientă pentru a face aproximativ șase până la opt pizza medii.

Află mai multe despre cum să faci cel mai bun aluat de pizza

Cu ce poți înlocui mozzarella

Există pe piață diverse tipuri de brânză vegană care imită textura și gustul mozzarellei. Acestea pot fi găsite sub formă de brânză topită sau de brânză solidă, pe bază de nuci, semințe sau chiar tofu.

Tofu poate fi o alternativă excelentă pentru textura mozzarellei. Poți alege tofu tăiat cubulețe și marinat într-o combinație de ulei de măsline, oțet balsamic, usturoi și ierburi aromatice pentru a-i da o aromă delicioasă.

Rețete de pizza de post

Rețete de pizza de post

Pizza de post cu linte roșie

Ingredinete:

  • 250 g linte roșie înmuiată,
  • 1 linguriță turmeric,
  • 1 linguriță pudră de legume uscate (vegeta),
  • ceapă roșie,
  • ciuperci,
  • porumb fiert,
  • măsline,
  • ardei gras roșu,
  • roșii,
  • brânză vegetală,
  • ulei de măsline.

Luăm lintea roșie și o punem la înmuiat vreo 4-5 ore. În momentul în care se desface, o punem la sfărmat, în blender. Pentru că rețeta conține și turmeric, punem cam o linguriță și mai punem amestec de legume uscate, cam o linguriță. Mai amestecăm un pic compoziția.

Apoi, punem rondele foarte subțiri de ceapă roșie, felii de ciuperci crude, fâșii de ardei gras roșu, felii de roșii, boabe de porumb fiert (din conservă), felii de măsline negre, opțional câteva rondele de ardei iute (în funcție de gust), cubulețe de brânză vegetală, iar la final stropim totul cu un strop de ulei de măsline (ajută la copt).

Punem tăvile cu pizza în cuptor, pentru 15 minute, iar apoi o putem savura. Poftă bună! (Sursă –retete.unica.ro)

Pizza de post cu ciuperci și roșii uscate

Pizza de post cu ciuperci și roșii uscate

Ingrediente:

  • Aluat pentru pizza (făcut acasă sau cumpărat)
  • 1/2 cană sos de roșii
  • 1 cană ciuperci tăiate felii (de exemplu, ciuperci champignon sau alte ciuperci la alegere)
  • 1/4 cană roșii uscate în ulei, scurse și tăiate bucăți mai mici
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată subțire
  • 1/2 cană brânză vegană de tip mozzarella (sau orice altă brânză vegană preferată)
  • 1 mână de rucola proaspătă
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper

Mod de preparare

Întinde aluatul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament.
Întinde sosul de roșii uniform pe aluat.
Distribuie feliile de ciuperci, roșiile uscate și ceapa roșie uniform pe pizza. Adaugă brânza vegană deasupra ingredientelor.
Stropește cu un pic de ulei de măsline și condimentează cu sare și piper după gust.
Coace pizza în cuptorul preîncălzit până când aluatul este crocant și brânza vegană s-a topit bine.
Scoate pizza din cuptor și presară rucola proaspătă deasupra.

Află mai multe despre Ce greşeli trebuie să eviţi atunci când faci pizza acasă

Pizza cu tofu marinat și legume

Ingrediente:

  • Aluat pentru pizza
  • 1/2 cană sos de roșii cu busuioc
  • 1 bloc de tofu tăiat cuburi și marinat în:
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • Sare și piper, după gust
  • 1/2 ardei gras verde, tăiat cubulețe
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată subțire
  • 1/4 cană măsline negre, feliate
  • Ierburi aromatice proaspete (busuioc, oregano)
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper

Mod de preparare

Întinde aluatul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Întinde sosul de roșii cu busuioc uniform pe aluat. Distribuie bucățile de tofu marinat pe deasupra sosului.
Adaugă ardeii, dovlecelul, ceapa și măslinele uniform pe pizza.
Stropește cu un pic de ulei de măsline și condimentează cu sare și piper după gust.
Coace pizza în cuptorul preîncălzit până când marginile sunt aurii și crocante și tofu-ul este ușor rumenit.
Presară ierburi aromatice proaspete deasupra și servește.

Pizza cu brânză vegană, legume și măsline

Ingrediente:

  • 1/2 cană sos de roșii sau sos de roșii cu busuioc
  • 1/2 cană brânză vegană
  • 1/2 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1/2 ardei gras galben, tăiat cubulețe
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată subțire
  • 4-5 ciuperci proaspete, feliate
  • 1/4 cană măsline negre, feliate
  • Frunze proaspete de busuioc pentru decor
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper
  • Aluat pentru pizza

Mod de preparare

Întinde aluatul pe o tavă de copt, apoi întinde sosul de roșii peste aluat. Distribuie brânza vegană pe deasupra sosului de roșii.
Împrăștie uniform ardeii, ceapa, ciupercile și măslinele pe pizza.
Stropește cu un pic de ulei de măsline și condimentează cu sare și piper după gust.
Coace pizza în cuptorul preîncălzit conform instrucțiunilor pentru aluat, până când marginile sunt aurii și crocante, iar brânza vegană s-a topit bine.
După ce scoți pizza din cuptor, presară frunze proaspete de busuioc deasupra.

Pizza napoletană de post

Pizza napoletană de post
  • 40 gr pulpă de roșii;
  • Câteva felii de mozzarella vegană sau altă brânză vegană;
  • 3 căței de usturoi;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • Frunze de busuioc proaspăt.

Mod de preparare

Călește în puțin ulei usturoiul, adaugă pulpa de roșii și frunzele de busuioc și lasă totul să fiarbă pentru 10 minute, timp în care se îngroașă sosul. Adaugă sosul peste blatul de pizza, pune câteva felii de mozzarella vegană deasupra și frunze de busuioc proaspăt și lasă totul în cuptor pentru 10-15 minute, la 230-250 de grade C.

Pizza cu humus și legume

Ingrediente:

  • 1/2 cană humus clasic sau cu usturoi
  • 1/2 ardei gras portocaliu, tăiat cubulețe
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire
  • 1/2 ceapă roșie, tăiată subțire
  • 1/4 cană măsline kalamata, feliate
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper
  • Ierburi proaspete pentru decor (de exemplu, pătrunjel tocat)
  • Aluat pentru pizza

Mod de preparare

Întinde humusul uniform pe aluat în loc de sos de roșii. Distribuie ardeii, dovlecelul, ceapa și măslinele pe deasupra humusului. Stropește cu ulei de măsline și condimentează cu sare și piper după gust.
Coace pizza în cuptorul preîncălzit până când aluatul este crocant și marginile încep să se rumenească. Presară ierburi proaspete tocate deasupra și servește imediat.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News