Cuprins:
Vedeta toamnei, dovleacul poate fi adăugat într-o serie de rețete, de la supe, fripturi, până la deserturi, în cele mai bune rețete de plăcintă. Iată cele mai bune rețete de plăcintă cu dovleac.
Plăcintă cu dovleac – rețetă simplă
Ingrediente
- 600 gr foi de plăcintă;
- 1 kg dovleac;
- 250 gr unt;
- 120 gr zahăr;
- O linguriță scorțișoară.
Mod de preparare
Curăță dovleacul de coajă și da pulpa pe răzătoare. Pune apoi, într-un vas mare, puțin ulei și pune dovleacul la călit pentru 15 minute. Adaugă peste și 150 gr din untul topit împreună cu zahărul. Gătește cam 10 minute, amestecă ușor, până când zahărul se dizolvă. Lasă să se răcească compoziția.
Topește și restul de unt și lasă-l să se răcească. Îl vei folosi ulterior pentru a unge foile de plăcintă.
Într-o tavă pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt, așază o foaie de plăcintă, unge-o cu unt, pune apoi următoarea foaie, unge cu unt și repetă procesul pentru încă 3 foi de plăcintă.
Adaugă peste compoziția de dovleac, apoi pune deasupra restul foilor de plăcintă, pe care le ungi, pe fiecare, cu unt. Dă plăcinta la cuptor, la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Când este gata, poți presăra deasupra zahăr pudră, dacă preferi, și se poate servi caldă sau rece.
Citește și: Dovleac – beneficii și rețete de încercat toamna asta
Plăcintă de dovleac cu măr
Ingrediente
- 600 gr foi de plăcintă;
- 4,5 mere;
- 1 kg dovleac;
- 250 gr unt;
- 120 gr zahăr;
- O linguriță scorțișoară.
Mod de preparare
Curăță dovleacul de coajă și da-l pe răzătoare. Pune-l într-un vas mare cu puțin ulei, la călit pentru 15 minute. Adaugă peste jumătate din cantitatea de unt topit împreună cu zahărul. Gătește cam 10 minute, amestecă ușor, până când zahărul se dizolvă. Lasă să se răcească compoziția.
Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoare. Pune compoziția de mere peste amestecul de dovleac cu restul ingredientelor de pe foc și gătește-le împreună.
Topește și restul de unt și lasă-l să se răcească. Îl vei folosi ulterior pentru a unge foile de plăcintă.
Într-o tavă pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt, așază o foaie de plăcintă, unge-o cu unt, pune apoi următoarea foaie, unge cu unt și repetă procesul pentru încă 3 foi de plăcintă.
Adaugă peste compoziția de dovleac cu măr, apoi pune deasupra restul foilor de plăcintă, pe care le ungi, pe fiecare, cu unt. Dă plăcinta la cuptor, la 180 de grade, pentru 35 de minute sau până când se rumenește bine deasupra.
Rețetă clasică pentru plăcintă cu dovleac
- Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 200 ml apă;
- 300 ml ulei;
- O lingură de oțet;
- Un ou;
- Un praf de sare.
- Ingrediente pentru umplutură
- 1 kg dovleac;
- 50 gr unt;
- 150 gr zahăr.
Mod de preparare
Curăță dovleacul și dă-l pe răzătoare. Spală-l și pune-l apoi într-un vas mare, pe foc, peste care adaugi untul cubulețe și zahărul. Le lași pe foc până când se topește zahărul și se înmoaie dovleacul. Lasă-l apoi să se răcească.
Amestecă făina cu oul, 40 ml ulei, sarea, oțetul, apa călduță și frământă un aluat omogen. Împarte apoi aluatul în 4 părți egale, și pune compoziție de dovleac pe fiecare foaie. Rulează și strânge la capete, pentru a nu curge umplutura. Vei proceda la fel cu toate cele patru rulouri de plăcintă.
Pune plăcinta într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu unt sau în care ai pus hârtie de copt. Dă la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când capătă o crustă aurie.
Plăcintă cu dovleac în aluat fraged
- Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 300 ml apă călduță;
- Un pliculeț drojdie uscată sau 20 de gr drojdie proaspătă;
- 6 linguri de ulei, un praf de sare;
- Ingrediente pentru umplutură
- 400 gr dovleac;
- 3 linguri de zahăr;
- O linguriță scorțișoară;
- Zahăr pudră pentru ornat.
Mod de preparare
Frământă aluatul din toate ingredientele pe care le-ai amestecat treptat. Lasă-l apoi la dospit pentru 30 de minute, după care împarte-l în două părți egale.
Întinde fiecare foaie de aluat într-un strat subțire. Dovleacul răzuit pune-l într-un vas, la foc mic, împreună cu zahărul și scorțișoara și călește-le pentru 10 minute.
Într-o tavă pentru cuptor, pe care ai uns-o cu ulei, pune prima foaie de plăcintă, adaugă peste umplutura de dovleac călit, iar deasupra următoarea foaie.
Taie plăcinta în bucăți, cum preferi, încă de când este crudă, mai las-o în tavă pentru 10 minute, după care dă totul la cuptor, pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește deasupra.
Când este gata, presară zahăr pudră deasupra și asta este tot.
Plăcintă de dovleac cu blat de fulgi de ovăz
- Ingrediente pentru blat
- 200 gr fulgi de ovăz;
- 100 gr curmale;
- 100 gr nuci;
- 50 gr smochine;
- O jumătate de linguriță de scorțișoară;
- Un vârf de sare.
- Ingrediente pentru umplutura de dovleac
- 500 gr dovleac copt;
- 20 gr semințe de psyllium;
- 80 gr miere (sau 100 gr gem de curmale, dacă nu vrei să folosești miere);
- O jumătate de linguriță de scorițșoară;
- O jumătate de linguriță de nucșoară.
Mod de preparare
Pentru blat, pune într-un blender toate ingredientele și amestecă-le până când devine o pastă lipicioasă compoziția.
Pune compoziția la baza unei forme, de preferat o formă de plăcintă care are fund detașabil, sau o tavă de tartă. Nivelează compoziția cu ajutorul unei spatule.
Pregătește umplutura acum. Pune dovleacul, pe care l-ai copt înainte la cuptor, taie-l în bucăți mai mici și pune-l într-un blender, împreună cu mierea sau gemul, semințele și condimentele. Amestecă până când se transformă totul într-o pastă. Pune crema obținută peste blat.
Tava de plăcintă de dovleac pune-o la congelator pentru minim o oră înainte de servire. Când o scoți din cogelator, lasă-o la temperatura camerei pentru câteva minute.
Citește și: Musaca de cartofi – 10 rețete simple de musaca cu cartofi
Sursă foto: 123rf.com
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!