Cuprins:
Surprinde-i pe cei dragi cu o gustare delicioasă și sățioasă pe care o poți pregăti acasă foarte ușor. Iată care sunt cele mai bune rețete de plăcintă cu varză!
Rețete de plăcintă cu varză
Plăcintă cu varză la cuptor
- Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 300 ml lapte;
- 50 gr unt;
- 1 ou;
- Un plic drojdie uscată;
- O linguriță de sare, o linguriță de zahăr;
- Ingrediente pentru umplutură
- 1 kg varză proaspătă;
- O ceapă, un morcov;
- 2 linguri de ulei:
- Sare, piper.
Mod de preparare
Pregătește aluatul pentru plăcintă. Pune drojdia în 100 ml de lapte cald. Amestecă până când se dizolvă drojdia și lasă deoparte pentru 10 minute. Încălzește și restul de lapte și adaugă untul în el să se topească.
Amestecă făina cu o linguriță de sare, fă o adâncitură în mijloc și adaugă drojdia cu laptele. Amestecă și adaugă restul de lapte treptat, până când obții un aluat omogen și nelipicios. Lasă aluatul deoparte, la dospit, pentru 45-50 de minute.
Pentru umplutură, toacă varza mărunt și pune-o într-un bol împreună cu piper, și o linguriță de sare.
Toacă ceapa mărunt, la fel și morcovul și pune-le la călit în puțin ulei. Adaugă acum și varza pe care ai scurs-o de apă. Amestecă bine totul și lasă pe foc pentru 20 de minute, la foc mic. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde de vas. Lasă apoi amestecul de varză să se răcească.
Întinde aluatul și împarte-l în 10-12 bucăți. Întinde fiecare bucată de aluat, într-un strat subțire, și pune câte o lingură din compoziția de varză în fiecare aluat. Unește apoi marginile aluatului peste umplutură și răsucește-le ușor pentru a nu se desface. Pune plăcintele făcute într-o tavă pentru cuptor, tapetată cu hârtie de copt.
La final, unge plăcintele cu oul bătut, cu ajutorul unei pensule, și dă-le la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc la suprafață.
Plăcintele cu varză se pot servi reci sau calde.
Descoperă și care sunt cele mai bune rețete de colțunași
Plăcintă cu varză murată și slănină afumată
- Ingrediente pentru aluat
- 400 gr făină;
- 100 ml supă de pui sau apă;
- 125 gr unt;
- 3 linguri de ulei;
- Un ou;
- O lingură cu oțet;
- O linguriță de sare;
- Ingrediente pentru umplutură
- 600 gr varză murată;
- 200 gr slănină afumată;
- 125 ml apă sau vin alb sec;
- O lingură de chimen;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Pregătește aluatul amestecând toate ingredientele. Folosește supa călduță, sau apă călduță. Lasă aluatul deoparte să se dospească pentru 30 de minute.
Pentru umplutură, toacă slănina mărunt și călește-o apoi în puțin ulei încins. Toacă varza murată mărunt și pune-o peste slănină în tigaie. Pune chimen, sare și piper, toarnă apa sau vinul și acoperă cu un capac. Lasă să se gătească pentru 10 minute.
Când este gata, pune umplutura la scurs într-o sită.
Împarte aluatul în 4 porții egale și întinde fiecare bucată în formă dreptunghiulară, un strat subțire.
Unge fiecare foaie de aluat cu unt pe care l-ai topit în prealabil. Pune umplutura de varză cu slănină în centrul fiecărui aluat și unește apoi marginile. Le poți presa cu o furculiță pentru a fi sigur că se lipsesc.
Unge cu un ou bucățile de plăcintă și dă totul la cuptor, pentru 30-40 de minute, la 190 de grade, sau până când aluatul este bine rumenit.
Plăcintă cu varză dulce
- Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 300 ml apă;
- Un ou;
- O linguriță de oțet, o linguriță de ulei;
- O linguriță de sare;
- Ingrediente pentru umplutură
- 1 kg varză proaspătă;
- Un morcov;
- O legătură mărar verde;
- 2-3 linguri de ulei.
Mod de preparare
Taie varza mărunt, fideluță, pune o lingură de sare peste, amestecă și las-o deoparte se se înmoaie.
Peste făină pune ou, adaugă o lingură de sare, oțetul, uleiul și jumătate din cantitatea de apă călduță. Amestecă până când obții un aluat nelipicios. Lasă apoi aluatul să se dospească pentru 20 de minute.
Pune apoi într-o tigaie adâncă uleiul, adaugă varza și călește-o. Pune și morcovul dat pe răzătoare și lasă la foc mic până când se înmoaie varza. Oprește focul și pune mărar peste. Lasă umplutura să se răcească.
Împarte aluatul în 4 bucăți egale, în formă de biluțe fiecare. Întinde fiecare bucată de aluat, unge-le cu ulei pe ambele părți și mai lasă-le să se dospească pentru 20 de minute.
Întinde apoi fiecare bucată de aluat până când obții o foaie subțire. Pe foaia de aluat pune umplutură de varză, stropește cu puțin ulei, apoi rotește, răsucește în formă de rulou ușor foaia. Strânge apoi ruloul într-o formă rotundă, asemenea unui melc din aluat. Procedează la fel cu toate foile.
Unge toate bucățile de plăcintă cu un ou amestecat cu o linguriță de apă. Pune bucățile de plăcintă cu varză la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute, sau până când capătă crustă aurie.
Plăcintă cu varză la tigaie
- Ingrediente pentru aluat
- 600 gr făină;
- 350 ml apă călduță;
- Un plic drojdie uscată;
- 40 ml ulei;
- 10 gr zahăr;
- Ingrediente pentru umplutură
- 500 gr varză proaspătă;
- O ceapă;
- O lingură ulei;
- Sare, piper.
Mod de preparare
Amestecă toate ingredientele pentru aluat până când obții o compoziție nelipicioasă. Lasă apoi aluatul la dospit pentru 30 de minute, timp în care își dublează volumul.
Taie varza mărunt și ceapa la fel. Pune puțin ulei într-o tigaie adâncă și adaugă ceapa împreună cu varza să se călească. Condimentează după gust și lasă pe foc pentru 10 minute, amestecând constant.
Împarte aluatul în 7 bile micuțe. Aplatizează-le și întinde-le bine până când devin foi subțiri de aluat. Pune deasupra, dar nu până la margine, umputură de varză călită, apoi trage de margini și închide plăcintă, netezește aluatul.
Întoarce plăcinta pe partea calaltă. Încinge o tigaie de fontă, fără ulei, lasă focul la mic, apoi pune plăcintele, pe rând, la copt în tigaia încinsă. Procedează la fel cu restul de plăcinte. Coace pe rând plăcintele cam 4,5 minute pe fiecare parte, sau până când se rumenește bine.
Citește și: Rețete de covrigi
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 10.12.2023, 13:55
umplutură suculentă, crustă fragedă, rețetă reconfortantă și savuroasă