Cuprins:
Rețete de post mănăstirești – Mâncare de ciuperci
Ingrediente: 250-300 g ciuperci, două linguri de ulei, un ardei capia, o lingură de pătrunjel tocat, 3 linguri de vin, o linguriță de făină, două lingurițe de pastă de tomate, sare și piper după gust.
Preparare: ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți, și apoi lături de ardeiul tăiat fâșii se pun la călit într-o cratiță, în ulei încins.
Se adaugă puțină apă și se lasă să fiarbă înăbușit 30-35 de minute. Se adaugă apoi făina diluată în vin, pasta de tomate, sare, piper și puțin pătrunjel și se lasă să mai fiarbă 15 minute. După ce se oprește focul, se presară restul de pătrunjel.
Vezi cum sa faci ciulama de ciuperci de post!
Rețete de post mănăstirești – Borș de legume
Ingrediente: 3-4 cartofi, două cepe, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o țelină medie, o varză mică, o jumătate de litru de borș, două linguri de bulion, ulei, cimbru, semințe de mărar, o legătură de leuștean și una de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: se curăță și se spală zarzavaturile. Se taie ceapa mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele și varza tăiată fideluță și se lasă la înăbușit sub capac.
Se adaugă bulionul, se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Se “sting” legumele cu apă clocotită, se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic. Când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se potrivește de sare și piper și se pune verdeața. Se stinge focul și se acoperă oala. Se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.
Rețete de post mănăstirești – Musaca de legume
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 morcovi mari, o ceapă mare, doi căței de usturoi, 300-400 g ciuperci, două linguri cu vârf de pesmet, o jumătate de lingură de făină, 4 linguri de ulei, 200 ml apă, sare, piper.
Preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Morcovii se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare, apoi se pun la călit cu ceapa tocată într-o cratiță, în 3 linguri de ulei, la foc mic. După două minute, se adaugă ciupercile feliate. Se călesc până se înmoaie, amestecând din când în când. Cartofii curățați și spălați se taie în felii subțiri (2-3 mm). Se așterne un prim strat de cartofi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și se presară pe ei sare și piper.
Compoziția de legume călite se amestecă bine cu pesmetul, se sărează și se piperează după gust, apoi se pune jumătate din cantitate peste stratul de cartofi din tavă, presând cu dosul lingurii. Se adaugă cu un al doilea strat de cartofi, se sărează și se piperează, apoi se pune restul de legume călite. Se acoperă cu un strat final de cartofi, peste care se pun din nou sare și piper. Usutroiul se zdrobește și se călește un minut într-o lingură de ulei. Se adaugă făina, se amestecă rapid, apoi se stinge imediat cu 200 ml de apă caldă. Se dă într-un clocot și se toarnă sosul obținut peste musaca. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 de grade până se înmoaie cartofii (20-25 de minute) Apoi, se înlătură folia și se mai lasă tava în cuptor până se rumenesc cartofii (cam 10 minute). Se poate servi cu sos de roșii sau cu murături.
Rețete de post mănăstirești – Ghiveci călugăresc
Ingrediente: 3 cartofi medii, 2 morcovi, 2 ardei grași, un dovlecel, o jumătate de conopidă, o jumătate de varză, o mână de fasole verde, o țelină, două cepe, 4 roșii medii, o linguriță de pastă de tomate sau două linguri de bulion, o lingură de pătrunjel tocat, două linguri de ulei, sare după gust.
Preparare: legumele se spală, se curăță de coajă (cartofii, țelina, morcovii, dovlecelul) și se taie cuburi mici.
Varza se toacă fideluță, conopida se rupe în buchețele, iar fasolea verde și ardeii se taie în bucăți de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță, în ulei încins, apoi se adaugă legumele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate. Se ia cratița de pe foc, se adaugă roșiile tăiate cuburi și jumătate din cantitatea de verdeața tocată și se bagă vasul în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră. Când este aproape gata se presară restul de pătrunjel.
Rețete de post mânăstirești – Gogoși simple
Ingrediente: 500 g făină, 250 ml apă calduță, 50 ml ulei, 25 g drojdie proaspătă, o jumătate de linguriță de sare, 2-3 linguri de zahăr, o linguriță de extract de lămâie, rom sau vanilie (după preferință), ulei pentru prăjit și zahăr pudră pentru decor.
Preparare: se amestecă într-un castron făina, sarea și zahărul. Se încorporează apoi drojdia dizolvată în prealabil în puțină apă călduță, urmată de restul de apă și de esența aleasă. Se frământă până se obține un aluat omogen, ușor lipicios.
Se adaugă uleiul și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit până își dublează volumul, apoi se scoate pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, se frământă ca să iasă aerul și se întinde într-o foaie de circa 0,5 cm grosime.
Se decupează formele dorite și se mai lăsă puțin pe masă, să crească. Se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins.
Se scot pe un prosop de hârtie, care va absorbi excesul de ulei, și, cât sunt încă fierbinți, se tăvălesc prin zahăr pudră.
Rețete de post mănăstirești – cornulețe cu rahat
Ingrediente: un pachet de margarină, 500 g făină, un plic de praf de copt, zeamă de lămâie, un praf de sare, rahat.
Preparare: se amestecă margarina (la temperatura camerei) cu un praf de sare și se adaugă treptat făina cernută și amestecată în prealabil cu praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se frământă până se obține un aluat tare și omogen. Se întinde o foaie nu prea groasă, care se taie în pătrate cu latura de circa 5 cm.
Pe fiecare pătrat de aluat se pune o bucățică de rahat, apoi se rulează aluatul pe diagonală, pentru a forma cornulețele. Se așază cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.
Se coc la foc potrivit, cam 15 minute. Se tăvălesc prin zahăr pudră cât sunt încă fierbinți.
- Cu gandul la deserturi, avem si niste rețete de cornulete de post!
Încearcă și următoarele rețete:
Vezi şi cum se ține corect postul negru!