Cuprins:
Iată mai jos o listă cu cele mai bune prăjituri cu banane pe care le poți face și tu acasă din câteva ingrediente. Modul de preparare este simplu, iar rezultatul final îi va cuceri pe toți cei prezenți la masă.
Rețete de prăjituri cu banane
Prăjitură cu banane și cremă de vanilie
Ingrediente pentru blat
- 200 gr făină;
- 200 gr zahăr;
- 130 ml ulei;
- 5 ouă;
- 50 gr cacao;
- Jumătate de plic de praf de copt;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 600 ml lapte;
- 200 gr zahăr;
- 250 gr unt;
- 70 gr amidon;
- 5 gălbenușuri de ou;
- O linguriță esență de vanilie;
- 8 banane mari.
Mod de preparare
Bate ouăle cu un praf de sare până când obții o spumă. Adaugă treptat și zahărul și continuă să amesteci până când acesta se topește. Adaugă treptat și uleiul, continuă să amesteci cu mixerul, dar la viteză mică, până când se încorporează și uleiul.
Acum, amestecă făina cu cacao și pune-o ușor peste compoziția cu ouă, treptat, câte o lingură. Amestecă cu o spatulă cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a rămâne o compoziție aerată.
Pune compoziția obținută într-o tavă pentru cuptor, în care ai pus foaie de copt în prealabil, apoi dă la cuptor pentru 15-20 de minute, la 170 de grade, sau până când prăjitura are blatul copt. Poți face testul scobitorii. Scoate apoi blatul din cuptor și lasă-l să se răcească.
Pregătește acum crema. Amestecă 500 ml de lapte cu zahărul, un praf de sare și extractul de vanilie. Pune-le la fiert până când zahărul se topește.
Separat, amestecă gălbenușurile cu făina, amidonul și restul de lapte. Când laptele fierbe pe foc, adaugă și gălbenușurile și amestecă energic până când compoziția se îngroașă.
Adaugă acum untul rece, de la frigider, și continuă să amesteci până când se încorporează. Lasă crema să se răcească. După ce se răcește crema, cu ajutorul unui mixer, amestecă energic pentru un minut, până când obții o cremă pufoasă.
Taie blatul în două bucăți egale. Pe o parte unge blatul cu puțină cremă, apoi pune jumătate din bananele pe care le-ai tăiat pe lung, după care pune și cremă, acoperă cu cealaltă parte de blat, și restul jumătăților de banane și restul de cremă.
Deasupra cremei poți răzui ciocolată sau poți sfărâma biscuiți cu cacao. Prăjitura cu cremă de vanilie și banane se pune la rece până a doua zi, apoi se servește rece.
Prăjitură cu cremă de banane și mere
Ingrediente
- 4 banane;
- 2 mere;
- 120 gr făină;
- 80 ml ulei;
- 30 gr musli;
- Un ou;
- O lingură amidon, o lingură scorțișoară;
- 50 gr semințe de dovleac; 50 gr stafide;
- Extract de vanilie, extract de rom.
Mod de preparare
Amestecă într-un bol încăpător făina cu musli, uleiul, oul, scorțișoara, extractul de rom și semințele de dovleac. Continuă să amesteci până când compoziția este una omogenă, care nu se mai lipește. Dacă mai este nevoie, mai poți adăuga făină sau puțin ulei.
Într-o tavă rotundă pune foaie de copt, iar peste adaugă aluatul făcut mai sus.
Între timp, pregătește umplutura. Pune într-un blender bananele împreună cu extractul de vanilie. Amestecă amidonul cu puțină apă caldă și pune în blender. Amestecă bine pentru câteva secunde apoi toarnă totul peste blatul din tavă.
Merele toacă-le cubulețe mici și pune-le peste compoziția de prăjitură din tavă. Presară scorțișoară deasupra, o lingură, două, cât preferi, apoi dă totul la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, la 190 de grade.
Prăjitură cu banane și ciocolată
Ingrediente
- 250 gr făină;
- 200 gr fulgi de ciocolată;
- 150 gr zahăr;
- 60 ml ulei;
- 60 ml lapte;
- 2 ouă;
- 10 gr bicrabonat;
- 5 banane;
- O linguriță de scorțișoară;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Mixează bananele cu zahărul și un praf de sare până când zahărul se topește și obții o cremă. Adaugă apoi ouăle, uleiul și laptele, și continuă să amesteci.
Pune acum și restul ingredientelor uscate și continuă să amesteci până când obții o cremă consistentă. Pune și fulgii de ciocolată.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt, pune compoziția obținută, presară câțiva fulgi de ciocolată printre, și dă totul la cuptor pentru 25 de minute, la 180 de grade.
Prăjitură Negresă cu banane
Ingrediente
- 120 gr făină;
- 100 gr ciociolată neagră;
- 50 gr zahăr;
- 2 linguri cacao;
- 2 linguri făină de in;
- O lingură gem de mere sau alte fructe;
- O linguriță praf de copt;
- O linguriță extract de vanilie;
- 6 linguri de cafea;
- 2 banane;
- 2 linguri zahăr brun.
Mod de preparare
Amestecă într-un bol cafeaua cu 2 linguri de făină de in și lasă pentru 10 minute.
Separat, amestecă uleiul cu gemul și zahărul. Adaugă apoi și amestecul de cafea, extractul de vanilie, ciocolata pe care ai topit-o. Continuă să amesteci până când obții o cremă omogenă.
Încorporează cu o spatul și făina, praful de cacao și pune totul într-o tavă pe care ai tapetat-o cu foaie de copt. Deasupra pune feliile de banană pe care le-ai tăiat subțire. Apasă ușor pentru a intra în aluat. Peste fiecare banană presară și puțin zahăr brun.
Dă totul la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade sau până când bananele se caramelizează ușor. Lasă apoi prăjitura negresa să se răcească pentru 30 de minute, apoi te poși bucura de gustul delicios.
Banana bread – chec cu banane
Ingrediente
- 3-4 banane;
- 220 gr făină;
- 140 gr zahăr;
- 100 gr unt sau o jumătate ceașcă de ulei;
- 80 gr nuci;
- 50 ml lapte;
- Un ou;
- Două lingurițe praf de copt;
- Ciocolată.
Mod de preparare
Decojește bananele și pisează-le mărunt într-un bol. Amestecă-le până obții o pastă omogenă. Peste banane adaugă și untul moale, laptele, oul, zahărul și nucile pe care le-ai mărunțit după bunul plac înainte. Amestecă totul până compoziția devine una uniformă.
Peste amestecul din bol presară treptat făina amestecată cu praful de copt. Amestecă în continu pentru a evita formarea cocoloașelor. Toată compoziția pune-o într-o tavă de chec pe care ai uns-o în prealabil cu puțin ulei. Adaugă în compoziție și câteva bucăți mărunțite de ciocolată. Pune totul la cuptor pentru aproximativ o oră la o temperatură de 180 grade C.
Checul pe bază de piure de banane este desertul ușor de făcut în casă pe care îl poți și personaliza în funcție de gust și preferințe. Pentru un plus de gust și aromă, poți pregăti o glazură de caramel pe care să o pui deasupra desertului imediat cum l-ai scos din cuptor.
Pentru asta vei avea nevoie de câteva linguri de zahăr brun pe care le vei pune într-o ceașcă de apă și vei amesteca bine până zahărul se mai dizolvă. Când rețeta este aproape gata, deschide cuptorul și adaugă siropul peste. Mai lasă câteva minute și în acest timp și glazura se va întări, după care scoate din cuptor și lasă să se răcească.
Citește și: Rețete de prăjituri cu portocale
Sursă foto: 123rf.com