Cuprins:
Cum poți face un desert aromat, cu un gust dulce acrișor? Simplu, pregătești o prăjitură cu lămâie. Iată de ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi pentru a face cele mai bune prăjituri cu lămâie!
Rețete de prăjituri cu lămâie
Prăjitura cu lămâie pentru Crăciun – Prăjitura Albă ca Zăpada, prăjitura Lămâița
Ingrediente pentru 4 foi
- 150 ml ulei;
- 3 ouă;
- 150 g zahăr,
- Un plic amoniu stins în 10 ml oțet;
- Un praf de sare;
- Făină
Ingrediente pentru cremă
- 250 g unt;
- 100 g amidon alimentar;
- 300 ml lapte;
- Două ouă;
- 150 g zahăr;
- zeama și coaja de la o lămâie.
Mod de preparare cremă pentru Albă ca Zăpada
Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert. Separat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece. Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot. Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol. Când este rece se spumează împreună cu unt, zeama și coaja de la o lămâie.
Cum se fac foile pentru Albă ca Zăpada. Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins în oțet, praf de sare și amestecăm până se dizolvă zaharul. Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi întinsă.
Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, întindem foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt circa 10 min. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt între ele.
Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așază o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă circa 10 minute, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr farin și se porționează după preferință.
Știi cum să faci prăjituri cu mandarine?
Prăjitură simplă cu lămâie
Ingrediente
- 200 g făină;
- 125 g zahăr;
- 100 g unt;
- O lămâie;
- 10 g praf de copt;
- Două ouă.
Mod de preparare
Amestecă făina cu două linguri de zahăr și cu untul. Pune compoziția într-o tavă pentru cuptor și dă în cuptorul încins în prealabil pentru 20 de minute, la 170 de grade Celsius.
Amestecă ouăle cu restul de zahăr, praful de copt, sucul și coaja de la lămâie. Amestecă energic toate ingredientele până când obții o cremă spumoasă. Pune apoi crema peste aluat și mai dă la cuptor totul pentru aproximativ 25 de minute.
Prăjitura cu lămâie este gata când s-a rumenit și când a trecut testul scobitorii. Lasă-o să se răcească, apoi pudrează cu zahăr și se poate consuma.
Vezi care sunt cele mai bune rețete de prăjituri cu portocale
Prăjitură cu cremă de lămâie și unt
Ingrediente pentru blat
- 150 g făină;
- 100 g zahăr;
- Două linguri ulei;
- Două linguri apă rece;
- 4 ouă;
- ½ praf de copt;
- O esență de vanilie;
- Coajă de la două lămâi.
Ingrediente pentru crema
- 250 g unt;
- 150 g zahăr;
- Un ou;
- 150 ml lapte;
- 3 linguri zeamă de lămâie;
- esență de vanilie.
Ingrediente pentru sirop
- 150 ml zeamă de lămâie;
- 100 g de zahăr
Mod de preparare
Pentru blat, amestecă albușurile cu 100 g de zahăr până când zahărul se topește și se transformă într-o spumă, asemenea celei de bezea. Pune apoi și gălbenușurile peste și restul ingredientelor lichide și amestecă până când se omogenizează toate. Acum poți adăuga și făina și praful de copt. Amestecă ușor, cu o spatulă.
Pune aluatul într-o tavă pe care ai uns-o cu puțin ulei și dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Acum, pregătește crema de lămâie. Amestecă oul cu laptele și zahărul și dă la foc mic până când compoziția se îngroașă. Lasă apoi să se răcească. Amestecă cu ajutorul unui mixer restul de ingrediente până când se omogenizează toate.
Blatul pe care l-ai scos din cuptor, lasă-l să se răcească, apoi taie-l în trei părți egale, pe orizontală, apoi pune cremă de lămâie pe fiecare nivel.
Amestecă ingredientele pentru sirop și însiropează prăjitura peste tot. Poți presară deasupra puțină ciocolată rasă sau ciocolată albă topită. Prăjitura cu lămâie este gata și poate fi consumată.
Prăjitură cu lămâie și mac
Ingrediente
- 200 g zahăr;
- 120 g făină;
- 100 ml suc de lămâie;
- 5 ouă;
- 4 linguri de mac;
- 200 g zahăr pudră;
- Un plic praf de copt;
- 3 lingurițe coajă de lămâie.
Mod de preparare
Separă albușurile de gălbenușuri, apoi bate albușurile cu zahărul până când obții o spumă. Amestecă acum și gălbenușurile cu 100 ml de suc de lămâie, semințele de mac și coaja de lămâie. Amestecă făina cu praful de copt și pune-o peste gălbenușuri.
Încorporează treptat, câte o lingură din compoziția de albușuri peste gălbenușuri. Pune toată compoziția obținută într-o tavă pe care ai uns-o cu ulei și ai tapetat-o cu puțină făină. Dă la cuptor pentru 40 de minute, la 170 de grade Celsius.
Acum, pregătește siropul din zahărul pudră și zeama de la două lămâi și când pandișpanul este gata, însiropează-l. Lasă-l apoi să se răcească și taie prăjitura în felii pătrate. Este numai bună de mâncat acum.
Tartă cu lămâie fără coacere
Ingrediente
- 400 ml lapte condensat;
- 250 smântână dulce pentru frișcă, minim 30% grăsime;
- 250 g biscuiți digestivi;
- 50 ml zeamă de la 3 lămâi coapte;
- 100 g unt topit;
- Coaja de lămâie, frunze de mentă.
Mod de preparare
Macină fin biscuiții digestivi, apoi adaugă untul topit peste. Dacă aluatul este prea uscat, mai poți adăuga puțin unt topit. Pune aluatul de biscuiți într-o tavă de tartă. Presează bine pentru a se lipi de marginile formei.
Acum, pentru cremă, amestecă laptele condensat, cu smântâna dulce pentru frișcă și cu zeama de lămâie. Vei observa că se va îngroșa imediat cum începi să amesteci. Amesteci aproximativ un minut.
Important de știut este faptul că toate ingredientele pentru cremă trebuie să fie reci înainte de a le folosi. Toarnă crema obținută peste aluatul de biscuiți. Deasupra rade coaja de lămâie și presară câteva frunze de mentă. Dă tarta cu lămâie la frigider pentru minim 2-3 ore înainte de consum.
Citește și: Rețete de prăjituri cu banane
Sursă foto: 123rf.com