Cuprins:
Despre mandarine și beneficiile lor
Mandarinele sunt citrice populare mai ales datorită aromei lor puternice și dulce. Mandarinele – sau tangerine – așa cum se numesc în limba engleză – au această denumire tocmai pentru că la origine provin din Tanger, Maroc.
La fel ca și portocalele, mandarinele sunt de culoare portocalie. Cu toate acestea, sunt puțin mai mici, nu la fel de rotunde și mai ușor de curățat manual.
Atât pulpa, cât și coaja sunt foarte hrănitoare. Puteți să savurați mandarine ca o gustare foarte rapidă, să le amestecați într-un suc sau un smoothie răcoritor sau să le folosiți pentru a face prăjituri cu mandarine.
Mandarinele sunt o sursă excelentă de vitamina C – nutrientul care se află în spatele majorității beneficiilor pentru sănătate ale mandarinelor.
O mandarină medie conține:
- Calorii: 47
- Carbohidrați: 12 grame
- Fibre: 2 grame
- Proteine: 0,7 grame
- Grăsime: 0 grame
- Vitamina C: 26% din doza zilnică recomandată
- Vitamina A: 3% din DZR
- Potasiu: 3% din DZR
Mandarinele sunt, de asemenea, una dintre cele mai concentrate surse de beta-criptoxantina, un antioxidant care este transformat în vitamina A în organism și care este și motivul culorii portocalii a mandarinelor și a altor fructe.
În plus, mandarinele furnizează potasiu și vitamine din complexul B, și anume B1, B6 și B9, sau tiamină, piridoxină și, respectiv, acid folic.
Pentru adulții sănătoși, practic nu există o limită în ceea ce privește cantitatea de fructe pe care o pot consuma. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă însă cantitatea mare de zahăr care se regăsește în mod natural în ele. Cu toate acestea, mandarinele sunt și o sursă bogată de fibre. Fibrele limitează absorbția totală a zahărului din fructe.
Experții recomandă să consumați cinci porții de fructe pe zi. Mandarinele sunt o modalitate excelentă de a atinge acest obiectiv.
Cum să consumi mandarinele
Mandarinele sunt o opțiune excelentă pentru un desert sănătos. Se potrivesc bine cu alte fructe, cum ar fi piersici și mere, sau pot fi consumate ca atare.
În ceea ce privește cojile de mandarine, sunt ușor de preparat, dacă ele nu sunt tratate, caz în care coaja nu este recomandată consumului. În China, este tradiția de a se usuca cojile de mandarine la soare pentru a crea „chen pi”. Mai întâi trebuie să răzuiți cea mai mare parte din interiorul cojii- partea albă. Apoi pur și simplu puneți la soare să se usuce, întorcând cojile o dată pe zi, timp de aproximativ o săptămână. Sau le puteți pune pe o foaie de copt tapetată cu pergament, timp de aproximativ o jumătate de oră, la 90 de grade, având grijă să nu se ardă.
Coaja de mandarine este un ingredient cheie al multor preparate chinezești, cum ar fi carnea de vită cu mandarine. De asemenea, poate fi o completare excelentă la vinul fiert sau la cidrul de mere fierbinte.
În plus, mandarinele pot încorporate într-o mulțime de prăjituri și deserturi cu mandarine.
Descoperă mai multe lucruri interesante despre mandarine.
Care este diferența dintre mandarine și clementine
Mandarinele și clementinele sunt ambele hibrizi ai mandarinului de dimensiuni mici. Sunt al doilea cel mai mare grup cultivat de citrice după portocalele dulci.
Ambele au caracteristici asemănătoare, cum ar fi o dimensiune mai mică în comparație cu portocalele, mai puține semințe, o aromă dulce și o coajă subțire, moale, care este foarte ușor de curățat.
Mandarinele și clementinele au un aspect similar, așa că este ușor să le încurci. Totuși, clementinele sunt puțin mai mici, mai dulci și mai ușor de curățat decât mandarinele, dar ambele sunt dulci și sănătoase.
Deoarece sunt atât de asemănătoare, nu este surprinzător faptul că mandarinele și clementinele au și un profil nutrițional foarte asemănător. Ca și în cazul altor citrice, ambele conțin carbohidrați, dar cantități minime de proteine și grăsimi.
Rețete de prăjituri cu mandarine
Mandarinele pot fi încorporate cu ușurință într-o mulțime de rețete de salate de fructe și prăjituri. Fie că faci un diplomat, un chec, un cheesecake sau alte prăjituri cu mandarine, aceste fructe vor da un gust deosebit.
Tort diplomat cu mandarine
Ingrediente
- 50 ml lichior de portocale
- 1 kg friscă bătută
- 400-500 g de mandarine
- sucul de la 2-3 mandarine sau suc de portocale
- 3 ouă
- 3 pliculețe gelatină
- 150 g zahăr
- 400 g pișcoturi șampanie
Mod de preparare
Gelatina se înmoaie în sucul de portocale. Se amestecă zahărul, ouăle, 100gr frișcă nebătută și 50 ml apă. Se fierbe la foc mic, amestecând continuu. Se adaugă gelatina și se fierbe încă 5 minute. După răcire se adaugă lichiorul de fructe și jumătate din cantitatea de frișcă bătuta, amestecindu-se ușor. Pișcoturile se așază pe fundul unei forme, peste care se toarnă compoziția și mandarinele tăiate cubulețe. Se acoperă cu alte pișcoturi și se dau la frigider pentru 30 minute. După răcire se scoate din forma pe un platou și se decorează cu frișcă și fructe.
Prăjituri cu mandarine și caise
Ingrediente
- Pentru umplutură
- 150 g ciocolată albă
- 50 g lapte
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g brânză de vaci
- 1 compot de mandarine sau mandarine proaspete
- 1 compot de caise
- Pentru aluat
- 1 lingurita scorţişoară pisată
- 1 lingură coajă rasă de portocale
- 50 ml ulei
- 3 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- Pentru ornat
- 1 pachet jeleu de fructe
- 2-3 mandarine
- 50 g fistic
Mod de preparare
Albuşurile se bat spumă odată cu zahărul şi se adaugă gălbenuşurile, amestecate înainte cu 50 ml ulei. Se adaugă făina în ploaie, amestecând bine, apoi coaja de portocale şi scorţişoara. Aluatul se toarnă într-o tavă unsă, tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 20-25 minute.
Se scot fructele din compot şi se lasă la scurs, iar sucul se păstrează pentru prepararea jeleului de fructe. Brânza de vaci se freacă cu zahărul şi cu laptele, până se topeşte tot zahărul. Separat se topeşte ciocolata rasă în baie de aburi cu untul. Se lasă să se răcească puţin, apoi se adaugă brânza în porţii mici, amestecând continuu până se obţine o cremă omogenă.
Pe blatul copt şi răcit se aşază fructele din compot, tăiate în jumătaţi, alternând caisele cu mandarinele. Se toarnă crema în strat uniform, apoi se acoperă cu jeleul de fructe şi se ornează cu felii de mandarine şi fistic. Se lasă la rece 2-3 ore şi se taie bucăţi.
Sursă retete.unica.ro
Prăjitură rapidă cu mandarine
Ingrediente
- 2 ouă
- 2-3 mandarine măricele
- ½ cană ulei vegetal (125 ml)
- 1 cană zahăr (225g)
- 2 căni de făină + 2 lingurițe de praf de copt
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180C. Ungeți și tapetați o tavă de gătit. Într-o cană de blender se adaugă ouăle, mandarinele (tăiate în jumătate fără semințe), uleiul și zahărul. Se amestecă
Intr-un castron mediu adaugă făina și praful de copt. Se toarnă amestecul de mandarine în făină și se amestecă bine.
Turnați aluatul în tava pregătită și coaceți timp de 25 până la 30 de minute sau până când devine auriu.
Se lasa să se racească 10 minute înainte de a o scoate din tavă.
Prăjitură cu mandarine și blat pufos
- Ingrediente pentru blat:
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 100 ml ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- Ingrediente pentru umplutură:
- 1 cană mandarine, scurse și tăiate în bucăți mici
- 250 g frișcă lichidă
- 200 g iaurt grecesc
- 100 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă de copt cu hârtie de copt.
Într-un castron, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Adăugați treptat uleiul și extractul de vanilie.
Cerneți făina cu praful de copt și adăugați-o treptat în amestecul de ou și zahăr. Amestecați bine până la omogenizare.
Turnați aluatul în tava pregătită și coaceți în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când blatul este pufos și auriu.
În timp ce blatul se răcește, pregătiți umplutura. Într-un castron, amestecați frisca lichidă bătută cu iaurtul grecesc și zahărul pudră.
Adăugați bucățile de mandarine în compoziția de frișcă și amestecați ușor.
Când blatul s-a răcit complet, tăiați-l în două și umpleți cu jumătate din amestecul de mandarine și frișcă. Puneți cealaltă jumătate de blat deasupra și acoperiți cu restul de umplutură.
Opțional, decorați prăjitura cu felii subțiri de mandarine sau coajă de portocală.
Cheesecake cu mandarine
Ingrediente pentru crustă:
- 200 g biscuiți digestivi
- 100 g unt topit
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci
- 200 g cremă de brânză
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 plic gelatină (aproximativ 10 g), dizolvată în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj
Ingrediente pentru topping:
- 1 cană mandarine, scurse și tăiate în bucăți mici
- 2 linguri miere
Mod de preparare:
Mărunțiți biscuiții digestivi într-un robot de bucătărie sau îi puteți pune într-un prosop de pânză și-i puteți zdrobi cu un sucitor.
Amestecați biscuiții mărunțiți cu untul topit până obțineți o compoziție omogenă.
Presați amestecul rezultat într-o formă de tort cu fund detașabil, acoperind uniform baza. Puneți forma în frigider pentru a se întări.
Într-un bol mare, amestecați brânza de vaci, crema de brânză, zahărul pudră și extractul de vanilie până la obținerea unei compoziții cremoase.
În alt bol, bateți frișca lichidă. Adăugați frișca bătută în amestecul de brânză și amestecați ușor.
Adăugați gelatina dizolvată în amestecul de brânză și amestecați bine.
Turnați amestecul de brânză peste crusta din biscuiți, nivelând suprafața.
Puneți cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte, până când se întărește bine.
Înainte de servire, decorați cheesecake-ul cu bucăți de mandarine și coajă rasă de mandarină.
Ruladă cu mandarine
Ingrediente
- 4 ouă
- 4 linguri de apă
- 125 g zahăr
- 1 plic zahar vanilat
- 75 g făina
- 75 g amidon de porumb
- 1 linguriță praf de copt
- 500 ml frișcă
- 1 plicule gelatină
- 2 lingurite de zahar pudră
- 2 conserve mici de mandarine sau mandarine proaspete
Mod de preparare
Separăm ouăle, batem albușul bine albușul și cele 4 linguri de apă, turnăm 80 g zahăr și zahărul vanilat. Se amestecă pe rând gălbenușurile de ou. Încorporați făina cernută, amidonul și praful de copt. Întindeți aluatul pe o foaie de copt tapetată cu hârtie. Se coace în cuptorul preîncălzit la cca. 200 de grade, pentru aproximativ 12 minute. Se răstoarnă pe un prosop umed presărat cu zahăr, se scoate hârtia. Bateți smântâna cu gelatina hidratată și zahărul vanilat. Ungeți rulada cu 2/3 din cremă. Acoperiți cu felii de mandarine. Rulați ruladacu grijă folosind o folie de plastic. Se unge cu restul de cremă și se ornează fiecare bucată cu o felie de mandarină.
Sursă foto – Shutterstock.com