Cuprins:
Descoperă ce rețete de prăjituri cu portocale poți încerca să faci acasă!
Rețete de prăjituri cu portocale
Prăjitură cu portocale și migdale
Ingrediente pentru aluat
- 6 ouă;
- 250 g migdale măcinate;
- 180 g zahăr;
- Coaja rasă de la două portocale;
- Sucul de la o portocală.
Ingrediente pentru sirop
- 200 ml suc de portocale;
- 100 g zahăr;
- Coaja rasă de la 3 portocale;
- O lingură de miere;
- 50 g migdale zdrobite.
Mod de preparare
Pentru aluat, amestecă gălbenușurile cu zahăr până când compoziția se deschide la culoare și zahărul se topește. Adaugă și migdalele măcinate, sucul și coaja de portocale.
Separat, bate albușurile până când devin spumă. Cu o lingură, adaugă treptat din spuma albușurilor peste compoziția de gălbenușuri, și amestecă în mișcări de jos în sus.
Pune compoziția obținută într-o tavă rotundă și dă totul în cuptorul încins, la 180 de grade Celsius, pentru 50-55 de minute, sau până când compoziția este coaptă. Lasă apoi prăjitura să se răcească.
Pentru a pregăti siropul, rumenește puțin migdalele, apoi mărunțește-le. Rade coaja portocalelor și stoarce sucul acestora. Pune toate ingredientele pentru sirop într-un vas, la foc mic, până când zahărul se topește și siropul începe să se lege.
Înțeapă prăjitura din loc în loc cu o furculiță, apoi toarnă tot siropul peste prăjitură pentru a se însiropa uniform.
Prăjitura cu portocale se poate consuma imediat, ori se poate păstra la frigider și se poate consuma rece.
Prăjitură răsturnată cu portocale
Ingrediente pentru blat
- 4 ouă;
- 300 g făină;
- 125 g zahăr;
- 125 ml ulei;
- Două lingurițe esență de portocale;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru sirop
- 100 g zahăr;
- Două portocale;
- Sucul de la o jumătate de lămâie;
- Puțin unt.
Mod de preparare
Pentru blat, separă gălbenușurile de albușuri. Amestecă albușurile cu un praf de sare și mixează. Pune zahărul peste albușuri și mixează până când acestea devin spumă și zahărul se topește. Adaugă și esența de portocale. Încorporează cele două compoziții și amestecă încet, cu mișcări de jos în sus. Adaugă apoi treptat și făina și amestecă încet cu o spatulă.
Pentru sirop, pune zahărul cu un cub de unt într-un vas, la foc mic, iar când se formează un sirop adaugă feliile de portocale și caramelizează totul pentru un minut, întorcând feliile de pe o parte pe alta.
Într-o tavă rotundă, cu margini detașabile, pune o hârtie de copt, iar la bază pune siropul cu feliile de portocale. Stoarce peste și sucul de la lămâie, apoi toarnă peste aluatul făcut mai sus. Nivelează totul cu o spatulă și dă prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius.
După ce este gata prăjitura, când s-a rumenit, scoate-o din cuptor și răstoarnă-o pe un platou. Îndepărtează foaia de copt și lasă prăjitura să se răcească, după care o poți servi
Prăjitură cu piure de portocale
Ingrediente
- 300 g făină;
- 250 zahăr;
- 100 ml ulei;
- 100 ml lapte;
- 3 ouă;
- 3 portocale;
- O esență de vanilie, un plic praf de copt.
Mod de preparare
Spală bine portocalele și taie-le în bucăți mai mici. Dă-le prin blender până când obții un sirop cu o consistență mai densă. Într-un vas pune piureul obținut împreună cu uleiul, laptele, ouăle și esența. Amestecă bine totul și adaugă, treptat, făina împreună cu praful de copt. Amestecă totul până când obții un aluat omogen.
Pune compoziția într-o tavă rotundă, în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, fără ventilație, pentru aproximativ 50 de minute sau până când prăjitura este coaptă la interior. Când prăjitura este gata, lasă-o să se răcească, apoi presară zahăr pudră deasupra.
Vezi și care sunt cele mai bune rețete de colțunași
Prăjitură de post cu portocale
Ingrediente pentru aluat
- 350 g făină;
- 200 ml apă;
- 200 ml suc de portocale;
- 150 g zahăr;
- 100 ml ulei;
- Un plic praf de copt, coaja de la o portocală netratată.
Ingrediente pentru glazură
- 110 g zahăr;
- 25 g cacao;
- Câteva linguri de apă caldă.
Mod de preparare
Amestecă apa cu sucul de portocale și uleiul. Pune și zahărul și amestecă energic până când acesta se topește. Adaugă coaja de la portocală împreună cu făina și praful de copt. Amestecă până când obții o cremă omogenă, fără cocoloașe.
Toarnă compoziția obținută într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Nivelează totul și dă la cuptor, la 180 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute. Lasă apoi prăjitura să se răcească.
Pregătește glazura amestecând zahărul cu cacao și 3 linguri de apă caldă. Amestecă cu un tel până când se omogenizează compoziția și obții o glazură fină.
Scoate prăjitura din tavă, toarnă peste glazura și nivelează cu o spatula. Prăjitura este gata și poate fi servită imediat.
Prăjitura Portokalopita – rețetă grecească de prăjitură cu portocale
Ingrediente pentru umplutură
- 400 g aluat pentru plăcintă;
- 400 g iaurt grecesc (10% grăsime);
- 4 ouă;
- 100 ml ulei;
- Coajă și suc de la două portocale (200 ml);
- 75 g zahăr;
- 75 g stafide;
- Un plic praf de copt;
- 1 linguriță extract de vanilie sau zahăr vanilat;
- 1 g scorțișoară;
- 1 g sare.
Ingrediente pentru sirop
- 300 ml suc de portocale;
- 300 ml apă;
- 150 g zahăr;
- Un baton de scorțișoară.
Mod de preparare
Desfă foile de plăcintă și pune-le într-o tavă pentru cuptor, fără să le apeși prea tare, pentru a nu se aplatiza și a nu se lipi. Pune-le în cuptorul încins pentru 25 de minute, la 140 de grade. Ele trebuie să devină crocante, dar nu să se usuce.
Între timp, amestecă într-un bol zahărul cu ouăle, iaurtul, sucul de portocale și esența. Adaugă praful de copt, stafidele, scorțișoara și coaja de la portocale. Amestecă totul bine până obții o cremă omogenă.
Foile coapte de plăcintă sfărâmițează-le ușor cu mână pentru a obține bucăți diferite de aluat. Pune apoi bucățile peste crema de mai sus și se amestecă până se încorporează totul în compoziție.
Pune compoziția de prăjitură într-o tavă pe care ai uns-o cu puțin ulei, și dă la cuptor pentru 40-50 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Între timp, pregătește siropul. Pune apa, sucul de portocale și zahărul într-o cratiță. Adaugă și scorțișoara și amestecă până când zahărul se topește. Când ai scos prăjitura din cuptor, adaugă peste siropul fierbinte și așteaptă să se însiropeze prăjitura. Poți păstra o cantitate mică de sirop pe care să o pui deasupra când prăjitura s-a răcit complet.
Citește și: Rețete de ștrudel cu mere
Sursă foto: 123rf.com
andreea28s • 10.01.2024, 12:42
foarte interesante retetele, dar sunt doar chechuri. m-ar interesa o crema cu portocale pentru o tarta sau un tort