Despre profiterol și originea lui

Profiterolul este un desert cu o istorie bogată și un gust delicios, apreciat în întreaga lume pentru textura sa crocantă și umplutura sa cremoasă.

Profiterolul este un produs de patiserie sub forma unor bile mici, umplute cu diverse feluri de cremă. Deși este asociat în mod obișnuit cu Franța, profiterolul are și origini italiene.

Istoria profiterolului este neclară, dar se crede că a fost creat pentru prima dată în orașul Napoli, la începutul anilor 1600. La acea vreme, se numeau „proufiterole” și se făceau cu un aluat asemănător cu cel al gogoșilor de astăzi. Pe de altă parte, scriitorul francez Francois Rabelais (1494-1553) menționează pentru prima dată profiterolul în cartea sa Gargantua.

Potrivit istoriei, Popelini a fost bucătarul Catherinei de Médicis din 1540 până la moartea ei în 1575. El ar fi venit cu ideea de a umple o bilă de foietaj cu o umplutură pentru a o transforma într-un răsfăț culinar. Marie-Antoine Carême a încorporat cremă în bilele de choux după ce au fost inventate, arată site-ul thegoodlifefrance.com.

De-a lungul anilor, rețeta de profiterol s-a schimbat și a evoluat, iar acest produs de patiserie a devenit popular în multe țări diferite. Astăzi, profiterolul este cel mai frecvent asociat cu Franța, unde micile gogoșele sunt adesea servite cu un sos de ciocolată. Deși poate avea origini franceze, profiterolul este încă un răsfăț popular și în Italia. De fapt, acesta este adesea servit la nunți și alte ocazii speciale.

Cum se face profiterolul

Profiterolul este un desert popular în întreaga lume, fiind disponibil în numeroase patiserii, restaurante și cofetării. De-a lungul timpului, a cunoscut diferite variații și reinterpretări în bucătăriile din diverse țări. Fiind un desert versatil, poate fi adaptat și reinterpretat într-o varietate de moduri pentru a satisface gusturile și preferințele individuale.

Profiterolul este făcut dintr-un aluat special, numit pate a choux, care este copt până devine pufos și crocant. Acest aluat conține unt, apă, făină și ouă, iar rețeta poate varia ușor în funcție de preferințe sau de rețetă specifică. După coacere, profiterolul este tăiat în jumătate și umplut cu diferite creme.

Profiterolul poate fi umplut cu o varietate de creme, precum cremă de ciocolată, cremă de vanilie, cremă de cafea sau frișcă. De asemenea, poate fi glazurat cu ciocolată topită sau pudră de zahăr pentru a-i adăuga un plus de savoare și aspect.

Trucuri pentru un profiterol reușit

Măsurarea precisă a ingredientelor este foarte importantă, în special făina și apa, pentru a obține consistența corectă a aluatului. Chiar și mici variații în cantitate pot afecta rezultatul final.

Asigurați-vă că ingredientele, în special ouăle și apa, sunt la temperatura camerei înainte de a le utiliza. Asta ajută la obținerea unei consistențe uniforme a aluatului și asigură că ouăle se amestecă bine cu celelalte ingrediente.

Când coaceți profiterolul, este important să respectați timpul și temperatura indicată în rețetă. Profiterolul trebuie să fie auriu și crocant la suprafață. Este de asemenea important să nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, deoarece fluctuațiile de temperatură pot afecta creșterea corespunzătoare a aluatului.

După ce gogoșelele de profiterol sunt coapte, este recomandat să folosiți o scobitoare sau vârful unui cuțit pentru a face o mică gaură în partea de jos a fiecărui profiterol. Acest lucru permite aburului să se elibereze și previne acumularea de umiditate care ar putea face gogoșelele să devină moi. Lăsați-le să se răcească înainte de a le umple.

Când umpleți profiterolul, puteți folosi un poș sau o pungă de patiserie. Asigurați-vă că umplutura este la temperatura camerei pentru a ușura procesul de umplere.

Profiterolul poate fi păstrat la temperatura camerei pentru câteva ore sau în frigider timp de câteva zile.

Rețete de profiterol

De-a lungul timpului au fost create nenumărate rețete de profiterol, însă principiile sunt aceleași.

Profiterol – rețeta clasică

Profiterol – rețeta clasică
  • Pentru gogoşele
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apă
  • 1 praf sare
  • 3 ouă mari
  • Pentru crema de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 4 linguri făină
  • un baton vanilie
  • in praf sare
  • 100 g unt
  • 400 g îngheţată de vanilie
  • două banane
  • frişcă pentru ornat
  • sirop de ciocolată

Mod de preparare

Se pun la foc mic, într-o crăticioară, apa, sarea şi uleiul. Când au început să fiarbă, se adaugă făina cernută şi se amestecă bine până se obţine o cremă tare. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. După ce s-a răcit, se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecându-se de fiecare dată. După ce s-au încorporat ouăle, compoziţia obţinută se toarnă într-un poş şi se formează gogoşelele sub forma unor bănuţi, într-o tavă, apoi se bagă în cuptorul încins în prealabil.

În acest timp, se prepară crema de vanilie. Zahărul se freacă cu ouăle şi cu un praf de sare, apoi se adaugă făina cernută şi laptele călduţ. În timp ce stă la foc mic, se pune şi batonul de vanilie. Se amestecă continuu, până se întăreşte. La sfârşit, se adaugă untul şi se încorporează totul.

După ce s-au răcit gogoşele, se taie atât cât să se poată umple cu crema rece şi cu îngheţată. Se aşază în formă de piramidă sau în funcţie de preferinţe şi se ornează cu sirop de ciocolată.

Profiterol cu înghețată

  • Pentru aluat
  • 3 ouă
  • 75 ml ulei
  • un praf sare
  • 200 ml apă
  • 125 g făină
  • Pentru îngheţată
  • un litru lapte
  • 7 gălbenuşuri
  • 350 g zahăr
  • un plic zahăr vanilat
  • 4 linguri cacao
  • 100 g fistic prăjit şi măcinat
  • 100 g ciocolată menaj

Mod de preparare

Se pune laptele să fiarbă la foc mic. Separat, într-o oală de 2 l, se mixează gălbenuşurile cu zahărul vanilat şi zahărul tos până ce se oţine o cremă spumoasă. După ce s-a încălzit laptele, se toarnă în crema de gălbenuşuri şi se încorporează uşor, ca să nu se formeze cocoloaşe.

Compoziţia se pune să fiarbă la aceeaşi temperatură şi se amestecă continuu cu o lingură de lemn, specială pentru dulciuri. Când începe să se îngroaşe şi să facă bobiţe pe deasupra, înseamnă că s-a fiert şi se lasă la rece, acoperită cu un tifon.

Pentru o îngheţată fină fără ace de gheaţă, se amestecă şi în timpul răcirii. După ce s-a răcit bine compoziţia, se cerne cacaua într-un bol de plastic şi se toarnă puţin câte puţin, ca să nu apară cocoloaşe de cacao. Se pune într-un recipient de plastic şi se bagă în congelator pentru aproximativ 3-4 ore.
În acest timp, se prepară gogoşelele. Se pun să fiarbă apa şi uleiul şi un praf de sare. Când a început să clocotească, se adaugă făina cernută şi se ia de pe foc. Se lasă să se răcească şi se pun ouăle unul câte unul. Compoziţia se toarnă în tavă cu ajutorul unui poş şi se bagă în cuptorul încins. După ce s-au copt, gogoşelele se taie şi se umplu cu îngheţată. Se aranjează pe un platou şi se ornează cu ciocolată topită şi fistic măcinat.

Tort profiterol

Rețete de profiterol

Pentru aluat
250 ml lapte
125 g unt
o lingură zahăr
200 g făină
5 ouă mijlocii sau 6 ouă mici
unt pentru uns tava
sare
Pentru umplutură
300 g smântână pentru frişcă păstrată la rece
un pachet zahăr vanilat
două linguri zahăr pudră
Pentru ornat
100 g sirop de ciocolată

Mod de preparare

Într-o crăticioară se pun pe foc laptele, untul, zahărul şi un praf de sare. După primele clocote se adaugă, în bloc, făina cernută, apoi se ia cratiţa de pe foc şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Când aluatul devine omogen şi se răceşte puţin se încorporează pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Aluatul se lasă deoparte 10 minute să se odihnească, iar cuptorul trebuie să se încingă foarte bine.

Între timp, se bate frişca, până când aceasta se întăreşte şi nu se mai desprinde de pe tel. Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai bate doar 1-2 minute. Frişca bătută se pune din nou la rece.

Aluatul se ia cu linguriţa şi se pune în grămăjoare cât o măslină, într-o tavă unsă cu puţin unt. Se coc apoi în cuptorul foarte bine încins, la foc iute, 15-20 de minute. În primele 15 minute nu trebuie să se deschidă uşa cuptorului.

Gogoşelele coapte şi răcite se taie pe orizontală şi se umplu cu frişcă. Se aşază în formă de piramidă pe un platou şi se ornează cu sirop de ciocolată. Sursă retete.unica.ro.

Rețetă de profiterol sărat

Rețetă de profiterol sărat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • o cană de apă
  • ½ cană de unt
  • o cană de făină
  • 4 ouă mari
  • ¼ linguriță de sare
  • Pentru umplutură:
  • 200 g cremă de brânză
  • două lingurițe de pătrunjel tocat fin
  • câteva feliuțe de file de somon afumat (opțional)
  • Sare și piper, după gust
  • Pentru glazură (opțional):
  • Sare mare
  • Semințe de susan

Mod de preparare

Într-un vas, combinați apa și untul și aduceți-le la fierbere într-o cratiță la foc mediu. Asigurați-vă că untul este complet topit.Adăugați făina și sarea în cratiță și amestecați rapid cu o lingură de lemn până când se formează o minge de aluat și se desprinde de pereții cratiței. Continuați să gătiți aluatul timp de 1-2 minute, amestecând continuu pentru a elimina excesul de umiditate.

Transferați aluatul într-un bol și lăsați-l să se răcească timp de aproximativ 5 minute. Adăugați ouăle unul câte unul în aluat, amestecând bine după fiecare, până când obțineți un aluat neted și omogen. Aluatul trebuie să fie suficient de gros și lipicios pentru a fi format în bile, dar nu prea vâscos.

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Așezați aluatul într-un poș. Puneți hârtie de copt într-o tavă și formați apoi bile de aluat, având grijă să păstrați o distanță între ele pentru a se umfla în timpul coacerii. Dacă doriți, presărați puțină sare mare sau semințe de susan deasupra gogoșelelor înainte de a le introduce în cuptor.

Coaceți profiterolul timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când devin aurii și crocante.

Într-un bol, amestecați cremă de brânză cu pătrunjelul tocat fin și somon, dacă doriți. Adăugați sare și piper după gust.

Când gogoșile sunt complet răcite, tăiați-le pe jumătate pe orizontală. Umpleți fiecare jumătate cu o lingură de umplutură de cremă de brânză.

Profiterolul sărat este delicios servit ca aperitiv sau ca o gustare rafinată alături de un pahar de vin.

Sursă foto – Shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News