SALATĂ DE BOEUF

Salata de boeuf nu lipsește de pe aproape nici o masă de Revelion, în țara noastră. Aceasta nu are nimic de-a face cu salata franțuzească al cărei nume îl poartă, dar este atât de gustoasă și, până la urmă, atât de românească, încât putem să ne-o atribuim ca preparat tradițional!”, crede Horia Vîrlan.

Ingrediente: 300 g pulpă de vită, 500 g cartofi albi spălați bine, 100 g mazăre congelată, 2-3 castraveți murați de dimensiune medie, 2 gogoșari roșii murați, 2-3 morcovi curățați, o rădăcină de pătrunjel curățată, 300 g maioneză de casă, o lingură de zeamă de lămâie, o lingură de sare, 2-3 fire de pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

Puneți pulpa de vită, spălată în prealabil, la fiert în 1,5 l de apă rece. Fierbeți-o la foc mediu timp de două ore, înlăturând spuma când se formează și adăugând sare și boabele de piper la jumătatea timpului de fierbere. Când mai sunt 25-30 de minute din timpul de fierbere, adăugați morcovii și rădăcina de pătrunjel. După ce toate ingredientele s-au fiert, scoteți-le pe o farfurie, să se răcească.

În timp ce carnea fierbe, puneți și cartofii la fiert în 1,5 l de apă cu sare. După 35-40 de minute, verificați dacă s-au fiert; opriți focul, scurgeți apa și lăsați cartofii să se răcească, apoi curățați-i. Curățați și castraveții, tăiați-i în cubulețe cu latura de 0,5-0,7 cm, apoi stoarceți zeama în exces. Procedați la fel cu unul dintre gogoșari. Decongelați și scurgeți de apă mazărea. Tăiați carnea, morcovii, cartofii și rădăcina de pătrunjel fierte în cubulețe de latura de 1 cm. Amestecați maioneza cu muștar și puțină zeamă de lămâie (după gust), apoi amestecați cu grijă, într-un bol sau într-un castron încăpător, toate ingredientele, păstrând 4-5 linguri de maioneză pentru ornat.

Tăiați gogoșarul rămas în fâșiuțe și rupeți frunzele firelor de pătrunjel. Așezați salata în formă de dom, pe un platou, apoi întindeți deasupra, în strat subțire, maioneza păstrată, decorând cu fâșii de gogoșar și frunze de pătrunjel.

Lăsați salata la frigider 24 de ore înainte de servire, apoi porționați-o și serviți-o cu pâine proaspătă.

MERE ÎN ALUAT

Temperatura uleiului pentru prăjit trebuie să fie, pentru orice tip de prăjeală, între 180 și 190 de grade Celsius. În caz contrar, uleiul va fi absorbit de preparat și va avea un gust neplăcut. Dacă nu aveți termometru de bucătărie, tăiați o felie de pâine în cuburi mici și aruncați unul, două în uleiul încins. Dacă pâinea se rumenește ân 5-6 secunde, înseamnă că uleiul are temperatura potrivită pentru prăjit”, ne sfătuiește îndrăgitul chef.

Ingrediente: 6 mere Golden mari, spălate, două căni mari de aluat de clătite, o lingură de făină, un pahar de lichior de portocale (sau Grand Marnier), o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de zahăr pudră, o cană și jumătate de ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare:

Curățați de coajă și de semințe merele și apoi tăiați-le în felii de 1 cm grosime. Puneți-le într-un bol și stropiți-le cu lichiorul de portocale, apoi lăsați-le la macerat cam două ore.

Încingeți uleiul într-o tigaie cu fundul gros și amestecați aluatul de clătite cu lingura de făină, pentru a-l îngroșa. Treceți feliile de mere macerate prin aluat, scurgeți-le de excesul rezultat și prăjiți-le în uleiul bine încins.

Scoateți merele prăjite pe o hârtie absorbantă și pudrați-le cu zahăr și scorțișoară.

PRĂJITURĂ CU MIERE ȘI NUCI

Ingrediente: 250 g făină, 100 g miez de nucă măcinat, 100 g miere polifloră, un pahar de zahăr tos, o linguriță de zahăr pudră, un pachat de unt plus o lingură pentru uns tava, 5 ouă, o linguriță de zeamă de lămâie, coaja unei lămâi, 3 linguri de coniac sau rom Jamaica, un vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare:

Cerneți făina, separați ouăle și înmuiați ușor untul. Frecați, într-un bol, untul cu zahărul și mierea, până obțineți o cremă aurie, apoi adăugați pe rând gălbenușurile, bătând energic. Adăugați, în continuare, făina, coaja de lămâie și coniacul, omogenizând bine. Lăsați aluatul să se odihnească, la rece, cam 3 ore.

Încingeți cuptorul la 165 de grade Celsius. Bateți albușurile spumă împreună cu zeama de lămâie, apoi adăugați zahărul pudră și miezul de nucă.

Întindeți aluatul într-o foaie de 1-1,5 cm, pe care o așezați într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Întindeți peste ea compoziția de albușuri și introduceți tava în cuptor pentru 35-40 de minute.

Verificați prăjitura, apoi crestați-o ușor, creând forma feliilor de prăjitură ce vor fi tăiate când se răcesc.


Ce mănâncă Adrian Mutu de Revelion: ”E o mâncare dominicană. Ajută să-ți revii după băutură” / VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News