Pentru salatele de sezon, trebuie să știi că vara este anotimpul în care ai de unde alege. De la rucola, baby spanac, valeriană, salată romană, lăptuci sau năsturel, varietatea de verdețuri este una imensă, așa că și combinațiile vor fi multe.

Mai există și salatele aperitiv, care se fac, de obicei, cu maioneză și sunt servite la mesele festive. Printre ele se numără salata de boeuf, salata de vinete sau salata orientală. Există, însă tot felul de salate pe care le poți încerca oricând. Ți-am pregătit câteva rețete de salate cu care nu vei rămâne niciodată fără idei în bucătărie.

Rețete de salată de vară

Supermarketurile și tarabele sunt pline de verdețuri și legume proaspete, așa că ar fi păcat să nu profităm de ele. În plus, în anotimpul cald este bine să consumi preparate ușoare precum salate, fructe sau lactate slabe. Ți-am pregătit combinații inedite în rețete de salate pe care trebuie să le încerci. 

Salată cu pere, nuci și gorgonzola

O salată ideală pentru a fi savurată la cină, alături de un pahar de vin alb. Finețea brânzei gorgonzola se combină perfect cu perele dulci și nucile pline de savoare. 

Ingrediente: 

  • 1 salată iceberg
  • 60 g miez de nucă
  • 100 g brânză gorgonzola
  • 1 pară
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • 1 linguriță de oțet de mere

Mod de preparare: 

Una dintre cele mai simple rețete de salată, care este gata în mai puțin de 10 minute. Pentru început, spală salata și apoi usuc-o bine cu prosoape de bucătărie. Tai-o mărunt și adaug-o într-un bol. Toacă miezul de nucă în bucățele mici și pune-o peste.

Salată cu pere și gorgonzola

Adaugă para tocată cubulețe și brânza sfărâmată. Adaugă doar un praf de sare, piper, puțin ulei de măsline și o linguriță de oțet de mere. Amestecă totul bine, apoi servește în farfurii adânci, alături de un pahar de vin alb sec. 

Salată rece de paste cu ton

Pentru momentele în care îți este foame și vrei o salată mai sățioasă, alege această rețetă de paste cu ton. Se face foarte simplu și este foarte sănătoasă.

Ingrediente pentru salată rece de paste cu ton:

  • 200 g paste
  • 1 conservă de ton bucăți în suc propriu
  • 50 g baby spanac
  • 1 morcov
  • 2 linguri boabe de porumb
  • 1 lingură boabe de fasole roșie de la conservă
  • 1/2 lămâie
  • măsline verzi
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Pentru început, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Vei avea nevoie de paste scurte, precum penne sau farfalle. După ce s-au fiert, pune-le într-un bol peste care pui spanacul, conserva de ton, porumbul, fasolea, măslinele, morcovul tăiat fâșii cu peelerul, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine și servește cu verdeață pe deasupra. 

Salată cu creveți și avocado

Una dintre cele mai bune rețete de salată pentru cine vrea să mănânce sănătos sau ține o dietă. Avocado este o sursă excelentă de proteine, la fel cum sunt și creveții, care au o densitate calorică foarte mică. 

Ingrediente pentru salata cu creveți și avocado: 

  • 1 avocado mediu
  • 10 creveți
  • 6 fire de sparanghel
  • 1 ceapă
  • 10 roșii cherry
  • 1 salată romaine
  • ulei de măsline
  • 10 grame de unt
  • sare
  • piper
  • pătrunjel

Mod de preparare: 

Pentru început, desfă avocado și taie-l în cubulețe apoi pune-l într-un bol. Stropește-l imediat cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Apoi, încinge puțin ulei de măsline în care pui untul. Pune creveții și condimentează cu sare și piper și lasă-i să se gătească până devin roz.

Ia-i din tigaie și pune-i peste avocado. În tigaie adaugă sparanghelul și gătește-l. Adaugă salata romaine ruptă în bucățele mici și sparanghelul gătit, apoi ceapa tăiată solzișori și roșiile pe jumătate. Condimentează cu sare și piper, adaugă puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie, apoi presară pătrunjel proaspăt tocat. 

Salată cu somon afumat și brânză feta

O combinație la care probabil nu te-ai fi gândit, dar care merge de minune în salate. Singura condiție este să nu mai adaugi sare, pentru că vei folosi somon afumat, care e foarte sărat, iar brânza feta are și ea sare. 

Pentru această rețetă ai nevoie de: 

  • 100 g brânză feta
  • 100 g somon afumat
  • 1 castravete mare
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă roșie
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 salata creață sau un mix de salate
  • 1 linguriță semințe de floarea soarelui
  • Pentru dressing:
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 linguriță de oțet
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • piper

Mod de preparare: 

Poți începe să faci dressingul și să îl lași să stea la rece. Pur și simplu combină toate ingredientele și amestecă cu un tel până obții o emulsie. Lasă la rece dressingul până ai terminat salata. 

Rupe în bucățele mici salata creață, adaugă bucățelele de brânză și de somon, semințele, ceapa tăiată solzișori, ceapa verde tăiată rondele, castravetele felii și ardeiul gras fâșii. Pune dressingul și amestecă bine. Lasă totul să stea împreună măcar 5 minute înainte de a servi. 

  • Vezi mai multe retete de salate de vara, ideale pentru orice amator de gusturi fresh!

Salată cu pui crocant

O salată extrem de delicioasă cu un dressing de iaurt care se potrivește de minune cu puiul crocant. Acesta este genul de salată pe care ai vrea să îl mănânci zilnic, așa că ai grijă să faci mai mult pui ca să îți rămână și pentru salatele viitoare. 

Ingrediente:

  • Pentru puiul crocant:
  • 1 piept de pui fără os și piele
  • 100 g pesmet auriu
  • 2 ouă
  • 5 linguri de făină
  • ulei pentru prăjit
  • Pentru salată:
  • 1 salată verde
  • 1 lămâie
  • 1 castravete
  • 2 roșii medii
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapă roșie medie
  • 3 ridichii roșii
  • Pentru dressing:
  • 50 g iaurt grecesc
  • zeamă de lămâie
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare: 

Vei începe cu puiul, pe care va trebui să îl filetezi și să îl bați, astfel încât să iasă șnițele subțiri. Pregătește ouăle, făina și pesmetul și condimentează-le. Încinge o tigaie cu ulei și dă puiul prin făină, ou și pesmet auriu, apoi pune la prăjit câte 2-3 șnițele. 

Scoate-le pe șervețe absorbate. Într-un castron mare, rupe salata în bucățele mici, taie toate legumele cubulețe și adaugă-le în castron. Apoi, taie un șnițel în bucățele mici și adaugă-l și pe el. Prepară dressingul amestecând iaurtul cu usturoiul ras, sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Pune dressingul peste salată, aestecă bine și servește. 

Rețete de salată aperitiv

Salatele aperitiv își au locul lor de cinste pe mesele românilor, în perioadele de sărbătoare. La masa festivă de Crăciun sau Paște nu poate lipsi salata beuf sau salata de vinete. Există multe alte rețete de salate aperitiv pe care sigur nu le-ai încercat până acum, așa că îți vom prezenta câteva dintre ele. 

Salata de vinete cu ardei copți

O salată delicioasă, indiferent de anotimp, pe care o poți servi ca aperitiv sau o poți face pentru un fel principal, în zilele când vrei să mănânci ceva ușor și bun. 

Ingrediente: 

  • 3 vinete mari
  • 4 ardei kapia
  • 1 ceapă roșie
  • sare
  • piper
  • maioneză

Mod de preparare:

Pentru început, coace vinete și ardeii kapia. Poți să îi coci pe grătar sau în cuptor, având grijă să le întorci. Curăță vinetele și lasă-le la scurs. Pune ardeii copți într-un castron, pune sare și acoperă cu un capac. Pune vinetele pe un tocător de lemn și toacă-le bine, cât să fie fine, apoi pune-le într-un castron. Curăță ardeii kapia de coajă și toacă îi cubulețe. Adaugă-i peste vinete. Pune sare, piper și ceapa tocată foarte mărunt apoi scursă de apă. Adaugă maioneza și amestecă. 

Salată de pui cu usturoi și ciuperci

O salată ușor de făcut, de care te vei îndrăgosti. Este perfectă pentru aperitive și mese festive. Atenție, ea conține destul de mult usturoi, așa că ai face bine să o pregătești doar pentru cei mai apropiați sau să renunți la usturoi dacă vrei o cină romantică. 

Ai nevoie de următoarele:

  • 1 piept de pui dezosat și fără piele
  • 5 căței de usturoi
  • 300 g castraveți murați
  • 500 g ciuperci din conservă
  • 150 g maioneză
  • sare
  • piper
  • zeamă de lămâie

Mod de preparare: 

Pentru început, fierbe puiul în apă cu sare. Apoi, lasă-l la răcit și după ce s-a răcit taie-l în cubulețe și pune-l într-un castron mare. 

Taie castraveții murați cubulețe, apoi stoarce-i și adaugă-i peste pui. Rade usturoiul și adaugă-l și pe el. Toacă mărunt ciupercile și stoarce-le bine înainte să le pui și pe ele în bol. Adaugă sare, piper, zeamă de lămâie și maioneză, amestecă salata și servește cu pătrunjel deasupra.  

Salată de conopidă

Salata de conopidă este delicioasă, fie că este caldă sau rece. Conopida are un gust inconfundabil, iar în combinație cu usturoi și maioneză este delicioasă. Asigură-te că servești alături de această salată o pâine de calitate, eventual prăjită înainte.

Ingrediente: 

  • 1 conopidă mare
  • 1 ceapă roșie
  • 3-4 linguri maioneză
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel

Mod de preparare:

Această salata se face foarte simplu. Cureți și speli bine conopida, apoi o pui la fiert în apă sărată. O scurgi foarte bine și o pui într-un bol mare. Poți folosit instrumentul cu care zdrobești cartofii pentru a o face fină, dacă nu vrei să ai o salată cu textură. Apoi, adaugi ceapa tocată mărunt, usturoiul, maioneza și pătrunjelul. Poți să faci maioneza în casă, dacă ți se pare mai gustoasă. 

Salată de ouă

O salată ideală pentru sandwichuri sau picnicuri. Această salată e plină de proteine și este extrem de gustoasă. Ai grijă să o servești cu o salată verde sau cu roșii, asta pentru că poate să fie ușor grețoasă. 

Ai nevoie de: 

  • 10 ouă
  • 4 linguri de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 1 legătură de ceapă verde
  • sare
  • piper
  • praf de usturoi

Mod de preparare: 

Pur și simplu fierbi ouăle, le zdrobești într-un bol și adaugi restul de ingrediente peste ele.

Salată de ouă

Poți îmbunătăți rețeta dacă adaugi și câțiva cartofi fierți pe care îi tai cubulețe mici sau chiar bucățele de pui ori de bacon. Poți face sandwichuri cu această salată de ouă sau rulouri din lipii. 

Salată de țelină cu mușchi file

Una dintre cele mai interesante rețete de salată servită ca aperitiv la mesele festive pentru cei care s-au plictisit de clasica salată beuf sau salată orientală. Este un aperitiv delicios și poți să o servești cu focaccia, pentru ca gustul să fie și mai bun. 

Pentru această salată ai nevoie de: 

  • 1 țelină mică
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă roșie mică
  • 2 fire ceapă verde
  • 100 g mușchi file
  • 50 g iaurt grecesc
  • 1 linguriță de maioneză
  • 50 g alune de pădure sărate și prăjite
  • 10 g muguri de pin

Mod de preparare: 

Această salată nu necesită prea mult efort. Pur și simplu trebuie să tai țelina și morcovul julienne, adică fâșii. La fel ca și feliuțele de mușchi file. Apoi, adaugi toate ingredientele și amesteci bine. La final, servești cu focaccia cu rozmarin sau parmezan, iar laudele sunt bine primite. 

Rețete de salată de fructe

Poți să faci salată de fructe din orice fructe îți dorești sau sunt disponibile pe piață. Poți face salată de fructe din fructe din compot sau la conservă. Trebuie să ai grijă la combinația de texturi și la celelalte elemente pe care le pui în salată, unde te poți juca cu stafide, nucă de cocos, nuci, alune, merișoare, sos de ciocolată sau alte topping-uri.

Salată de fructe exotice

O rețetă rapidă, ușor de preparat și foarte ușoară. Este un desert aproape nevinovat, dacă o mănânci ca atare și nu adaugi frișcă sau înghețată. În plus, nu dureaza decât 10 minute să o faci.

Ai nevoie de:

  • 1/4 ananas
  • 2 kiwi
  • 1 pară
  • 10 căpșuni
  • 1/2 ciorchine de struguri albi
  • 1/2 fructul dragonului
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de cocos
  • 1 lingură fulgi de migdale
  • portocale
  • frunze de mentă

Mod de preparare:

Tot ce trebuie să faci este să tai fructele în cubulețe mici, apoi să le stropește cu sucul de portocală. Adaugă mierea, cocosul, fulgi de migdale, apoi ornează cu frunze de mentă și servește.

Salată de fructe clasică

Această este una dintre multele rețete de salată pe care le vei găsi. Ideal este să folosești fructele pe care le ai în casă, de preferat cu aceeași textură. Așa că iată o variantă de salată de fructe clasică:

Ingrediente:

  • căpșuni
  • pepene galben
  • banană
  • mango
  • piersici
  • portocală
  • kiwi
  • lichior de lămâie
  • zahăr pudră

Mod de preparare:

Taie în feliuțe subțiri toate fructele și așează-le pe o farfurie elegantă, în cerc. Apoi, stropește fructele cu lichior de lămâie iar la final cu zahăr pudră. poți folosi ca decor fructe de pădure.

Dacă vrei să cosumi mai multe legume, poți să te îndrepți spre rețete cu fasole verde.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News