Cuprins:
De ce este bine să mănânci salată de varză
Varza este foarte hrănitoare și bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. În plus, unele cercetări sugerează că poate sprijini digestia, poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce inflamația.
În ciuda conținutului său impresionant de nutrienți, varza este adesea trecută cu vederea. Deși poate să semene mult cu salata verde, ea aparține de fapt genului de legume Brassica, care include broccoli, ridichi și varză de Bruxelles.
Varza poate fi găsită într-o varietate de forme și culori, inclusiv roșu, violet, alb și verde, iar frunzele sale pot fi fie șifonate, fie netede.
Această legumă a fost cultivată în întreaga lume de mii de ani și poate fi găsită într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv varză murată, kimchi și salată de varză.
În plus, varza este încărcată cu vitamine și minerale
Valori nutriționale
Doar 1 cană (89 de grame) de varză crudă conține:
- Calorii: 22
- Proteine: 1 gram
- Fibre: 2 grame
- Vitamina K: 85% din DZR
- Vitamina C: 54% din DZR
- Folat: 10% din
- DZR Mangan: 7% din
- DZR Vitamina B6: 6% din DZR
- Calciu: 4% din DZR
- Potasiu: 4% din DZR
- Magneziu: 3% din DZR
- Varza conține, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv vitamina A, fier și riboflavină. În plus, varza este bogată în fibre și conține antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli și compuși de sulf.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_2b22c0d153b3fd8efae08e4cf965febd.webp)
Varza – roșie sau albă – face parte din familia Crucifere și este o plantă legumicolă bienală. În primul an, varza vegetează, iar în al doilea an înflorește. Floarea de varză, tocmai pentru că este din familia Crucifere, este de tipul patru, cu elementele florale așezate în cruce. Florile sunt grupate în inflorescențe de culoare galbenă.
Vezi ce beneficii are varza
Varza murată
Varza murată este una dintre delicatesele pe care, toamna, gospodinele se apucă de pregătit, pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale dar și pentru salate.
Varza murată îmbunătățește digestia și curăța intestinele. Mineralele și fibrele alimentare pe care le conține sunt ideale în cazul mâncarurilor grele. Antioxidanții previn apariția nitrozaminelor (compuși organici cu acțiune cancerigenă) care rezulta din digestia preparatelor din carne, precum și oxidarea grăsimilor alimentare (considerate agenți pro-cancerigeni).
Restabilește microflora intestinală în cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generată si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente. Totodată, varza murată combate constipația, intensificând detoxifierea organismului și protejarea ficatului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b1c986d97a4e36400262bfcb0b4eeec9.webp)
Cum alegem varza
Alegeți o varză grea pentru mărimea ei. Asigurați-vă că frunzele sunt strânse și ferme, deoarece frunzele libere indică o varză mai veche. Păstrați varza la frigider până la 2 săptămâni.
Varza poate fi consumată crudă, călită, fiartă sau umplută. Mirosul sulfuros asociat adesea cu varza se dezvoltă numai atunci când varza este prea fiartă. Cu cât o varză este gătită mai mult, cu atât mirosul devine mai puternic.
Rețete de salată de varză
Salată de varză și roșii la borcan
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/10/salata-de-varza-cu-rosii.jpg)
- 1 varză medie (circa 1 kg)
- 4-5 roşii potrivite
- 3-4 ardei graşi
- 1 ceapă mare
- 800 ml oţet de vin de 9°
- 1.5 litri apă
- 150 g zahăr
- 2 lingurita piper boabe
- 3 lingurite sare
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală varza. Se taie în patru şi se îndepărtează cotorul. Se toacă şi apoi se pune într-un lighenaş. Se freacă cu o linguriţă de sare, până când se înmoaie.
Se spală şi se curăţă ardeii, roşiile şi ceapa. Ardeii se taie fâşii, roşiile se taie feliuţe, iar ceapa se taie sub formă de peştişori. Pe măsură ce sunt tăiate, legumele se pun în lighenaşul în care a fost pusă varza. La final, se amestecă bine cu o lingură.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bff9f97a21bef1b66b8caccb6badbce9.webp)
Într-o oală de 3 litri, se pun oţetul şi apa. Se adaugă zahărul, piperul şi sarea şi se pune oala pe foc. Se amestecă până ce se dizolvă zahărul. Se lasă la răcit.
Se pregătesc borcanele şi se pune amestecul de legume obţinut, îndesându-se cu lingura. Se toarnă baiţul răcit deasupra.
Borcanele închise etanş cu capace se pun la sterilizat pe bain-marie, timp de 20 de minute.
Salată de varză roșie cu rodie și kaki
- 1 varză roșie (aproximativ 500 g)
- 2 morcovi
- 1 kaki
- 5 ridichi roșii
- 30 ml suc de portocale
- ulei de măsline
- oțet sau zeamă de lămâie
- miere
- muștar
- sare
- piper
Mod de preparare
Varza roșie se curăță de frunzele veștede, se spală și se taie julienne. Se adaugă în castronul pentru salată.
Morcovii se curăță de coajă și se spală. Se taie fâșii sau se dau pe răzătoare.
Kaki se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe sau felii subțiri.
Ridicile se spală și se taie felii subțiri.
Se scot semințele de rodie.
Separat se face un dressing din ulei de măsline, oțet/zeamă de lămâie, suc de portocale, miere și muștar.
Se adaugă toate ingredientele în castronul de salată, peste varza roșie. Se amestecă. Să sărează și se piperează după gust.
Salată festivă de varză roșie cu rodie și kaki se servește imediat. Sursa – retete.unica.ro.
Salată de varză cu mere
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/10/salata-de-varza-cu-mar.jpg)
- 5-6 mere ionatan
- 1 varză roșie
- 1 ceapă roșie
- 10 g chimen
- 200 g brânză feta
- 3-4 lingurite ulei de măsline
- 2 lingurite oțet de mere
- 2 lingurite oțet balsamic
- sare
- piper alb și negru
- 1 pâine pentru crutoane
- 1 lingurita miere
- 20 g unt
- 50 ml vin
- 3,4 căţei usturoi
- 2, 3 frunze pătrunjel verde
Mod de preparare
Pentru început, se pregătesc crutoanele. Se feliază pâinea, se taie apoi cubuleţe. Se topeşte untul şi se amestecă cu mierea. Se curăţă şi se pisează usturoiul. Toate ingredientele se amestecă bine. Se condimentează cu sare şi se pun peste crutoane. Se lasă la foc mediu să se usuce.
Separat, se prepară sosul. Se pun într-un bol, uleiul, oţetul de mere, oţetul balsamic, sarea, piperul şi chimenul. Se amestecă bine şi se lasă la temperatura camerei.
Între timp, se pregătesc ingredientele pentru salată. Se spală merele, se şterg, se feliază şi se curăţă de sâmburi. Se curăţă şi se spală ceapa roşie şi se taie fâşiuţe. Varza roşie se taie fideluţă şi se freacă cu puţină sare, ca să se înmoaie.
Toate ingredientele se pun într-un bol şi se prepară cu sosul. Se adaugă brânza feta tăiată cubuleţe şi, la sfârşit, se adaugă crutoanele aromate. Salata de mere se serveşte ornată cu frunzuliţe proaspete de pătrunjel verde.
Salată de varză murată
- 500 g varză murată
- 3-4 cartofi potrivit de mari
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 400 g şuncă presată
- 2 castraveţi muraţi
- 100 g mazăre
- 200 g smântână
- sare
- piper
- 1/2 legatura pătrunjel verde
- 1 roşie
- 1 lingura ulei de măsline
Mod de preparare
Morcovii, mazărea şi cartofii se fierb separat în apă cu un praf de sare. Se scurg apoi şi se lasă să se răcească. Varza murată se stoarce bine de zeamă şi se toacă fideluţă. Se pune într-un castron mai mare, se presară cu piper şi se stropeşte cu ulei de măsline.
Se adaugă morcovii tăiaţi rondele, mazărea fiartă, cartofii tăiaţi cubuleţe, şunca presată tăiată fâşii, ceapa tăiată peştişori şi castraveciorii muraţi tăiaţi felii.
Totul se amestecă uşor, iar deasupra se toarnă smântâna condimentată, după gust, cu sare, piper şi pătrunjel verde. Se ornează cu 2-3 felii de roşie şi pătrunjel verde.
Salată Coleslaw de varză cu maioneză
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/10/saata-de-varza-coleslaw.jpg)
- 2 lingurite zahăr
- 2 lingurite oțet
- 1 lingurita zeamă de lămâie
- 1 lingurita muștar dulce
- 2 linguri lapte
- 60 g maioneză
- 2 linguri lapte bătut/smântână
- 1 ceapă mică
- 2 morcovi mari
- 1 varză mare
- 1/2 lingurita sare
- piper
Mod de preparare
Salata Coleslaw sau salata de varză albă, varză roșie și morcov, cu un dressing cremos, este printre cele mai consumate garnituri. Se potrivește foarte bine cu preparate grill sau pui și constituie o masă sățioasă, numai bună pentru prânz ori cină.
Varza trebuie tăiată fideluță, indiferent că alegi varză albă sau varză roșie ori ambele, iar morcovul trebuie ras pe o răzătoarea medie sau mare. Ceapa se toacă foarte mărunt, cât de mult posibil.
Legumele se pun într-un vas mare și le vei amesteca puțin. Într-un bol mai mic se combină maioneza, laptele bătut, laptele și muștarul cu restul de ingrediente. Tot acest amestec se pune peste legume și amestecați bine.
Salata Coleslaw se pune la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire. Este ideală pentru masa de prânz în combinație cu orice alt preparat din carne! Sursa – retete.unica.ro
Ardei umpluți cu salată de varză
- 1 varză mică sau 1/2 varză mare
- 2 linguri sare
- 2 lingurite zahăr
- 1 lingurita chimen
- 6-8 ardei capia
- 2-3 frunze de dafin
- 1-2 ardei iuţi
- 0.5 litri apă
- 100 ml oţet 9o
- 2 lingurite zahăr
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper boabe
Mod de preparare
Într-o cratiţă mică se amestecă apa cu oţetul, sarea, zahărul şi boabele de piper. Se pune la foc mic, se lasă să dea câteva clocote şi apoi se acoperă şi se lasă să se răcească.
Varza se spală, se desface în foi, se curăţă de cotoare şi se toacă mărunt. Se pune într-un castron şi se condimentează cu sare, zahăr şi chimen, apoi se lasă deoparte 30 de minute.
Se spală ardeii, se taie cotorul şi se curăţă de seminţe. Se umplu apoi cu varza preparată şi se pun în borcane. Se toarnă amestecul de oţet, iar la sfârşit se pun deasupra frunzele de dafin şi ardeiul iute tocat mărunt.
Se închid borcanele ermetic şi se sterilizează 30-35 de minute.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_3db698759c4ad2766f54783abf0df45b.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_519e534e3ba155b6898d817309a1ae96.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90ae4535abfb73050b2fe68e183c504a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_48a272604a922aedc96f35393bfb9178.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_26144982ade88c8b10be5fe5c6cf17d4.jpg)