Cuprins:
Cum să faci sărățele de casă
Sărățelele sunt aperitive delicioase și versatile, iar existența lor în bucătărie datează de secole. Se crede că sărățelele au apărut în Franța, în secolul al XVII-lea, însă preparate asemănătoare existau și în alte regiuni. De exemplu, în Italia, se pregătesc grissini, bastonașe subțiri de pâine, iar în Spania, există tapas-urile sărate, care pot include diverse tipuri de aperitive.
Există două tipuri principale de sărățele , cele făcute din aluat fraged și cele din foietaj. Sărățelele din aluat simplu sunt mai dense și mai crocante, în timp ce cele din foietaj sunt mai fragede și mai pufoase datorită straturilor de unt sau margarină.
Sărățelele pot fi preparate cu diverse ingrediente adiționale pentru a le oferi un gust și o textură mai complexe. Se pot adăuga brânză rasă, ierburi aromatice, semințe – cum ar fi susan, mac sau chimen – sau chiar bacon pentru un plus de savoare.
Sărățelele pot fi modelate în diverse forme și dimensiuni. De la bastonașe subțiri, spirale sau forme tematice, aceste aperitive pot fi personalizate în funcție de ocazie sau preferințe personale.
Sărățelele sunt adesea considerate aperitive ideale pentru petreceri și evenimente sociale. Ele sunt ușor de mâncat și pot fi pregătite în avans, facilitând organizarea evenimentelor.
Rețete de sărățele de casă
Sărățele cu brânză, mac și cașcaval
Ingrediente:
- 250 g unt,
- două linguri de untură,
- 350 g brânză telemea,
- o lingură de borş,
- esenţă de vanilie,
- o bucăţică de drojdie,
- făină (cât cuprinde pentru un aluat uşor de modelat),
- 50 ml lapte sau apă minerală, un iaurt mic;
- pentru decor – două ouă, mac, caşcaval ras.
Mod de preparare:
Se amestecă bine toate ingredientele. Dacă telemeaua e sărată, coca nu mai necesită sare, dacă nu, se mai pune sare, după gust. Se frământă până iese un aluat care nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă la crescut 45 de minute. Se întinde coca până se obţine o foaie de circa 2 mm şi se taie în diverse forme. Se ung cu două ouă bătute şi se presară mac, apoi se bagă la cuptor până devin aurii. Cu puţin timp înainte de a fi scoase din cuptor, se presară pe ele caşcaval ras şi se mai lasă 5 minute.
Sărățele de casă cu iaurt
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g iaurt
- 300 g unt rece
- 30 g drojdie
- 1 linguriță zahăr
- 1,5 lingurițe sare
- 1 ou susan
Mod de preparare:
Într-un castron mare, pune făina și untul rece tăiat în cuburi. Amestecă ușor, cu mâinile, fără mișcări bruște sau puternice. Adaugă în compoziție sarea. Separat, amestecă drojdia și zahărul bine. După ce drojdia și zahărul se înmoaie, adaugă-le în compoziția de făină, alături de 200 g de iaurt. Frământă rapid aluatul, până totul este bine amestecat.
Consistența potrivită este una tare și densă. Dacă mai este nevoie de iaurt, mai adaugă după. Strânge aluatul ghem și lasă-l să se odihnească la temperatura camerei, acoperit cu un prosop sau șervețel de bucătărie, până în jumătate de oră. Între timp, bate bine oul și pregătește orice condimente dorești să adaugi peste sărățele (sau le poți păstra simple, pentru un gust clasic). Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. După ce aluatul a stat la dospit, întinde-l pe un blat uns cu făină. Foaia trebuie să fie subțire, de maxim 5 mm în înălțime.
Decupează din aluat sărățele de dimensiunile dorite de tine (poți face asta cu un cuțit sau o rolă de patiserie). Dacă vrei, le poți răsuci, pentru un plus estetic. Unge saleurile cu ou și, după preferință, adaugă deasupra condimentele dorite de tine (piper, chimen, oregano, busuioc, brânză rasă). Desprinde încet saleurile și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru! Lasă sărățelele la cuptor până se rumenesc, în jur de 15 minute.
Vezi și cele mai bune rețete cu pateuri cu brânză.
Sărățele cu brânză și smântână
- 250 g brânză telemea rasă
- 200 g unt
- 100 g smântană
- 500 g făină
- 2 ouă
- Pentru decor
- 1 ou bătut
- semințe de susan
- semințe de chimen
- cașcaval ras (opțional)
Mod de preparare
Într-un bol încăpător punem făina, untul tăiat cuburi, smântâna, ouăle și brânza rasă. Frământăm bine aluatul, până se omogenizează.
Pentru ca aluatul de sărățele să fie mai fraged este bine să-l înfășurăm într-o folie alimentară de plastic. Apoi îl băgăm pentru o oră la frigider.
După o oră, scoatem aluatul și îl întindem pe masa se lucru pe care am presărat puțină făină sau câțiva stropi de ulei. Aluatul îl întindem într-o formă pe cât posibil dreptunghiulară și nu foarte subțire.
Pentru ca sărățelele să fie fragede este bine ca grosimea aluatului să fie de aproximativ un centimetru. Lățimea este bine să fie de un centimetru și jumătate, iar lungimea se poate stabili în funcție de preferințe.
După ce se taie aluatul de sărățele în forma dorită, punem totul în tava de cuptor tapetată cu hârtie. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru!
Ungem sărățelele cu ou, apoi presărăm, în funcție de gusturi, chimen, susan, mac sau cașcaval ras. Putem să alegem decor diferit pentru mai multe dintre sărățele, astfel ne vom bucura de o vareitate de gusturi.
Sărățelele se coc aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Ne vom da seama că sărățelele sunt gata în momentul în care vor fi ușor rumenite la suprafață.
Se lasă la răcit și se servesc simple sau alături de sosuri, iaurt sau bere. Sursă –retete.unica.ro
Sărățele asortate
- Pentru aluat
- 250 g făină
- 125 g unt
- 125 g smântână
- 1 praf sare
- Pentru umplutură
- 1 cana suc de roşii
- 1 praf sare
- 1 praf busuioc şi puţin cimbru
- 200 g şunculiţă
- 4-5 roşioare
- 5-6 ciupercuţe
- 100 g caşcaval
- porumb dulce
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se aşază la mijloc untul deja moale, smântâna şi sarea. Se amestecă totul, se frământă câteva minute, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la rece aproximativ o oră.
Separat, se pregăteşte sosul din sucul de roşii, roşioarele tăiate cubuleţe, sarea, busuiocul şi cimbrul. Se lasă să fiarbă în câteva clocote până scade şi se lasă la rece.
Se taie şunculiţa cubuleţe, ciupercuţele se taie felii şi se călesc în sucul propriu, iar caşcavalul se taie cubuleţe.
Se întinde aluatul cu sucitorul, iar din foaie se obţin, cu ajutorul unui pahar, bănuţii din aluat.
Bănuţii din aluat se ung cu pasta de roşii şi se ornează cu şunculiţă, ciuperci, porumb şi caşcaval, după cum doriţi. Se dă la cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute. Se servesc calzi, cu iaurt sau lapte bătut.
Sărățele din aluat fraged
Ingrediente
- 300 g făină albă
- 150 g unt rece
- 2 ouă mici sau unul mare+ 2-3 linguri de apă foarte rece(dacă e nevoie)
- 1/2 linguriță sare
- chimen măcinat, chili și sare
Mod de preparare
Untul se taie în bucățele și se pune 5 minute la rece. Făina se cerne într-un castron pentru a fi mai aerată. Se adaugă și praful de sare și se omogenizează.
Apoi adăugăm untul și se frământă până se obține o compoziție nisipoasă.
Se adaugă oul sau ouăle bătute ușor și se încorporează rapid în compoziția nisipoasă.
Dacă mai e nevoie picurați și o lingură de apă rece ca să se lege aluatul și să se adune la un loc. Atenție, e important să nu punem cantități mari de lichid pentru că nu trebuie să obținem un aluat umed. Deîndată ce aluatul se adună la un loc, nu îl mai frământăm, ci îl omogenizăm într-o bilă.
Se împachetează într-o folie alimentară/pungă de plastic. Se dă la frigider cel puțin 1 oră.
Se scoate aluatul, se întinde într-o foaie subțire pe un blat cu făină presărată și se taie în formele dorite. Se poarte orna cu chimen, sare grunjoasă și fulgi de chili.
Sărățele de post
Ingrediente:
- 300 g făină
- 150 ml apă minerală
- 15 g drojdie proaspătă
- 70 g margarină
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- ulei
- semințe de mac, chimen sau susan, după preferințe
Mod de preparare:
Sfărâmă drojdia într-un bol, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă bine, apoi toarnă apa minerală și amestecă din nou. Topește margarina la cuptorul cu microunde. Adaugă drojdia și margarina topită peste făină si sare și frământă bine, până când obții un aluat moale. Lasă-l la dospit pentru 15 minute, într-un loc călduros, apoi întinde aluatul pentru sărățele cu sucitorul, unge-l cu ulei și taie-l cu ajutorul unei role de patiserie. Opțional, poți presară semințe de chimen, mac sau susan. Pune fâșiile de aluat într-o tavă pe care o introduci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
Vezi și cele mai bune rețete cu brânză de vaci.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!