Despre supa asiatică

Supele asiatice sunt o parte esențială a bucătăriilor din Asia și variază semnificativ în funcție de regiune, dar au câteva trăsături comune.

Utilizarea condimentelor precum ghimbir, sos de soia, pastă de curry, lime, miso și alge marine este ceva obișnuit în rețetele de supă asiatică.

Acestea adesea includ tăiței (ramen, udon, soba, vermicelli) sau orez ca bază, în locul pastelor făinoase sau cartofilor din supele românești.

Pe lângă carne, fructele de mare, tofu sau ouăle sunt folosite frecvent în supele asiatice.

Dacă supele românești se concentrează pe gusturi tradiționale de „acasă”, simple și consistente, cele asiatice explorează contrastul intens al dulce-acru-sărat-iute.

În supele românești predomină legumele comune (morcovi, ceapă, țelină) și carnea. Supele asiatice adaugă deseori ingrediente exotice, precum algele, pastă de creveți sau ciuperci shiitake.

Rețete de supă asiatică

Supele asiatice sunt un amestec de texturi și arome exotice, adesea ușor de personalizat și cu ingrediente neobișnuite pentru europeni. Cu toate acestea, ele sunt tot mai apreciate și consummate și la noi.

Supă thailandeză de cocos Tom ka gai

Supă thailandeză de cocos Tom ka gai

Ingrediente:

  • o legătură de ceapă verde,
  • 10 g rădăcină de ghimbir,
  • 1-2 ardei iuţi roşii,
  • două linguri ulei de floarea-soarelui,
  • 600 ml supă de pui
  • o conservă de lapte de cocos,
  • zeama de la o jumătate de lime,
  • sare recristalizată iodată,
  • 400 g file de piept de pui,
  • 100 g orez bob lung prefiert,
  • un ardei gras roşu,
  • 100 g mazăre verde păstăi,
  • 75 g ciuperci mici,
  • o linguriţă zahăr brun.

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa şi se taie în bucăţi de 3 cm lungime, ardeiul fără seminţe se taie fin, ca şi ghimbirul. Se căleşte ceapa două minute, se stinge cu supa şi laptele de cocos şi se adaugă zeama de lime, ghimbirul şi ardeii iuţi. Se sărează şi se lasă să dea în clocot.

Se spală carnea şi se pune în supă, 15 minute, să fiarbă înăbuşit. Se fierbe orezul în apă cu sare 15 minute. Se curăţă ardeiul gras şi se taie fâşii, iar păstăile de mazăre în două. Se scoate carnea din supă şi se taie mărunt, se pun legumele şi se mai lasă 4 minute. Se adaugă sare şi zahăr brun şi se serveşte cu orez.

Supă asiatică Ramen cu pui

Supă asiatică Ramen cu pui

Supa asiatică ramen este poate una dintre cele mai populare supe asiatice și este tot mai des preparată și la noi.

Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei de rapiță sau ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă medie tăiată cubulețe
  • 4 căței de usturoi tăiați fin
  • 1 bucățică mică de ghimbir dat pe răzătoare
  • 2 litri de supă de pui
  • 115g de ciuperci tăiate felii
  • 500g de pui gătit (fiert sau la grătar) tăiat bucăți mari
  • sos de soia
  • ulei de susan sau ulei chilli
  • un vârf de cuțit de sare
  • 650 g tăieței Ramen proaspeți
  • 6 ouă
  • 4 fire de ceapă verde

Mod de preparare

Încingem 2 linguri de ulei într-o tigaie la foc mediu. Adăugăm ceapa și puțină sare. Amestecăm până ce ceapa devine aurie-maronie (circa 5 minute). Adăugăm usturoiul, ghimbirul și supa. Amestecăm bine. Reducem focul la mic. Acoperim tigaia parțial și lăsăm să fiarbă circa 30 de minute. Strecurăm lichidul obținut cu ajutorul unei site fine.

Lichidul obținut se pune într-un castron. În aceeași tigaie se încinge restul de ulei la foc mediu. Se adaugă ciupercile și se sotează până se înmoaie. Apoi, se adaugă și puiul și se amestecă. Lichidul trecut prin strecurătoare se adaugă peste pui și ciuperci, se condimentează după gust cu sos de soia și ulei de susan. Se aduce la punctul de fierbere și se dă focul la mic.

Acoperim tigaia cu un capac și lăsăm să fiarbă timp de 3 minute. Între timp se fierb ouăle 5-6 minute. Se fierb tăiețeii Ramen după instrucțiunile de pe pachet. Tăiețeii se împart în castroane în mod egal, se adaugă supa peste și se ornează cu jumătăți de ouă și ceapă verde. Sursă retete.unica.ro.

Descoperă și mai multe despre supa ramen.

Supă asiatică pho ga- supă vietnameză de pui

Supă asiatică pho – supă vietnameză de pui

Ingrediente:

  • un pui,
  • o ceapă,
  • o bucăţică de ghimbir,
  • 4 cuişoare,
  • o steluţă de anason,
  • o lingură de coriandru boabe,
  • o lingură şi jumătate de sos de peşte,
  • o legătură de pătrunjel,
  • 2-3 linguriţe de sare;
  • pentru servit – tăiţei de orez, muguri de fasole, pătrunjel tocat, ardei iuţi proaspeţi, ceapă verde rondele, frunze de mentă.

Mod de preparare:

Ceapa şi ghimbirul se coc pe o plită încinsă pe toate părţile, apoi se curăţă de coajă. Se pune puiul curăţat şi porţionat în apă fiartă şi se lasă să clocotească 3 minute. Se scoate şi se spală sub jet de apă rece. Apa rămasă se aruncă şi se spală oala.

Se pune carnea la loc în oală, se acoperă cu apă (circa 3 l) şi se fierbe iar. Se dă apoi focul mic, astfel încât supa să nu mai clocotească. Dacă e cazul, se ia spuma. Se adaugă restul ingredientelor, sarea şi sosul de peşte. Se fierbe la foc mic, cu capac, circa o oră sau până se înmoaie bine.

Servire: se aşază în boluri tăiţeii de orez pregătiţi conform instrucţiunilor de pe pachet, deasupra se pun fâşii de pui şi apoi se toarnă supă strecurată, cât să acopere tot. Restul ingredientelor (ceapă verde, ardei iuţi etc.) se pun în boluri mici, iar fiecare îşi ia ce doreşte.

Supă asiatică Miso Ramen

Supă asiatică Miso Ramen

Miso Ramen utilizează o supă de bază care conține pasta miso, o pastă fermentată din soia, orez sau orz. Această supă poate fi preparat cu carne de pui, porc sau legume, iar adăugarea de miso îi conferă un gust bogat și profund, cu o aromă distinctivă.

Ingrediente:

  • 5 căni de bulion de legume sau de pui
  • 1/4 cană de pastă de miso
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt, ras
  • 200 g noodles Ramen
  • 200 g de tofu tăiat cubulețe
  • 2 ouă fierte tari
  • 1 ceapă verde, feliată subțire
  • 1 cană de ciuperci shiitake, feliate
  • 1 cană de germeni de soia

Mod de preparare:

Într-o oală mare, combinați bulionul de legume sau de pui cu usturoiul și ghimbirul. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute. În timp ce bulionul fierbe, fierbeți noodles în apă clocotită, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Gătiți cubulețele de tofu într-o tigaie încinsă până când sunt rumenite și crocante. În timp ce preparați celelalte ingrediente, fierbeți ouăle tari și tăiați-le în jumătăți. Adăugați ciupercile shiitake în bulionul fierbinte pentru a le înmuia și amestecați și pasta miso.

Asamblați supa Ramen în boluri mari. Adăugați noodles, tofu, ouăle fierte tari, ceapă verde, ciupercile shiitake și germeni de soia. Turnați supa fierbinte peste ingredientele din boluri.

Rețetă de supă asiatică laksa

Rețetă de supă asiatică laksa

Laksa este o supă asiatică foarte populară în Malaysia și Singapore, apreciată pentru combinația sa irezistibilă de arome.

Pentru supă:

  • 500 ml lapte de cocos
  • 500 ml supă de pui sau legume
  • 2 linguri pastă de curry roșu
  • 200 g tăiței de orez
  • 200 g creveți decorticați (poți folosi și pui sau tofu)
  • 100 g germeni de fasole mung
  • 1 lingură pastă de creveți
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 linguriță sos de pește

Toppinguri:

  • Ouă fierte tari
  • Pătrunjel sau coriandru
  • Felii de lime
  • Chili roșu proaspăt

Mod de preparare:

Hidratează tăițeii de orez în apă fierbinte timp de 5-7 minute (sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj), apoi scurge-i și lasă-i deoparte.

Într-o oală mare, încălzește uleiul vegetal la foc mediu. Adaugă pasta de curry roșu și gătește-o 1-2 minute, până eliberează aroma. Dacă folosești pastă de creveți, adaug-o acum și amestecă bine.

Toarnă laptele de cocos și supa de pui/legume. Amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic timp de 5 minute.

Pune creveții (sau puiul/tofu) în supă și lasă-i să fiarbă 3-4 minute, până sunt gătiți complet.

Adaugă sosul de pește (sau sare, după gust) pentru a echilibra aroma.

Împarte tăițeii în boluri adânci. Toarnă supa fierbinte peste tăiței, având grijă să adaugi și creveții. Decorează fiecare bol cu germeni de fasole, ou fiert, coriandru, felii de lime și chili proaspăt.

Hot and Sour Soup – supă iute acrișoară chinezească

Hot and Sour Soup – supă iute acrișoară chinezească

Hot and Sour Soup este o supă clasică din bucătăria chineză, apreciată pentru gustul său echilibrat de picant și acrișor. Este ușor de preparat și foarte versatilă.

Bază pentru supă:

  • 1 litru supă de pui sau legume
  • 200 g ciuperci shiitake
  • 100 g bambus feliat (din conservă, bine scurs)
  • 100 g tofu ferm
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură oțet de orez (sau oțet alb)
  • 1 linguriță pastă de chili sau fulgi de ardei iute sau după gust
  • 1 lingură amidon de porumb (dizolvat în 2 linguri de apă)

Opțional

  • 1 ou (bătut)
  • 100 g carne pui tăiată fâșii subțiri sau creveți, (opțional)

Condimente

  • 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță ulei de susan (opțional)
  • 2 cepe verzi (tocate, pentru decor)

Mod de preparare:

Dacă folosești ciuperci shiitake uscate, rehidratează-le în apă caldă timp de 20 de minute, apoi taie-le felii subțiri.

Dizolvă amidonul de porumb în apă rece pentru a-l adăuga ulterior.

Într-o oală mare, încălzește puțin ulei (preferabil vegetal) la foc mediu. Adaugă ghimbirul și usturoiul și călește-le 1 minut până devin aromate.

Toarnă supa de pui/legume în oală și adu-o la fierbere. Adaugă sosul de soia, oțetul de orez, și pasta de chili. Amestecă bine.

Pune ciupercile, bambusul, și tofu în oală. Dacă folosești carne, adaug-o acum și las-o să se gătească câteva minute.

Toarnă amestecul de amidon în supă, amestecând constant pentru a evita cocoloașele. Lasă să fiarbă 2-3 minute până când supa se îngroașă ușor.

Redu focul la minim și toarnă oul bătut în fir subțire, amestecând lent în cercuri pentru a crea fâșii de ou.

Adaugă piperul și uleiul de susan. Gustă și ajustează cu mai mult oțet sau sos de soia, dacă este necesar.

Toarnă supa fierbinte în boluri și decorează cu ceapă verde tocată.

Descoperă și Rețete de supă cu tăieței. Cum faci o supă delicioasă

Sursă foto – Shutterstock.com.

 
 

Urmărește-ne pe Google News