Cuprins:
Despre ardei și beneficiile lor
Ardeii sunt legume versatile și delicioase, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate și pot fi folosiți în diverse rețete, inclusiv supe cremă.
Dulci și cărnoși, ardeii sunt disponibili în culori variate (roșu, galben, verde, portocaliu). Ardeii roșii sunt cei mai copți și au un gust mai dulce decât cei verzi.
Ardeii, în special cei roșii, au un conținut ridicat de vitamina C, care susține sistemul imunitar, sănătatea pielii și vindecarea rănilor.
Sunt bogați în antioxidanți precum betacaroten și licopen, în special ardeii roșii, care ajută la combaterea radicalilor liberi și reduc riscul de boli cronice.
Ardeii contribuie la sănătatea digestivă și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Ardeii sunt foarte buni în supe cremă datorită gustului lor dulce și texturii cremoase pe care o pot conferi.
Descoperă și Ardei capia – ce beneficii au și cum se cultivă. Rețete cu ardei capia
Rețete de supă cremă de ardei
Ardeii sunt ingredientele perfecte pentru supe, oferind un gust dulce natural și o culoare vibrantă, iar beneficiile lor pentru sănătate fac aceste rețete nu doar delicioase, ci și nutritive.
Ardeii sunt extrem de versatili și pot fi combinați cu o varietate de condimente și ierburi. Usturoiul, cimbrul, oregano, busuiocul și paprika afumată se potrivesc de minune într-o supă cremă de ardei.
Dacă îți place un pic de iuțeală, poți adăuga ardei iute (chili) pentru a da un plus de aromă și picant supei tale. Totuși, adaugă-l treptat pentru a nu face supa prea picantă.
Supă cremă de ardei copți cu usturoi
Ingrediente
- 2 kg ardei roșu;
- 300 g ceapă;
- 250 g cartofi;
- 150 g unt cu 82% grăsime;
- 100 g usturoi;
- 50 g pastă de roșii;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc la flacără și se curăță de semințe și coajă. Ceapa și usturoiul se curăță și se taie mărunt. Se pune untul într-un vas, se adaugă ceapa și usturoiul și se lasă la călit. Se adaugă peste și ardeii copți tăiați în bucăți mai mari, cartofii tăiați cubulețe, și se fierbe totul pentru 10-15 minute împreună cu 2 litri de apă sau supă de pui. Se adaugă și pasta de roșii atunci când legumele sunt bine fierte. Totul se pune într-un blender, se completează cu sare și piper și se amestecă până când obții o cremă omogenă cu o textură fină.
Supă cremă de ardei copți cu feta
Ingrediente:
- 4 ardei roșii mari
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 500 ml supă de legume
- 100 g brânză feta
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 cartof mediu (pentru consistență)
- 1 linguriță cimbru uscat
- Sare și piper după gust
- Crutoane (opțional) pentru servit
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Taie ardeii pe jumătate și scoate semințele, apoi pune-i cu partea tăiată în jos pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace-i timp de 20-25 de minute. Scoate-i din cuptor și lasă-i să se răcească într-un bol acoperit cu folie alimentară pentru a-i decoji mai ușor.
În timp ce ardeii se coc, călește ceapa și usturoiul într-o oală cu ulei de măsline, la foc mediu, până devin moi și translucide, aproximativ 3-5 minute.
Taie cartoful în cuburi și adaugă-l peste ceapa și usturoiul călite. Toarnă supa de legume și adaugă cimbrul. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când cartoful este bine fiert.
După ce s-au răcit, decojește ardeii copți și adaugă-i în oală. Mai fierbe amestecul 5 minute pentru ca toate aromele să se combine.
Folosește un blender vertical sau transferă compoziția într-un blender obișnuit și mixează până obții o supă fină și cremoasă. Dacă supa este prea groasă, poți adăuga puțină apă sau supă de legume.
Înainte de servire, sfărâmă brânza feta și adaug-o direct în bolurile de supă. Amestecă ușor pentru a se topi puțin în supa fierbinte, sau servește ca topping.
Servește supa fierbinte, cu crutoane crocante deasupra și presară un pic de piper proaspăt măcinat sau câteva frunze de cimbru proaspăt, dacă ai la îndemână.
Pentru un plus de textură și savoare, poți stropi supa cu puțin ulei de măsline extravirgin sau adăuga câteva semințe prăjite de floarea-soarelui sau dovleac.
Supă cremă de ardei roșu și verde
Ingrediente
- un kg ardei capia și ardei verde
- 2 cepe
- 3 morcovi
- o țelină mică rădăcină
- o rădăcină pătrunjel
- sare
- piper negru măcinat
- 2-3 lingurițe ulei de măsline
- crutoane pentru servit
Mod de preparare:
Ardeii se coc pe plita încinsă. După ce s-au copt, se iau de pe foc și se lasă să se înăbușe cu sare, acoperiți cu un capac.
Separat, se curăță legumele, se spală și se pun să fiarbă în apă cu sare și uleiul de măsline.
Se curăță în acest timp ardeii copţi şi li se scot seminţele. Se opresc 3-4 ardei petru ornat, iar restul se pasează.
Se scot legumele fierte, se pasează rădăcinoasele și se omogenizează cu crema de ardei copţi, sare şi piper. Supa se servește cu felii de ardei şi cu crutoane.
Supă cremă de ardei copți cu smântână
Ingrediente:
- 4 ardei roșii mari
- 1 ceapă medie
- 4 căței de usturoi
- 500 ml supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- 100 ml smântână
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Coace ardeii roșii la cuptor timp de 25 de minute la 200°C, până când coaja se înnegrește. Îi scoți, îi lași să se răcească și îi decojești. Separat, călești ceapa și usturoiul în ulei de măsline până se înmoaie. Adaugi ardeii curățați și supa de legume, lași să fiarbă 10 minute, apoi blenduiești până obții o cremă fină. Încorporezi smântâna și condimentezi cu sare și piper.
Supă cremă de ardei roșii și roșii coapte
Ardeii se combină foarte bine cu roșiile. Adaugă câteva roșii coapte pentru un plus de gust și aciditate, împreună cu ardeii și condimente precum busuioc sau oregano.
Ingrediente:
- 3 ardei roșii
- 4 roșii coapte
- 1 ceapă roșie
- 2 căței de usturoi
- 500 ml supă de legume
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță zahăr (opțional)
- Sare, piper și busuioc proaspăt
Mod de preparare:
Pune ardeii și roșiile pe o tavă de copt, stropește cu ulei de măsline și coace-le la 200°C timp de 20 de minute. După coacere, decojește ardeii și roșiile. Într-o oală, călește ceapa și usturoiul până devin moi, apoi adaugă legumele coapte, supa de legume și busuiocul. Fierbe amestecul 10 minute, adaugă zahărul pentru a corecta aciditatea, apoi pasează totul până obții o textură cremoasă.
Supă cremă de ardei iuți și cartofi dulci
Ingrediente:
- 2 ardei roșii iuți
- 2 ardei capia roșii
- 2 cartofi dulci
- 1 ceapă
- 1 linguriță chimen măcinat
- 500 ml supă de legume
- 2 linguri ulei de măsline
- 100 ml lapte de cocos
- Sare și piper
Mod de preparare:
Curăță și taie cartofii dulci în cuburi. Taie ardeii iuți și capia în bucăți mai mari. Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa împreună cu chimenul. Adaugă cartofii dulci și ardeii și amestecă bine. Toarnă supa de legume și fierbe timp de 20 de minute, până când cartofii sunt moi. După fierbere, pasează legumele și adaugă laptele de cocos. Reglează gustul cu sare și piper, apoi servește fierbinte.
- Supă cremă de ardei cu morcovi și ghimbir
Ingrediente:
- 3 ardei portocalii
- 3 morcovi mari
- 1 ceapă albă
- 2 cm rădăcină de ghimbir proaspăt
- 500 ml supă de legume
- 2 linguri ulei de cocos
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Toacă ardeii și morcovii în cubulețe. Rade ghimbirul. Încălzește uleiul de cocos într-o oală și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă ghimbirul, morcovii și ardeii și amestecă bine. Toarnă supa de legume și fierbe timp de 20 de minute. După ce legumele sunt fierte, folosește blenderul pentru a transforma amestecul într-o supă cremă catifelată. Asezonează cu sare și piper.
Supă cremă de ardei și dovlecei
Ingrediente:
- 3 ardei galbeni
- 2 dovlecei mici
- 1 cartof mediu
- 1 ceapă mică
- 500 ml supă de pui sau legume
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui
- 50 ml smântână lichidă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Taie ardeii, dovleceii și cartoful cubulețe. Într-o oală, călește ceapa tocată în ulei până devine transparentă, apoi adaugă legumele tăiate. Toarnă supa de pui sau legume și lasă să fiarbă 20 de minute. După ce legumele s-au înmuiat, mixează-le cu un blender vertical până devin o cremă. Adaugă smântâna lichidă, amestecă bine și ajustează gustul cu sare și piper.
Supă cremă de ardei verzi și spanac
Ingrediente:
- 4 ardei verzi
- 200 g frunze de spanac proaspăt
- 1 cartof mare
- 1 ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
- 500 ml supă de legume
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper
Mod de preparare:
Începe prin a curăța și tăia ardeii și cartoful în bucăți mici. Încălzește uleiul de măsline într-o oală, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până devin aurii. Pune ardeii și cartoful în oală, acoperă cu supa de legume și lasă să fiarbă 15-20 de minute. Adaugă frunzele de spanac în ultimele 3-4 minute de gătit. După ce toate legumele sunt fierte, blenduiește-le până devin o cremă și asezonează cu sare și piper.
Sursă foto – Shutterstock.com
vandas3 • 04.11.2024, 07:06
Supa crema de ardei copti cu usturoi o prepar si eu. Este delicioasa!