Cuprins:
Ghebele se pot folosi în rețete de paste, de supe ori rețete de aperitive, deoarece dau un plus de aromă și gust. Sunt bogate în antioxidanți și compuși benefici organismului și sunt recomandate pentru un consum regulat. Iată cum poți încerca să faci acasă tocăniță de ghebe.
Rețete de tocăniță de ghebe
Tocăniță de ghebe cu usturoi
Ingrediente
- 500 g ghebe;
- O ceapă, un ardei kapia;
- 2 căței de usturoi;
- 100 ml apă sau supă de legume;
- Ulei, sare, piper.
Mod de preparare
Spală bine ghebele, apoi pune-le să fiarbă în apă. Dacă sunt prefierte, din conservă, doar pe speli și le toci mărunt.
Într-o tigaie cu puțin ulei pune ceapa tocată mărunt, împreună cu ardeiul. Lasă-le împreună să se călească pentru câteva minute. Adaugă apoi și ghebele peste. Lasă-le împreună pentru 10 minute pe foc, apoi adaugă apa sau supa de legume, sare, piper, și usturoi mărunțit.
Mai lasă-le să fiarbă până când scade apa. Când este gata, pune și restul de usturoi, condimente după gust și presară verdeață deasupra.
Tocănița de ghebe poate fi servită cu mămăligă caldă.
Știi care sunt cele mai bune fructe de toamnă?
Tocăniță de ghebe cu carne de porc
Ingrediente
- 800 g carne de porc;
- 1 kg ghebe;
- 300 ml apă;
- O lingură pastă de tomate;
- O lingură făină;
- 3 cepe, 3 căței de usturoi;
- Sare, piper, boia dulce, ulei.
Mod de preparare
Pune într-o cratiță câteva linguri de ulei și adaugă carnea de porc pe care ai tăiat-o în fâșii. Lasă-o să se rumenească pe toate părțile, după care scoate carnea pe un șervețel absorbant.
Tot acolo pune ceapa tocată mărunt, când devine translucidă, adaufă ciupercile tăiate felii. Pune apoi și carnea de porc peste, adaugă apa cât să acopere carnea și ghebele, și lasă să fiarbă, la foc mic, pentru 15 minute.
Amestecă lingura de făină cu puțină apă. Pune-o acum peste tocănița de pe foc, adaugă și pasta de tomate. Adaugă usturoiul mărunțit, condimentele după gust și mai lasă să fiarbă pentru câteva minute.
Oprește focul când tocănița este gata și presară deasupra pătrunjel verde.
Tocăniță de ghebe cu ardei copți
Ingrediente
- 300 g ciuperci ghebe;
- 500 g ardei kapia;
- O ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- 300 ml suc de roșii;
- Boia dulce, sare, piper.
Mod de preparare
Spală bine ardeii, taie-le cotorul și pune-i la copt în cuptor sau pe grătar, ori direct pe focul de la aragaz. După ce i-ai copt, pune-i într-un vas cu puțină sare și lasă-i să se răcească.
Toacă ceapa mărunt și pune-o într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugă și usturoiul mărunțit și lasă pe foc pentru două minute. Adaugă acum și ciupercile și lasă totul pe foc până când ghebele se înmoaie.
Curăță ardeii de semințe și taie-i în felii subțiri. Pune-i peste ciuperci, adaugă condimente, amestecă și mai lasă să fiarbă, la foc mic, pentru 10-15 minute. Adaugă acum și sucul de roșii și mai lasă pe foc pentru 10 minute.
Când tocănița de ghebe este gata, presară deasupra pătrunjel verde.
Descoperă și: Rețete de mâncare de dovlecei
Tocăniță de ghebe cu smântână
Ingrediente
- 300 g ghebe;
- 200 g smântână pentru gătit;
- 75 ml vin alb;
- O ceapă;
- 50 ml apă;
- Sare, piper, ulei.
Mod de preparare
Spală ghebele și pune-le la fiert în apă pentru 10 minute. După ce au fiert, toacă-le mărunt. Toacă ceapa mărunt și pune-o într-o tigaie la călit. Adaugă acum și apa în tigaie și lasă pentru 3 minute să se gătească ceapa.
Acum, adaugă și ghebele tocate și mai lasă pe foc pentru 5 minute, după care adaugă vinul și lasă să fiarbă pentru 5 minute.
Adaugă acum și smântâna, amestecă bine pentru a se forma sosul și mai gătește totul pentru 3,4 minute.
Dacă vrei ca sosul să fie mai subțire, mai poți adăuga 3 linguri de lapte.
Când tocănița de ghebe este gata, poți opri focul și poți presăra deasupra verdeață proaspătă. Poți servi cu o mămăligă caldă.
Vezi și cele mai bune rețete cu ciuperci pleurotus
Tocăniță de ghebe cu cartofi și legume
Ingrediente
- 500 g ghebe;
- O ceapă, o țelină, 2 morcovi;
- 3 căței de usturoi, 3 cartofi mari;
- 60 ml vin roșu;
- 800 ml apă sau supă de legume;
- 30 g făină;
- Două linguri de pastă de tomate;
- Ulei, sare, piper.
Mod de preparare
Pune într-o cratiță mare ulei și adaugă ceapa, țelina și morcovul pe care le-ai tăiat mărunt, cubulețe sau rondele. Lasă-le să se călească pentru 5 minute. Adaugă acum și ciupercile tăiate în 4, și usturoiul mărunțit. Lasă-le pe foc pentru încă 5 minute.
Acum, adaugă pasta de tomate, condimente după gust și vinul roșu. Amestecă bine totul, constant, și lasă pe foc pentru 5 minute. Adaugă acum și apa, 600 ml, restul o păstrezi pentru mai târziu. Pune și cartofii pe care i-ai tăiat cubulețe și lasă pe foc pentru 10 minute.
Amestecă făina cu restul de apa până se omogenizează și toarnă apoi în vas și amestecă bine pentru a se combina toate ingredientele. Continuă să gătești, al foc mic, până când se îngroașă preparatul, aproximativ 10-15 minute. Condimentează după gust, iar când tocănița este gata, poți presăra deasupra pătrunjel verde.
Citește și: Rețete de zacuscă de vinete
Sursă foto: 123rf.com