Despre tocăniță

Tocănița este un preparat tradițional prezent în multe bucătării din întreaga lume, având rădăcini adânci în cultura culinară europeană, dar și influențe din alte regiuni. Este caracterizată printr-un proces de gătire lent, care permite ingredientelor să-și dezvolte pe deplin aromele. De obicei, se prepară cu legume, carne și condimente, toate fierte într-un lichid – fie apă, fie un sos pe bază de roșii, vin sau supă.

La noi tocănița este un preparat tradițional, adaptat la ingredientele locale, precum ceapa, cartofii, ardeii și roșiile.

În alte țări, preparate similare includ stew-ul britanic, gulașul unguresc, ragout francez sau curry indian, care, deși are condimente mult mai complexe, păstrează principiul de bază al tocăniței.

Tocănița de post este o variantă care exclude produsele de origine animală, fiind gătită în perioadele de post din tradiția creștin-ortodoxă. În loc de carne, se folosesc o gamă variată de legume și uneori proteine vegetale precum ciupercile, lintea sau năutul.

Rețete de tocăniță de post

Tocănița de post poate varia semnificativ în funcție de sezon, ingredientele proaspete disponibile sau preferințele personale. Poate fi un fel principal sau o garnitură.

Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an
Recomandări
Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an

Este o mâncare hrănitoare, bogată în fibre și vitamine, fiind potrivită pentru o dietă echilibrată.

Tocăniță de cartofi de post

Reţete de tocăniţă de post
Tocăniță de cartofi de post
  • 1 kg cartofi
  • 3 cepe sare
  • 2 căţei usturoi
  • piper boabe şi pisat
  • 3 linguri pastă de roşii sau o cutie roşii în bulion
  • 1 foaie dafin
  • câteva fire rozmarin
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 legatura mărar
  • 1 legatura pătrunjel

Mod de preparare

Se curăţă cartofii, se taie sferturi sau jumătăţi (depinde de mărimea cartofului), se spală şi se frecă cu sare şi piper. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se pun să se înăbuşe câteva minute într-o cratiţă.

Peste ceapă se adaugă cartofii şi o căniţă de apă. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic.

După ce s-au fiert cartofii, se pun roşiile din cutie sau pasta de roşii, foaia de dafin şi rozmarinul şi se bagă în cuptor să se rumenească. După ce au prins crustă şi sosul a scăzut, mâncărica se ornează cu mărar şi pătrunjel verde şi se serveşte.

Arhiepiscopul Teodosie pretinde că a fost „înregistrat din răzbunare” în timp ce cumpăra influența unui afacerist. Prelatul, filmat când negocia un comision de 160.000 de lei
Recomandări
Arhiepiscopul Teodosie pretinde că a fost „înregistrat din răzbunare” în timp ce cumpăra influența unui afacerist. Prelatul, filmat când negocia un comision de 160.000 de lei

Tocăniță de post cu legume – ghiveci de post

Tocăniță de post cu legume - ghiveci de post
Tocăniță de post cu legume – ghiveci de post

Ingrediente:

  • 3 cartofi medii,
  • 2 mor­covi,
  • 2 ardei grași,
  • un dovlecel,
  • o jumătate de conopidă,
  • o jumătate de varză,
  • o mână de fasole verde,
  • o țelină, două cepe,
  • 4 roșii medii,
  • o linguriță de pastă de tomate sau două linguri de bulion,
  • o lingură de pătrunjel tocat,
  • două linguri de ulei,
  • sare după gust.

Mod de preparare

Legumele se spală, se curăță de coajă (cartofii, țelina, morcovii, dovlecelul) și se taie cuburi mici.

Varza se toacă fideluță, conopida se rupe în buchețele, iar fasolea verde și ardeii se taie în bucăți de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță, în ulei încins, apoi se adaugă legumele, se pune sare și se stinge cu apă și bulion sau pastă de tomate.

Se ia cratița de pe foc, se adaugă roșiile tăiate cuburi și jumătate din cantitatea de verdeața tocată și se bagă vasul în cuptor, la foc potrivit, pentru o oră. Când este aproape gata se presară restul de pătrunjel.

România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV
Recomandări
România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV

Tocăniță de post cu ciuperci

Tocăniță de post cu ciuperci
Tocăniță de post cu ciuperci
  • 250-300 g ciuperci,
  • două linguri de ulei,
  • un ardei capia,
  • o lingură de pătrunjel tocat,
  • 3 lin­guri de vin,
  • o linguriță de făină,
  • două lingurițe de pastă de tomate,
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Ciupercile sunt curățate și tăiate bucăți, și apoi lături de ardeiul tăiat fâșii se pun la călit într-o cratiță, în ulei încins.

Se adaugă puțină apă și se lasă să fiarbă înăbușit 30-35 de minute. Se adaugă apoi făina diluată în vin, pasta de tomate, sare, piper și puțin pătrunjel și se lasă să mai fiarbă 15 minute. După ce se oprește focul, se presară restul de pătrunjel.

Tocăniță de post cu cartofi și ciuperci

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi,
  • 1/2 kg ciuperci,
  • două cepe,
  • două linguri de ulei,
  • sare,
  • piper măcinat,
  • două linguri de margarină topită sau ulei vegetal.
  • mărar tocat.

Se curăţă ceapa, se toacă şi se căleşte în ulei 2-3 minute. Se spală ciupercile, se taie sferturi, iar codiţele se toacă mărunt. Se pun peste ceapă.

Se fierb înăbuşit un sfert de oră. Cartofii se spală bine, se pun să fiarbă în apă caldă cu sare, se scot când coaja a crăpat uşor, se curăţă şi se taie felii subţiri. Se aşază într-un vas de yena uns cu margarină topită: un strat de cartofi, un strat de ciuperci, mărar tocat şi tot aşa.

Se condimentează cu sare şi cu piper şi se dau la cuptor 20 de minute. Se servesc cu salată de sezon şi crutoane.

Descoperă și Reţete de mâncare de post cu cartofi

Tocăniță de post cu ciuperci și dovlecei

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci champignon sau pleurotus
  • 2 dovlecei medii, tăiați cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 roșii mari, decojite și cuburi (sau 200 ml roșii pasate)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură pătrunjel, tocat

Mod de preparare:

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie adâncă. Călește ceapa până devine translucidă.
Adaugă usturoiul și amestecă pentru 1 minut, apoi adaugă ciupercile feliate. Lasă-le să elimine apa, amestecând din când în când.
Pune dovleceii și roșiile peste ciuperci. Condimentează cu cimbru, sare și piper.
Acoperă și fierbe la foc mic timp de 20 de minute, amestecând ocazional.
La final, adaugă pătrunjelul tocat. Servește caldă, cu pâine proaspătă sau mămăligă.

Tocăniță de post cu linte și ardei copt

Tocăniță de post cu linte
Tocăniță de post cu linte

Ingrediente:

  • 200 g linte verde sau maro, fiartă
  • 3 ardei copți, curățați și feliați
  • 1 ceapă roșie, tăiată solzișori
  • 3 căței de usturoi, feliați subțire
  • 1 linguriță boia afumată
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml roșii pasate
  • 1 linguriță zahăr
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură mărar, tocat

Mod de preparare:

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până devin aurii.
Presară boiaua afumată, amestecă rapid și adaugă lintea fiartă. Gătește timp de 2-3 minute.
Adaugă roșiile pasate, zahărul și condimentele. Lasă să fiarbă la foc mic 10 minute.
La final, încorporează ardeii copți și mărarul. Amestecă delicat pentru a păstra textura ardeilor.
Servește cu o salată proaspătă sau orez.

Descoperă și Mâncare de ardei copți – rețete rapide și savuroase

Tocăniță de post cu fasole verde și cartofi

Tocăniță de post cu fasole verde și cartofi
Tocăniță de post cu fasole verde și cartofi

Ingrediente:

  • 300 g fasole verde (proaspătă sau congelată)
  • 4 cartofi medii, tăiați cuburi
  • 1 ceapă galbenă, tocată
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
  • 200 ml suc de roșii
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță boia dulce
  • Sare, piper și foi de dafin
  • Mărar proaspăt, pentru servire

Mod de preparare:

Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și călește ceapa și usturoiul timp de 3-4 minute.
Adaugă cartofii, fasolea verde și ardeiul gras. Gătește 5 minute, amestecând ușor.
Presară boiaua și adaugă sucul de roșii, sare, piper și foile de dafin. Toarnă apă cât să acopere ingredientele.
Fierbe la foc mic timp de 25-30 de minute, până când cartofii și fasolea sunt fragede.
Presară mărar proaspăt deasupra și servește cu mămăligă.

Tocăniță de post cu năut și spanac

Ingrediente:

  • 200 g năut fiert (sau conservă)
  • 300 g spanac proaspăt sau congelat
  • 1 ceapă albă, tocată mărunt
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 2 linguri ulei de cocos sau de floarea-soarelui
  • 250 ml apă sau supă de legume
  • Sare și piper, după gust
  • Zeama de la 1/2 lămâie

Mod de preparare:

Într-o cratiță, încălzește uleiul și călește ceapa până devine aurie.
Adaugă morcovii și gătește-i timp de 5 minute, apoi încorporează turmericul și chimionul.
Pune pasta de tomate și amestecă bine, apoi toarnă apa sau supa de legume.
Adaugă năutul și lasă să fiarbă timp de 10 minute.
La final, adaugă spanacul și gătește încă 2-3 minute, până se înmoaie.
Stropește cu zeama de lămâie înainte de servire.

Sursă foto – Shutterstock.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Viva.ro
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Libertateapentrufemei.ro
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa 5,5 miliarde de lei
FANATIK.RO
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa 5,5 miliarde de lei
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Cum a învăţat Iancu Guda, la vârsta de 6 ani, ce înseamnă datorii proaste: Greşelile se plătesc scump în viaţă
Observatornews.ro
Cum a învăţat Iancu Guda, la vârsta de 6 ani, ce înseamnă datorii proaste: Greşelile se plătesc scump în viaţă
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor
HOROSCOP
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI