Iar dacă îți place cum gătește Horia Vîrlan, poți încerca și rețetele de post pe care bucătarul-vedetă le-a dezvăluit pentru cititorii Libertatea (nu de alta, dar în curând se va intra în postul Adormirii Maicii Domnului).

Salată de spanac crud, frunze de sfeclă și untișor

Ingrediente (pentru 4 porții): 200 g frunze de spanac, 200 g frunze de sfeclă, 200 g untișor, o legătură de ridichi de lună, o legătură de ceapă verde, 3 linguri de sirop de rodie, o jumătate de pahar de zeamă de lămâie, o jumătate de pahar de ulei de măsline extravirgin, o linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper măcinat.

Preparare: se spală frunzele și li se înlătură codițele și nervurile groase. Cele de spanac și de sfeclă se taie fâșii lungi, iar untișorul se rupe în bucățele. Ceapa verde se taie rondele, iar ridichile, în lamele subțiri. Se amestecă într-un bol, cu ajutorul unui tel, siropul de rodie, zeama de lămâie, condimentele și uleiul, până rezultă o emulsie densă (mai poți adăuga ulei, dacă simți nevoia). Se amestecă frunzele de salată cu restul ingredientelor, într-un castron, apoi se toarnă sosul și se amestecă ușor, cu un clește. Se poate servi ca atare, cu crutoane sau cu pâine prăjită și bacon fript, ori se pune pe masă lângă friptură.

Vinete cu iaurt

Ingrediente: 1,5 kg vinete medii, 5-6 căței de usturoi, un pahar de ulei de floarea-soarelui, o linguriță de mentă proaspătă tocată, o lingură de mărar tocat, o cană mare de iaurt gras, o linguriță de sare, zeama de la o jumătate de lămâie, piper măcinat (opțional).

Preparare: vinetele se curăță și se stropesc cu puțină zeamă de lămâie, apoi se taie în felii de aproximativ 1 cm grosime. Într-un mojar, se pisează usturoiul cu sarea (și piperul), apoi se adaugă verdeața tocată și iaurtul și se amestecă.

Se încinge uleiul în tigaie și se prăjesc feliile de vinete pe ambele părți până se rumenesc, apoi se scot pe hârtie absorbantă. Se așază într-o tavă cu margini înalte, alternativ, straturi de vinete și de sos de iaurt. Se dă la frigider pentru 3 ore, apoi se poate servi ca atare sau ca garnitură la friptură. Musai cu pâine proaspătă!

Crap în sos de smântână, cu usturoi și garnitură de cartori piure sau natur

Ingrediente: 1,5 kg file de crap spălat și sters bine, 4-5 roșii coapte, 3 căței de usturoi, o jumătate de pachet de unt gras, o cană de smântână fermentată, o lingură de făină, o jumătate de pahar de suc de roșii, o lingură de pătrunjel tocat,  un fir de cimbru, o linguriță de piper măcinat, o linguriță de sare.

Preparare: se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Usturoiul se pisează, roșiile se taie felii, la fel untul. Se amestecă sarea cu cimbrul, piperul și puțin usturoi. Se ung fileurile de pește cu acest amestec, apoi se așază într-o tavă unsă cu două felii de unt. Se așază restul de unt peste pește și se bagă tava în cuptor pentru 10 minute. Se scoate, se adaugă feliile de roșii și se reintroduce în cuptor pentru încă 7-8 minute.

Cât timp peștele se coace, se amestecă făina cu sucul de roșii, restul de usturoi pisat, jumătate din pătrunjelul tocat și smântâna. Se scoate tava din cuptor și se toarnă sosul deasupra, apoi se bagă tava în cuptor pentru ultima oară și se lasă 7-8 minute. Se așază feliile de crap pe farfurii și se acoperă cu sos. Se presară pătrunjel tocat. Se poate servi cu piure sau cartofi natur.

Pandișpan cu fructe – poți alege prune, caise sau vișine

Ingrediente: pentru blat – 6 ouă, 6 linguri de zahăr tos, 6 linguri de făină, un pachet de unt gras și nesărat, o fiolă de esență de rom, coaja de la o jumătate de lămâie, o linguriță de zeamă de lămâie, un vârf de cuțit de sare, un plic de praf de copt; pentru compoziția de fructe – 1 kg prune/caise/vișine coapte (alegeți fructele care vă plac!) spălate și curățate de sâmburi, un pahar și jumătate de zahăr tos; zahăr pudră pentru decor.

Preparare: se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Fructele, dacă alegeți prune sau caise, se taie în patru. Se unge tava cu toată cantitatea de unt, apoi se presară zahăr și se așază fructele cu pielița în jos. Se bagă tava în cuptor pentru 20-25 de minute. În timp ce fructele se coc, se separă ouăle. Se bat gălbenușurile cu zahăr până se obține o cremă albă. Se adaugă esența de rom și coaja de lămâie, apoi praful de copt stins cu zeama de lămâie. Se încorporează făina, lingură cu lingură, apoi se bat albușurile spumă cu sarea și se încorporează și ele în aluat. Se toarnă compoziția în tavă, peste fructe, la 3-4 minute după ce a fost scoasă din cuptor, apoi se bagă la loc în cuptor pentru 30-35 de minute. Se reduce un pic temperatura, dacă e nevoie. Când pandișpanul e copt și rumen (se face testul scobitorii), se scoate tava din cuptor și se desprinde prăjitura de marginile tăvii, folosind un cuțit cu lamă subțire. Se răstoarnă pe un platou și se lasă să se răcească vreo 30 de minute, apoi se pudrează cu zahăr.


EXCLUSIV/ Și milionarii fac piața, nu-i așa? Camelia Șucu caută la țărani roșii cu ”parfum de copilărie”- VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News