Chifteluțe din dovlecei (rețetă grecească autentică)
Ingrediente: 1 dovlecel (500 g), o ceapă, un ou, 150 g pesmet, 50 g brânză Feta rasă, pătrunjel proaspăt tocat, 200 ml ulei de porumb, sare de mare, piper negru proaspăt măcinat, câteva frunze de mentă proaspătă tocate fin.
Preparare: dați dovleceii pe răzătoare și lăsați-i să se scurgă bine, apoi așezați-i într-un bol alături de ouă, pătrunjel, ceapa tocată, brânza Feta și frunzele de mentă. Amestecați-le bine, potriviți de sare și piper și presărați jumătate din pesmet. Amestecați din nou și, luând cu lingurița din compoziție, modelați chifteluțe. Tăvăliți-le bine prin pesmet și aruncați-le în uleiul încins. Prăjiți-le cam 2 minute pe fiecare parte sau până când vedeți că s-au rumenit bine. Se servesc fierbinți.
Sărățele cu brânză de oaie
Ingrediente (pentru două tăvi): 500 g făină, 300 g telemea de oaie, două ouă, 150 g smântână, 100 g unt, două lingurițe de sare (în cazul în care brânza nu este suficient de sărată), 3-4 linguri de semințe de chimen.
Preparare: primul pas este să dai brânza pe răzătoare sau o poți frământa cu puțină sare, în cazul în care consideri că nu e suficient de sărată. Adaugă untul (la temperature camerei), smântâna și un ou. Amestecă bine. Adaugă făina și frământă un aluat nici moale, nici tare, pe care îl vei întinde cu sucitorul într-un strat potrivit ca grosime. Împarte-l în fâișii egale pe care le vei unge cu celălalt ou bătut. La final, presară semințele de chimen și transferă sărățelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. După 20 de minute petrecute la 180 de grade sunt gata. Savurați-le alături de un pahar de vin rece.
Shaorma sănătoasă
Ingrediente: o lipie, 100 g carne de pui preparată la cuptor, un castravete murat tăiat rondele, jumătate de morcov ras, 50 g rădăcină de țelină rasă, câteva frunze de baby spanac, 3 linguri de ulei de măsline, sare de mare proaspăt râșnită, hârtie pentru alimente și sfoară din bumbac.
Preparare: așază pe lipie, în straturi, bucățile de pui, apoi rondelele de castravete murat, morcovul și țelina date pe răzătoare, urmate de frunzele de spanac. Stropește totul cu cele 3 linguri de ulei de măsline și râșnește deasupra sare de mare. Rulează lipia, împachetează în hârtie partea de jos a shaormei și leag-o cu o sfoară subțire din bumbac.
Salată cu linte colorată
Ingrediente: 250 g linte roșie fiartă, două linguri de ceapă roșie tocată fin, câteva frunze de busuioc proaspăt tocat și câteva frunze întregi, pentru decor, 100 g prosciutto crudo feliat subțire, 150 g mozzarella feliată, 40 ml oțet de vin roșu, 20 ml ulei extravirgin de măsline, sare de mare, piper negru proaspăt râșnit.
Preparare: într-un bol, amestecați oțetul cu uleiul de măsline, o parte din busuiocul tocat, ceapa roșie, boabele fierte de linte și o parte din fâșiile subțiri de prosciutto crudo. Adăugați sare și piper după gust. Așezați apoi conținutul bolului pe un platou. Puneți de jur împrejur felii de mozzarella, ornați salata cu feliile de prosciutto rămase și frunze de busuioc. E consistentă și absolut delicioasă!
Supă cremă de fasole neagră
Ingrediente: 400 g fasole neagră, o ceapă tăiată în sferturi, 4 căței de usturoi, o legătură de ceapă verde, 200 ml smântână pentru gătit, 2 ardei iuți conservați, o lingură de unt, sare de mare proaspăt râșnită.
Preparare: alegeți și spălați bine fasolea, apoi acoperiți-o cu apă fierbinte (apa să depășească fasolea cu 3 cm) și lăsați boabele peste noapte la hidratat. Dimineața, adăugați ceapa, usturoiul și lingura de unt și aduceți fasolea la punctul de fierbere. Mai domiliți puțin flacăra, acoperiți oala și fierbeți-o cam o oră, o oră și jumătate sau până se înmoaie. Verificați-o din când în când și mai adăugați apă, dacă e nevoie. După ce a fiert bine, adăugați ardeii și pasați totul cu un blender. Mai puneți apă, dacă e nevoie, pentru a ajunge la consistența dorită și potriviți supa de sare. Se savurează fierbinte, cu smântână și ceapă verde proaspăt tocată.
Chec cu aromă fină de lămâie
Ingrediente: 3 lămâi bio, 260 g făină, 70 g amidon, 150 ml ulei de floarea soarelui, 150 g zahăr brun, 4 ouă, 170 ml lapte, 15 g praf de copt, o jumătate de linguriță de sare, două linguri de zahăr pudră.
Preparare: dă pe răzătoare coaja celor 3 lămâi și stoarce 100 de ml de zeamă. Bate bine de tot, într-un bol, ouăle cu sarea și zahărul. Adaugă laptele, uleiul, sucul de lămâie, apoi încorporează treptat făina amestecată cu amidon și praf de copt. Înnobilează amestecul cu coaja de lămâie și pregătește tava: unge-o bine cu unt sau ulei, apoi toarnă compoziția în ea. Bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade, dar nu mai mult de 45 de minute. La final, scoate checul auriu din formă și pudrează-l cu zahăr.
Fotografii: printesapolonic.ro
Minivacanță pentru români, în august. Guvernul, 5 zile libere de Sfânta Maria