Cuprins:
Fiecare zonă a țării vine cu specificul ei, motiv pentru care se cunosc o mulțime de rețete de zacuscă de vinete. Mai jos ți-am făcut o listă cu cele mai bune rețete de zacuscă pe care trebuie să le încerci în conserve pentru iarnă!
Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete – trucuri utile
- Folosește pentru zacusca de vinete doar legume proaspete, în felul acesta gustul lor se va păstra pentru toată perioada iernii. Pune în rețeta de zacuscă vinete cu puține semințe, ceapă dulce, gogoșari bine crescuți, roșii și ardei crescuți în grădină;
- Înainte de a pregăti zacusca, coace bine toate legumele și curăță-le de coajă și semințe;
- Dacă ai posibilitatea, coace legumele pe foc de lemne, pe o tablă încinsă sau grătar.
- Pentru că se folosește o cantitate mare de ceapă, toacă toată ceapa din timp și las-o să se scurgă într-o sită;
- Pentru a se păstra aroma condimentelor cât mai mult timp, adaugă mirodeniile spre sfârșit;
- Cele mai potrivite condimente pentru zacuscă sunt piperul, sarea, cimbrul și dafinul;
- Vei ști că zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafață.
Cum se curăță vinetele
- Primul pas în curățarea vinetelor coapte începe cu procesul de coacere. Pentru a ușura curățarea, este important să coaceți vinetele uniform și suficient de mult.
- Curățarea vinetelor este bine să se facă cât sunt încă fierbinți, chiar dacă nu este tocmai ușor. Un truc este să le puneți pe un tocător și să le ajutați de două linguri, astfel operațiunea va deveni mai rapidă și mai ușoară.
- Un truc pentru a ușura curățarea vinetelor coapte este să le înfășurați în staniol înainte de a le coace. Înfășurându-le în staniol, se va crea un mediu umed în timpul coacerii, care va facilita ulterior îndepărtarea cojii.
- O altă metodă și mai ușoară, cu un rezultat garantat în doar câteva secunde, este ca vinetele coapte se lasă câteva minute la răcorit, se înfășoară în folie alimentară, apoi se taie capătul dinspre codiță, se strânge ușor vânăta și tot miezul copt va fi împins din coajă.
- Un alt truc pentru curățarea vinetelor coapte este să le lăsați să stea într-o soluție de oțet și apă timp de câteva minute. Combinați apă cu oțet într-un castron și înmuiați vinetele în această soluție. Oțetul va ajuta la înmuierea cojii, ceea ce va facilita procesul de curățare.
Rețete de zacuscă de vinete – cele mai bune rețete de încercat
Rețetă tradițională pentru zacuscă de vinete
Ingrediente pentru zacuscă de vinete tradițională
- 2 kg vinete;
- 500 g gogoșari;
- 500 g ceapă;
- un litru suc de roșii;
- 350 ml ulei;
- o lingură zahăr;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare zacuscă de vinete tradițională
Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari.Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează.Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească.
Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută. Se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Rețetă zacuscă de vinete și ardei
Ingrediente zacuscă de vinete și ardei:
- 3 kg vinete;
- 1 kg ardei gras;
- 2 kg gogosari;
- 1 kg ceapa;
- 700 ml ulei;
- 1 litru suc de rosii;
- 2 linguri miere;
- 1 linguriță boabe de piper;
- 2 foi dafin;
- sare.
Mod de preparare zacuscă de vinete și ardei
Se pun la copt vinetele, ardeii și gogoșarii. Se curăţă apoi de pieliţa arsă, de seminţe și filamente și vinetele se lasă la scurs. Apoi, toate se toacă la cuţit.În ulei, se pune ceapa tocată mărunt, trecută prin răzătoare sau tăiată la robot. După ce s-a înmuiat puţin, se adaugă legumele coapte și tăiate.
Se adaugă sucul de roșii, foile de dafin și piperul. Se lasă la fiert în jur de 50 de minute pâna scade bine, după care se potrivește de sare și se adaugă mierea. Zacusca se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se întorc cu gura în jos, lăsându-le să se răcească.
Sursă rețetă: Unica.ro
Rețetă zacuscă de vinete cu dovlecei
Ingrediente zacuscă de vinete cu dovlecei
- 2 kg vinete;
- un kg dovlecei;
- un kg ardei gras;
- 1,5 kg roșii;
- 5 cepe uscate;
- 300 ml ulei;
- 2 fire țelină;
- sare;
- piper
Mod de preparare zacuscă de vinete cu dovlecei
Se pune ceapa curățată și tăiată mărunt la călit în ulei. Se presară cu sare. Se adaugă ardeii, spălați și curățați de semințe și tăiați mai mare și se călesc și ei 10 minute. Se pun dovleceii și vinetele tăiate cuburi și apoi roșiile date pe răzătoare. Se lasă pe foc 30 de minute, se pun în borcane, se pun capace, se învelesc apoi în ziare și se mai fierb 30 de minute, la foc mic, în apă care să le acopere aproximativ trei sferturi.
Sursă rețetă: Libertateapentrufemei.ro
Rețetă zacuscă cu vinete
Ingrediente zacuscă cu vinete
- 6 vinete medii
- 12 catei usturoi
- 8 roșii mari
- 10 ardei
- 7 morcovi
- 3 cepe medii
- 1-2 ardei iuți
- 2 lingurițe sare
- 200 g zahăr
- 60 ml oțet
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare zacuscă cu vinete
Se curăță vinetele de coajă, se taie cuburi și se presară cu sare. Se lasă deoparte și, între timp, se mixează roșiile cu usturoiul și ardeii iuți. Se adaugă zahăr, oțet și o linguriță cu sare. Vinetele se șterg bine de zeama lăsată și se prajesc 2 minute în ulei încins. Se scot pe șervete de hârtie.
Într-o cratiță încăpătoare se pun aproximativ 120-150 ml ulei și, când e bine încins, se adaugă ceapa tăiată. Se lasă 3-4 minute. Se adaugă ardeii grași și morcovii tăiați cuburi și se lasă 5-6 minute. Se adaugă apoi sosul de roșii, se amestecă și se lasă să ajungă la punctul de fierbere. Se pun vinetele și se lasă 10 minute să fiarbă. Se gustă de sare. Se repartizează în borcane, se pun capace și se fierb 10 minute în baie de apa.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Rețetă zacuscă de vinete cu ciuperci
Ingrediente zacuscă de vinete cu ciuperci
- 2 kg vinete;
- 1 kg ceapă;
- 1 kg ardei capia roșu;
- 1 kg ciuperci champignon;
- 300 ml ulei;
- pastă de roșii;
- o lingură piper boabe;
- 3-4 foi de dafin;
- sare.
Mod de preparare zacuscă de vinete cu ciuperci
Vinetele împreună cu ardeii capia se coc pe plita încinsă ori direct pe ochiul aragazului, după care se curăță și se lasă să se scurgă.
Între timp, se curăță și se taie ceapa și se pune la călit în uleiul încins, până se aurește. Vinetele și ardeii se toacă cubulețe, iar ciupercile se taie feliuțe subțiri și se adaugă toate peste ceapa călită.
Se adaugă pasta de roșii, sare, piper și foi de dafin și se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 2 ore. Zacusa trebuie amestecată din când în când pentru a nu se lipi de vas.
Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.
Poți încerca și această rețetă de zacuscă de ciuperci
Rețetă zacuscă de vinete cu morcovi
Ingrediente pentru zacusca de vinete cu morcovi
- 5 kg vinete;
- 1 kg morcovi;
- 5 kg gogoșari;
- 2 kg ceapă;
- 1 litru bulion;
- 1 l ulei;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare zacuscă de vinete cu morcovi
Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs. După ce vinetele s-au scurs, se toacă mărunt. Când morcovii sunt bine fierți se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat. Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșari și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii. Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper după gust. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele acoperite până a doua zi.
Rețetă zacuscă de vinete cu gogoșari
Ingrediente pentru zacuscă de vinete cu gogoșari
- 1.5 kg vinete
- 1 kg gogoşari
- 1 kg roşii
- 150 g ceapă
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 lingurita boia
- 100 ml ulei
- 1 lingura zahăr
- sare
- piper negru boabe
Mod de preparare zacuscă de vinete cu gogoșari
Vinetele şi gogoşarii se coc, se curăţă şi se lasă să se scurgă. Vinetele se toacă, iar gogoşarii se taie în fâşii subţiri. Roşiile se cufundă în apă fierbinte, se curăţă de coajă şi se trec prin sită.
Ceapa se curăţă, se taie rondele şi se căleşte în ulei. Se adaugă usturoiul curăţat şi presat. Se condimentează cu boia, sare, piper şi zahăr, apoi se adaugă vinetele, gogoşarii şi roşiile. Se lasă la foc mare 3 minute, apoi se dă focul mai mic şi se mai lasă să fiarbă acoperit până când se alege uleiul deasupra.
Se toarnă în borcane, iar deasupra se pune câte o lingură de ulei fierbinte. Se lasă 15 minute să se răcească, apoi se închid borcanele. Se mai fierb 25 de minute într-un vas cu apă.
Zacuscă de vinete – rețeta lui Radu Anton Roman
Ingrediente zacuscă de vinete – rețeta lui Radu Anton Roman
- 3 kg vinete
- 3 kg gogoșari roșii
- 3 kg roșii
- 2 kg ceapă
- 750 ml untdelemn
- 1 căpățână usturoi (opțional)
- 2 ardei iuți (opțional)
- piper, boia sare (cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă)
Cum faci zacuscă de vinete după rețeta lui Radu Anton Roman
Vinetele se coc pe plită sau în cuptor, se curăță de coajă și se scurg timp de două-trei ore. Gogoșarii, ardeii și ceapa se spală, se curăță, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se adaugă în vasul de gătit și vinetele scurse bine. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se pun peste celelate legume.
Totul se lasă la fiert, timp de 1 oră, în vasul acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. Spre sfârșit, se pune usturoi, sare, piper, apoi se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine igienizate, ce se pot închide ermetic.
Rețetă zacuscă de vinete cu ardei capia
Ingrediente zacuscă de vinete cu ardei capia
- 3 kg de vinete
- 1 l de ulei
- 2 kg de ardei capia
- 2 kg de roşii
- 1 kg de morcovi
- 1,5 kg de ceapă
- o linguriţă de piper
- două linguri de sare
Cum faci zacuscă de vinete cu ardei capia
Se coc vinetele, se curăţă şi se pun la scurs. Se coc şi ardeii, se curăţă şi se taie mărunt. Ceapa se spală şi se taie mărunt.
Morcovii se curăţă, se spală, apoi se dau pe răzătoare. Roşiile se curăţă de coajă, apoi se taie mărunt. Într-un ceaun se toarnă uleiul, se pune la foc şi se căleşte ceapa, iar când s-a înmuiat puţin se pun morcovii.
După 5 minute se pun şi ardeii, apoi vinetele tocate mărunt, roşiile, sare şi piper. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până iese uleiul la suprafaţă. Atunci e gata zacusca şi se poate pune în borcane, după care se bagă la cuptor timp de 10-15 minute, pentru sterilizare.
Rețetă zacuscă de vinete cu morcovi și gogoșari
Ingrediente zacuscă de vinete cu morcovi și gogoșari:
- 5 kg vinete;
- 1 kg morcovi;
- 5 kg gogoșari;
- 2 kg ceapă;
- 1 litru bulion;
- 1 l ulei;
- sare;
- piper;
- foi de dafin.
Mod de preparare:
Spală toate legumele, iar morcovii pune-i la fiert în apă cu sare. Se pun vinetele la copt pe plită sau pe ochiul aragazului și se lasă la scurs. După ce vinetele s-au scurs, se toacă mărunt. Când morcovii sunt bine fierți se toacă mărunt în blender sau mașina de tocat. Într-un vas se adaugă 500 ml de ulei și se pune ceapa la călit. Într-un alt vas se pune restul de ulei, 500 ml și se adaugă gogoșarii la călit. Când ceapa este bine călită se pune peste gogoșarii și se adaugă bulionul, vinetele și morcovii.
Zacusca se lasă la fiert pentru 2 ore la foc mic, iar spre final se adaugă foile de dafin, sare și piper după gust. Zacusca se pune fierbinte în borcane și se mai dă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scot borcanele din cuptor, se pun capacele și se lasă toate borcanele cu zacuscă de vinete acoperite până a doua zi.
Vinete – Beneficii și proprietăți
Deși au puține calorii, vinetele conțin vitamina C și K și sunt bogate în fibre și antioxidanți, care aduc numeroase beneficii organismului.
Valori nutrițioanale
În aproximativ 80 de grame de vinete se regăsesc următoarele:
- Calorii: 20
- Carbohidrati: 5 grame
- Fibre: 3 grame
- Proteine: 1 gram
- Mangan: 10% din DZR
Incearca si urmatoarea reteta de zacusca de fasole
Tu ce rețete de zacuscă de vinete ai încercat? Care este rețeta preferată?
Invata sa faci vinete la cuptor sau vinete umplute. Mai multe retete cu vinete pentru familia ta!
Sursă foto: www.123rf.com