Burger de quinoa
20 min. – aprox. 25 de lei
Ingrediente: o lingură cu ulei de cocos, un ardei roşu, un ardei galben, un ardei verde, 1/2 ţelină, un morcov, 2 căţei de usturoi, o cană de quinoa, oregano, migdale decojite.
Preparare: Căliţi în ulei de cocos ceapă, ardei roşu, galben şi verde, ţelină, morcov şi usturoi. Adăugaţi o cană de boabe de quinoa şi, peste 5 minute, două căni de apă. Fierbeţi până când scade complet. Garnisiţi cu oregano şi migdale decojite.
Tocăniţă de hrişcă
30 min. – aprox. 30 de lei
Ingrediente: 200 g de hrişcă, 200 g de piept de pui, un ardei gras, o ceapă mare, 100 g de ciuperci, un morcov, două roşii, cimbru, dafin, piper, o nucă de unt, ulei de măsline.
Preparare: După ce alegeţi hrişca şi o clătiţi în câteva ape, o scurgeţi şi o puteţi rumeni puţin în tigaie înainte de a o pune la fiert. La o măsură de hrişcă se pun două măsuri de apă şi puţină sare. Se fierbe 30 de minute, până absoarbe toată apa. Adăugaţi puţin unt. Apoi, căliţi ceapa cu ulei de măsline; adăugaţi morcov dat pe răzătoare şi ardei gras tocat mărunt, roşii tocate, sare, piper şi câteva frunze de dafin. După 10 minute, adăugaţi pieptul de pui tăiat cubuleţe şi ciupercile şi lăsaţi la fiert încă 20 de minute. Înainte de a închide focul, adăugaţi hrişca prefiartă şi amestecaţi uşor.
Chifteluţe cu amarant şi linte
30 min. – aprox. 30 de lei
Ingrediente: o cană linte roşie, ½ cană amarant, o legătură pătrunjel proaspăt, mărunţit, o ceapă mărunţită, un cartof fiert în coajă, decojit apoi şi făcut piure, 4 linguri fulgi de drojdie inactivă, ½ cană pesmet, măsline negre, feliate (opţional), sare şi piper măcinat, după gust. puţin ulei.
Preparare: Puneţi lintea şi amarantul la fiert pentru 15 minute. Când sunt gata, strecuraţi-le şi puneţile într-un bol mai măricel. Adăugaţi restul ingredientelor (fără ulei) şi amestecaţi bine. Compoziţia trebuie să fie foarte uşor de modelat. Dacă încă are lichid, mai adăugaţi pesmet până devine uşor de modelat. Puneţi puţin ulei la încins, într-o tigaie antiaderentă, mai mare. Modelaţi chifteluţele şi pune-le la prăjit, unu-două minute pe fiecare parte. Sfat: se pot face şi la cuptor. În acest caz, coaceţi-le 15 minute pe o parte şi 15 pe cealaltă. Puneţi chifteluţele de amarant peste şerveţele de hârtie pentru ca uleiul în exces să fie absorbit.