Piftie de curcan
Ingrediente: 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioară, 1 ceapă mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviţi), 2 căpăţâni mari de usturoi (sau 3 normale), un plic de gelatină, 5 litri apă, sare se adăugă ca la orice mâncare, spre sfârşit, când e carnea aproape fiartă.
Mod de preparare:
1. Se pune carnea la fiert, împreună cu ceapă şi morcovul, în circa 7 litri de apă. Se dă focul mare şi se spumuieste bine vasul, apoi se dă focul încet şi se lăsa aşa circa 3 ore. Semnul că a fiert carnea este când aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioară). Atunci se adăugă sarea, după gust. Trebuie să mai rămână circa o treime din apă în urma fierberii.
2. După ce a fiert, carnea este scoasă, lăsată la răcit, apoi tăiată bucăţele şi pusă în vase (boluri, tăvi, etc). Se poate pune şi morcovul fiert, tăiat rondele …
3. În momentul în care apa în care a fost carnea devine călduţă se pune în ea usturoiul şi se scot morcovul şi ceapă.
TIPS: se pune o picătură de apă din cratiţă pe degete. Dacă este lipicioasă, nu trebuie să-i mai adăugaţi gelatină. Dacă doriţi să-i puneţi şi gelatină, atunci aceasta trebuie preparată într-un pahar cu apă rece şi adugata în apă călduţă (să nu fie fierbinte, căci se opăreşte gelatină).
4. Ultima operaţiune înainte de punerea în vase este „vânturarea” (adică apa se mută dintr-o oală în alta de vreo 3 ori, pentru „limpezire”)
5. Apoi apa se trece prin strecurătoare şi se pune în vasele cu carnea şi se lasă la răcit.
Salată boeuf
Ingrediente: 4-5 cartofi fierţi în coaja, 400 g carne vită, 4-5 morcovi întregi, un borcan de 800 g gogoşari în oţet, un borcan 800 g castraveţi în oţet.
Maioneza: 2 gălbenuşuri fierte, un gălbenuş crud, o lingură cu muştar clasic, sare, piper, 3/4 litru de ulei, zeamă de la jumătate de lămâie.
Mod de preparare: Salata iese mai gustoasă dacă facem maioneza în casă. Se amestecă ingredientele cu mixerul şi punem ulei puţin câte puţin, amestecând în aceeaşi direcţie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Când mai avem de adăugat puţin ulei, ne oprim şi turnam zeamă de la o jumătate de lămâie, puţin câte puţin, amestecând continuu. Turnam şi restul de ulei şi apoi punem maioneza la rece.
Fierbem în coajă 4-5 cartofi. Carnea de vită o fierbem separat, cam 300-400g, iar când e aproape gata adăugăm la fiert 4-5 morcovi întregi, curăţaţi înainte de coajă şi jumătate de ţelină. Când legumele şi carnea au fiert, le scoatem din oala şi le lăsăm la răcit. Între timp vom tăia cubuleţe mici castraveţi şi gogoşari în oţet, câte un borcan de 800g din fiecare, de preferat din cămară proprie. Îi punem într-un tifon curat şi scurgem bine de tot de zeamă.
Cartofii îi decojim şi îi tăiem cubuleţe mici, morcovii, ţelina şi carnea urmează la rând. Într-un castron mare amestecăm toate legumele tăiate cu maioneză, fiecare pune după gust, apoi aşezăm salata pe un platou şi o decoram frumos.
Păstrăv aromat la cuptor
Ingrediente: 1 păstrăv,2 linguri cu virf de unt, 3-4 rosii, 3 ardei grasi, o lamaie, 6-7 linguri de ulei,
2-3 catei de usturoi, 2 cepe, patrunjel, sare, piper, cimbru, 1 pahar mic cu vin.
Mod de preparare: Pentru pastrav aromat la cuptor se curata si se spala pestele, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat si felii de lamaie fara coaja. Deasupra, se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, cu foc potrivit, timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi si se umple cu ierburi aromate.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!