Cuprins:
Glutenul este ingredientul pe care îl conțin toate produsele alimentare cu faină care au la bază aceste cereale și care fac parte din dieta zilnică a celor mai mulți dintre noi.
Ce este glutenul și cum acționează
Glutenul este o familie de proteine de origine vegetală (gliadine și prolamine) care se regăsește natural în grâu, secară, orz, mei, spelta, kamut sau griș. Glutenul care ajunge in intestin generează o stare hiper alertă, care va determina corpul să atace propriile țesuturi dăunând în acest fel propriilor vilozități intestinale.
Acestea din urmă sunt porțiuni de forma unor degete, localizate în intestinul subțire care ajută la absorbția nutrienților din mâncare. Cu alte cuvinte, treptat, corpul nu va mai absorbi toți nutrienții din alimente de care are nevoie în mod normal pentru a se menține sănătos.
Majoritatea oamenilor pot consuma alimente care conțin gluten fără să experimenteze efecte secundare. Există, însă, o categorie de persoane care au o predispoziție genetică, iar glutenul le atacă sistemul imunitar într-un mod care provoacă în general distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic. De aceea, aceste persoane aleg să elimine glutenul din alimentație ceea ce le dă o stare de bine.
Alimente fără gluten
Dacă despre grâu sau alte cereale integrale știm deja că au la bază gluten, există și o serie de alimente integrale fără gluten. Printre acestea se numără:
- quinoa;
- orez brun;
- orez sălbatic;
- hrisca;
- sorg;
- tapioca;
- mei;
- amarant;
- ovăz fara gluten.
- citrice, inclusiv portocale si grepfrut;
- banane;
- mere;
- fructe de pădure;
- piersici;
- pere;
- legume crucifere, inclusiv conopida și broccoli;
- Spanac, kale;
- Cartofi, porumb si squash;
- ardei gras;
- ciuperci;
- ceapa;
- morcovi;
- ridichi;
- fasole verde.
- Fasole, linte, mazăre, arahide;
- nuci și semințe;
- carne roșie precum vita proaspată, porc, miel;
- păsări de curte precum pui proaspăt, curcan;
- fructe de mare precum pește proaspăt, scoici, crustacee;
- alimente din soia fara aditivi.
Rețete deserturi fără gluten
Rețetele de desert pot avea la bază ingrediente fără gluten, iar textura preparatului să nu fie deloc afectată, ba chiar gustul să fie cu adevărat savuros. Iată și câteva idei de rețete pentru deserturi fără gluten.
Trebuie să știi că există în comerț o mulțime de ingrediente fără gluten, care înlocuiesc cu succes produsele tradiționale folosite în rețele de prăjituri cu gluten.
Rețete fără gluten – Chec cu lămâie
Ingrediente
- 200 gr făină fără gluten;
- 150 gr zahăr;
- Un plic praf de copt fără gluten;
- 6 ouă;
- 50 ml ulei de măsline;
- Coaja rasă de la 2 lămâi;
Mod de preparare
Începe pregătirea aluatului. Pune ouăle cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când obții o cremă omogenă cu textură fină. Adaugă apoi, treptat, făina cernută, coaja de lămâie și uleiul. Continuă să amesteci bine până când se omogenizează toate ingredientele.
Adaugă acum și praful de copt și poți pune arome preferate, esență de vanilie sau esență de portocale.
Pune aluatul într-o formă de chec și în cuptorul încins în prealabil, la 160 de grade, lasă prăjtiura timp de aproximativ 50 de minute.
Când checul este gata, lasă-l să se răcească natural, apoi presară deasupra zahăr pudră.
Biscuiți cu mere fără gluten
Ingrediente
- 150 gr făină fără gluten;
- 100 gr unt;
- 100 gr nuci;
- 2 ouă, 2 mere mari;
- 60 gr zahăr;
- Un pachet praf de copt;
- O lingură scorțișoară.
Mod de preparare
Amestecă zahărul cu ouăle și untul moale până când obții o cremă spumoasă. Adaugă apoi, treptat, și făina cernută și praful de copt. Poți adăuga suplimentar și un plic de zahăr vanilinat.
Merele, curăță-le de coajă, apoi taie-le în bucăți mici. Pune-le apoi în amestecul de făină. Adaugă și nucile peste și amestecă totul.
Cu ajutorul unei linguri formează biscuiții și pune-i într-o tavă pentru cuptor, la 200 de grade, pe o foaie de copt.
Presară praf de scorțișoară pe fiecare dintre ei, apoi lasă biscuții în cuptor pentru 10-15 minute, sau până când se rumenesc.
Descoperă și rețete rapide de plăcintă cu mere
Tiramisu fără gluten
Ingrediente
- Un pachet de pișcoturi fără gluten;
- 250 ml cafea;
- 200 gr brânză mascarpone;
- 3 ouă;
- 4 linguri de zahăr;
- 2 linguri rom sau amaretto;
- Pudră de cacao.
Mod de preparare
Bate albușurile cu 2 linguri de zahăr până când devin spumă. Amestecă gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr, apoi adaugă și romul/amaretto și încorporează și crema de mascarpone.
Acum, cu ajutorul unei spatule, adaugă, treptat, din crema de gălbenușuri cu mascarpone, peste crema de albușuri. Amestecă încet, de sus în jos, pentru a obține o cremă densă, aerată.
Înmoaie pișcoturile fără gluten în cafea, în funcție de cât de moi îți dorești să fie, apoi așază-le unul lângă celălalt, într-un vas de sticlă.
Pune peste primul strat de pișcoturi un strat de cremă, apoi continuă cu un strat de pișcoturi, și alt strat de cremă cu mascarpone. La final, pudrează cacao deasupra și dă tiramisu fără gluten la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.
Îți dezvăluim mai multe rețete de tiramisu.
Tort fără gluten
Ingrediente
- 400 gr făină fără gluten;
- 280 ml lapte;
- 250 gr zahăr;
- 200 gr unt;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- 4 ouă;
- Un plic praf de copt.
Ingrediente pentru cremă
- 400 gr smântână cu min 25% grăsime;
- 250 gr mascarpone;
- 250 gr iaurt;
- 50 gr zahăr pudră;
- 20 gr stabilizator de frișcă;
- Un plic zahăr vanilat;
- Coaja de la o lămâie.
- Fructe de pădure pentru decor.
Mod de preparare
Pentru blat, amestecă untul moale cu zahărul până obții o cremă, apoi adugă făina, praful de copt și amestecă. Adaugă treptat și ouăle împreună cu laptele. Continuă să amesteci până când obții un aluat cremos.
Într-o tavă rotundă cu pereți detașabili pe care ai uns-o cu unt, presară puțină făină și pune aluatul. Uniformizează-l cu o paletă și dă-l la cuptor, pentru aproximativ o oră, la 190 de grade.
Când blatul este gata, scoate-l din cuptor, așază tava cu fundul în sus și lasă-l pe un prosop uscat să se răcească.
Pentru cremă, amestecă mascarpone, iaurt, zahărul pudră și cel vanilat, coaja de lămâie și un praf de sare. Adaugă acum și stabilizatorul pentru frișcă.
Blatul copt taie-l în 3 felii, pe lungime, de aceeași grosime. Întinde 1/3 din cremă pe blatul de bază, apoi adaugă peste cremă un strat generos de zmeură.
Așază al doilea blat peste, iar deasupra pune cremă. Pune acum un strat de zmeură peste cremă. Acoperă tortul cu ultimul blat și pune peste crema rămasă.
Peste cremă pune acum fie căpșuni tăiate cubulețe mici, fie zmeură. Tortul cu cremă fără gluten este gata și se păstrează la frigider pentru minim 2 ore înainte de servire.
Află și: Rețete ușoare de cheesecake fără coacere
Rețetă cheesecake fără gluten
Ingrediente
- 150 gr biscuiți digestivi fără gluten;
- 70 gr unt;
- 2 linguri zahăr brun.
- Ingrediente pentru cremă
- 250 gr mascarpone;
- 250 gr cremă de brânză philadelphia;
- 100 ml smântână pentru frișcă;
- 6 linguri de zahăr pudră;
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Mod de preparare
Zdrobește biscuiții în blender și amestecă-i apoi cu untul topit și zhaărul. Pune într-o formă rotundă amestecul și presează cu mâna pentru a forma baza cheesecake-ului.
Într-un bol, amestecă cu ajutorul unui mixer, crema de brânză, cu mascarpone și zahărul pudră. Când s-au omogenizat ingredientele, adaugă esența de vanilie și smântâna pentru frișcă. Mai mixează puțin, câteva secunde.
Toarnă crema peste blatul de biscuiți și lasă apoi la frigider cheesecake-ul pentru minim 5 ore înainte de a fi servit. Dacă dorești, înainte de servire, peste crema prăjiturii, poți adăuga dulceața de vișine sau câteva fructe proaspete.
Citește și: Alimente fără gluten
Sursă foto: 123rf.com
IulianMx • 01.04.2024, 22:53
Pentru Prajituri si Torturi fara zahar raw vegane in Cluj Recomand ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.