Glutenul este ingredientul pe care îl conțin toate produsele alimentare cu faină care au la bază aceste cereale și care fac parte din dieta zilnică a celor mai mulți dintre noi.

Ce este glutenul și cum acționează

Glutenul este o familie de proteine de origine vegetală (gliadine și prolamine) care se regăsește natural în grâu, secară, orz, mei, spelta, kamut sau griș. Glutenul care ajunge in intestin generează o stare hiper alertă, care va determina corpul să atace propriile țesuturi dăunând în acest fel propriilor vilozități intestinale.

Acestea din urmă sunt porțiuni de forma unor degete, localizate în intestinul subțire care ajută la absorbția nutrienților din mâncare. Cu alte cuvinte, treptat, corpul nu va mai absorbi toți nutrienții din alimente de care are nevoie în mod normal pentru a se menține sănătos.

Majoritatea oamenilor pot consuma alimente care conțin gluten fără să experimenteze efecte secundare. Există, însă, o categorie de persoane care au o predispoziție genetică, iar glutenul le atacă sistemul imunitar într-un mod care provoacă în general distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic. De aceea, aceste persoane aleg să elimine glutenul din alimentație ceea ce le dă o stare de bine.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Alimente fără gluten

Dacă despre grâu sau alte cereale integrale știm deja că au la bază gluten, există și o serie de alimente integrale fără gluten. Printre acestea se numără:

  • quinoa;
  • orez brun;
  • orez sălbatic;
  • hrisca;
  • sorg;
  • tapioca;
  • mei;
  • amarant;
  • ovăz fara gluten.
  • citrice, inclusiv portocale si grepfrut;
  • banane;
  • mere;
  • fructe de pădure;
  • piersici;
  • pere;
  • legume crucifere, inclusiv conopida și broccoli;
  • Spanac, kale;
  • Cartofi, porumb si squash;
  • ardei gras;
  • ciuperci;
  • ceapa;
  • morcovi;
  • ridichi;
  • fasole verde.
  • Fasole, linte, mazăre, arahide;
  • nuci și semințe;
  • carne roșie precum vita proaspată, porc, miel;
  • păsări de curte precum pui proaspăt, curcan;
  • fructe de mare precum pește proaspăt, scoici, crustacee;
  • alimente din soia fara aditivi.

Rețete deserturi fără gluten

Rețetele de desert pot avea la bază ingrediente fără gluten, iar textura preparatului să nu fie deloc afectată, ba chiar gustul să fie cu adevărat savuros. Iată și câteva idei de rețete pentru deserturi fără gluten.

Trebuie să știi că există în comerț o mulțime de ingrediente fără gluten, care înlocuiesc cu succes produsele tradiționale folosite în rețele de prăjituri cu gluten.

Rețete fără gluten – Chec cu lămâie

Ingrediente

  • 200 gr făină fără gluten;
  • 150 gr zahăr;
  • Un plic praf de copt fără gluten;
  • 6 ouă;
  • 50 ml ulei de măsline;
  • Coaja rasă de la 2 lămâi;
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Mod de preparare

Începe pregătirea aluatului. Pune ouăle cu zahărul într-un bol și amestecă-le până când obții o cremă omogenă cu textură fină. Adaugă apoi, treptat, făina cernută, coaja de lămâie și uleiul. Continuă să amesteci bine până când se omogenizează toate ingredientele.

Adaugă acum și praful de copt și poți pune arome preferate, esență de vanilie sau esență de portocale.

Pune aluatul într-o formă de chec și în cuptorul încins în prealabil, la 160 de grade, lasă prăjtiura timp de aproximativ 50 de minute.

Când checul este gata, lasă-l să se răcească natural, apoi presară deasupra zahăr pudră.

Rețete de deserturi fără gluten
Chec fără gluten cu lămâie

Biscuiți cu mere fără gluten

Ingrediente

  • 150 gr făină fără gluten;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr nuci;
  • 2 ouă, 2 mere mari;
  • 60 gr zahăr;
  • Un pachet praf de copt;
  • O lingură scorțișoară.

Mod de preparare

Amestecă zahărul cu ouăle și untul moale până când obții o cremă spumoasă. Adaugă apoi, treptat, și făina cernută și praful de copt. Poți adăuga suplimentar și un plic de zahăr vanilinat.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Merele, curăță-le de coajă, apoi taie-le în bucăți mici. Pune-le apoi în amestecul de făină. Adaugă și nucile peste și amestecă totul.

Cu ajutorul unei linguri formează biscuiții și pune-i într-o tavă pentru cuptor, la 200 de grade, pe o foaie de copt.

Presară praf de scorțișoară pe fiecare dintre ei, apoi lasă biscuții în cuptor pentru 10-15 minute, sau până când se rumenesc.

Descoperă și rețete rapide de plăcintă cu mere

Tiramisu fără gluten

Ingrediente

  • Un pachet de pișcoturi fără gluten;
  • 250 ml cafea;
  • 200 gr brânză mascarpone;
  • 3 ouă;
  • 4  linguri de zahăr;
  • 2 linguri rom sau amaretto;
  • Pudră de cacao.

Mod de preparare

Bate albușurile cu 2 linguri de zahăr până când devin spumă. Amestecă gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr, apoi adaugă și romul/amaretto și încorporează și crema de mascarpone.

Acum, cu ajutorul unei spatule, adaugă, treptat, din crema de gălbenușuri cu mascarpone, peste crema de albușuri. Amestecă încet, de sus în jos, pentru a obține o cremă densă, aerată.

Înmoaie pișcoturile fără gluten în cafea, în funcție de cât de moi îți dorești să fie, apoi așază-le unul lângă celălalt, într-un vas de sticlă.

Pune peste primul strat de pișcoturi un strat de cremă, apoi continuă cu un strat de pișcoturi, și alt strat de cremă cu mascarpone. La final, pudrează cacao deasupra și dă tiramisu fără gluten la frigider pentru minim 4 ore înainte de servire.

Îți dezvăluim mai multe rețete de tiramisu.

Rețete de deserturi fără gluten
Rețetă tiramisu fără gluten

Tort fără gluten

Ingrediente

  • 400 gr făină fără gluten;
  • 280 ml lapte;
  • 250 gr zahăr;
  • 200 gr unt;
  • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • 4 ouă;
  • Un plic praf de copt.

Ingrediente pentru cremă

  • 400 gr smântână cu min 25% grăsime;
  • 250 gr mascarpone;
  • 250 gr iaurt;
  • 50 gr zahăr pudră;
  • 20 gr stabilizator de frișcă;
  • Un plic zahăr vanilat;
  • Coaja de la o lămâie.
  • Fructe de pădure pentru decor.

Mod de preparare

Pentru blat, amestecă untul moale cu zahărul până obții o cremă, apoi adugă făina, praful de copt și amestecă. Adaugă treptat și ouăle împreună cu laptele. Continuă să amesteci până când obții un aluat cremos.

Într-o tavă rotundă cu pereți detașabili pe care ai uns-o cu unt, presară puțină făină și pune aluatul. Uniformizează-l cu o paletă și dă-l la cuptor, pentru aproximativ o oră, la 190 de grade.

Când blatul este gata, scoate-l din cuptor, așază tava cu fundul în sus și lasă-l pe un prosop uscat să se răcească.

Pentru cremă, amestecă mascarpone, iaurt, zahărul pudră și cel vanilat, coaja de lămâie și un praf de sare. Adaugă acum și stabilizatorul pentru frișcă.

Blatul copt taie-l în 3 felii, pe lungime, de aceeași grosime. Întinde 1/3 din cremă pe blatul de bază, apoi adaugă peste cremă un strat generos de zmeură.

Așază al doilea blat peste, iar deasupra pune cremă. Pune acum un strat de zmeură peste cremă. Acoperă tortul cu ultimul blat și pune peste crema rămasă.

Peste cremă pune acum fie căpșuni tăiate cubulețe mici, fie zmeură. Tortul cu cremă fără gluten este gata și se păstrează la frigider pentru minim 2 ore înainte de servire.

Rețete de deserturi fără gluten
Cheesecake fără gluten

Află și: Rețete ușoare de cheesecake fără coacere

Rețetă cheesecake fără gluten

Ingrediente

  • 150 gr biscuiți digestivi fără gluten;
  • 70 gr unt;
  • 2 linguri zahăr brun.
  • Ingrediente pentru cremă
  • 250 gr mascarpone;
  • 250 gr cremă de brânză philadelphia;
  • 100 ml smântână pentru frișcă;
  • 6 linguri de zahăr pudră;
  • 2 lingurițe esență de vanilie.

Mod de preparare

Zdrobește biscuiții în blender și amestecă-i apoi cu untul topit și zhaărul. Pune într-o formă rotundă amestecul și presează cu mâna pentru a forma baza cheesecake-ului.

Într-un bol, amestecă cu ajutorul unui mixer, crema de brânză, cu mascarpone și zahărul pudră. Când s-au omogenizat ingredientele, adaugă esența de vanilie și smântâna pentru frișcă. Mai mixează puțin, câteva secunde.

Toarnă crema peste blatul de biscuiți și lasă apoi la frigider cheesecake-ul pentru minim 5 ore înainte de a fi servit. Dacă dorești, înainte de servire, peste crema prăjiturii, poți adăuga dulceața de vișine sau câteva fructe proaspete.

Citește și: Alimente fără gluten

Sursă foto: 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

IulianMx   •   01.04.2024, 22:53

Pentru Prajituri si Torturi fara zahar raw vegane in Cluj Recomand ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI