Modurile de preparare, la fel ca şi ingredientele, variază de la reţetă la reţetă, dar pentru oricare dintre ele, pleiada de condimente este esenţială. Pentru occidentali mixul de condimente poate fi înlocuit cu praf de curry, dar dacă doriţi să respectaţi reţeta întocmai, atunci trebuie să faceţi rost de nucşoară, cuişoare, ghimbir, scorţişoară, chimion, anason, şofran, chimen dulce, chilli roşu…şi asta doar pentru început.

Se serveşte cu orez şi cu salată verde.

Ingrediente:

  • 5 linguri de ulei vegetal
  • 7 boabe de piper negru
  • 3 păstăi de nucşoară neagră
  • 5 păstăi de nucşoară verde
  • 4 cuişoare
  • 1 băţ de scorţişoară
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • ½ kg de picior de miel
  • 6 căţei de usturoi curăţaţi
  • 1 bucată de ghimbir de 2,5 centimetri, tăiată bucăţi
  • 2 linguriţe de coriandru uscat
  • 2 linguriţe de chimion uscat
  • ½ linguriţă de chilli roşu uscat
  • 2 linguriţe de seminţe de chimen dulce
  • 1 ½ linguriţă de garam masala sau praf de curry
  • Sare după gust
  • 2 roşii făcute piure
  • 2 linguri de iaurt simplu
  • Coriandru proaspăt tăiat pentru decorat

Mod de preparare:

Tăiaţi carnea de miel în bucăţele. Amestecaţi usturoiul cu ghimbirul şi cu o lingură de apă până obţineţi o pastă fină.

Încingeţi uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugaţi boabele de piper negru, păstăile de nucşoară, chimionul, cuişoarele şi amestecaţi până încep să emane mirosurile specifice.

Adăugaţi ceapa şi căliţi-o timp de 10 minute, până devine aurie. Adăugaţi carnea de miel şi gătiţi timp de alte cinci minute până se închide la culoare peste tot, moment în care puneţi şi pasta de usturoi şi ghimbir şi amestecaţi bine. Reduceţi focul şi mai lăsaţi să se prăjească timp de cinci minute învârtind în tigaie din când în când.

Adăugaţi şi coriandrul uscat, chimionul, chilli roşu, seminţele de chimen dulce, praful de curry, sarea, roşiile şi iaurtul. Acoperiţi tigaia şi lăsaţi focul la minim. Trebuie să scadă timp de 10 minute. Adăugaţi 3 linguri de apă fierbinte la sos, amestecaţi bine şi mai lăsaţi-l să scadă timp de alte 8 minute până se îngroaşă.

Acum adăugaţi apă fierbinte cât să acoperiţi mielul, lăsaţi amestecul să înceapă să fiarbă şi reduceţi intensitatea focului din nou. Lăsaţi-l până când carnea este făcută. Garnisiţi cu coriandrul tăiat înainte de a-l servi.

Sugestii:

Pentru a obţine o textură cât mai fină a sosului, bateţi uşor iaurtul înainte să îl puneţi în tigaie.

Sursa: Rogan Josh Recipe

 
 

Urmărește-ne pe Google News