Pentru cele mai cunoscute reţete de sos pesto se foloseşte busuiocul genovez, o plantă originară din nordul Africii şi Asia tropicală, mai exact din India. Prima reţetă de pesto datează din tipul romanilor, când brânza tare era rasă şi mâncată cu busuioc.

Având în vedere că Liguria, regiunea italiană, a fost una dintre primele zone în care s-a cultivat busuiocul, nu este deloc surprinzător că cele mai multe reţete de pesto provin de la locuitorii acestei provincii. Modul de bază de preparare al sosului a cunoscut mai multe îmbunătăţiri până să ajungă sub forma reţetei de astăzi, şi anume un amestec fin, consistent făcut din frunze de busuioc, uneori pătrunjel, usturoi pisat, brânză tare şi seminţe de pin prăjite.

Exista şi o formă de Pesto roşu. Pesto rosso este o reţetă care provine din sudul Italiei, din Sicilia, pentru care se folosesc roşii uscate şi ardei roşu. Însă indiferent de reţetă, un lucru rămâne neschimbat: uleiul de măsline extravirgin.

Potrivit unora, sosul Pesto trebuie preparat într-un mojar din marmură cu pistil de lemn pentru a obţine cel mai bun rezultat şi cele mai desăvârşite arome, dar arome îmbietoare şi un sos delicios se obţin şi cu ajutorul unui blender de bucătărie.

Ingrediente:

1 cană mare de frunze de busuioc
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ½ linguri de seminţe de pin
3 linguri de parmezan
1 ½ căţei de usturoi de dimensiuni medii
Sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Pisaţi frunzele de busuioc într-un mojar cu pistil după ce le-aţi spălat bine în prealabil (nu trebuie să fie rupte înainte să le pisaţi pentru că şi-ar pierde din savoare).

Adăugaţi uleiul de măsline şi amestecaţi totul foarte bine. Când începe să arate ca o pastă adăugaţi usturoiul şi seminţele de pin şi continuaţi să amestecaţi.

După ce obţineţi un piure fin, săraţi şi piperaţi şi mai amestecaţi timp de 2-3 minute. Puneţi apoi şi parmezanul peste şi continuaţi.

La final, lăsaţi amestecul să se liniştească timp de 10 minute înainte de a-l servi. Îl recomandăm pentru paste în special.

Sugestii:

Un sos pesto făcut în casă trebuie ţinut la frigider dacă nu îl consumaţi pe tot în aceeaşi zi. Dacă vreţi să îl ţineţi timp de o săptămână, trebuie acoperit cu ulei de măsline.

Sursa: Pesto Recipe

 
 

Urmărește-ne pe Google News