Cuprins:
Sfaturi utile pentru a găti carne de porc
Spata, burta și pulpa de porc sunt cele mai bune bucăți pentru friptură, în timp ce umărul necesită o gătire mai lentă. Alege bucăți cu un strat generos de grăsime, deoarece aceasta va menține carnea suculentă, o va împiedica să se usuce și va adăuga aromă pe tot parcursul procesului de gătire.
Scoate carnea de porc din frigider cu cel puțin o oră înainte de a o găti. Când ești gata să o pui la cuptor, carnea trebuie să fie la temperatura camerei.
Usucă bine carnea de porc, inclusiv pielea, folosind câteva prosoape de bucătărie. Se va găti mult mai bine și vei obține și acea crustă crocantă pe friptură pe care toți o adoră.
Dacă ai o bucată de carne de porc cu un strat gros de grăsime, crestează în grăsime cu un cuțit foarte ascuțit. Taie până la jumătatea grăsimii, dar nu până la carne.
Pentru o carne suculentă și fragedă de porc, freacă bucata de carne pe toată suprafața cu suc de lămâie, apoi presar-o cu sare.
Carnea de porc la cuptor se potrivește de minune cu arome precum fenicul, salvie și ardei iute, dar și cu dovleac sau legume dulci.
Rețete de friptură de porc la cuptor
Pulpă de porc la cuptor
- 1,8 kg bucată de pulpă de porc rulată și legată, cu pielea crestată
- 2 căței de usturoi, tăiați în felii subțiri
- un buchet mic de rozmarin, rupt în crenguțe mici
- 3 frunze de dafin, rupte
- 1 ceapă, tăiată grosier
- 1 morcov mare, tocat mărunt
- 1 măr decojit, tăiat în patru, curățat de coajă și feliat grosier
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- 2 linguri de făină
- 100 ml de suc de mere fără zahăr
- 500 ml de supă clară de legume sau de pui
Dacă ai timp, freacă cu sare pielea de porc cu 2 ore înainte de a o găti și las-o descoperită în frigider. Încălzește cuptorul la 230C. Întoarce carnea de porc cu partea de piele în jos și cu un cuțit mic fă aproximativ 6 incizii adânci de-a lungul cărnii. Înțeapă în fiecare incizie o bucată dintr-un cățel de usturoi, o bucată de rozmarin și dafin și întoarce carnea de porc pe partea dreaptă.
Dacă nu ai sărat carnea de porc mai devreme, sărează acum pielea.
Amestecă morcovul, ceapa și mărul și împrăștie-le pe mijlocul unei tăvi puțin adânci pentru a face un pat pe care să stea carnea de porc.
Așezați carnea de porc pe legume și unge pielea cu ulei. Pune carnea de porc în cuptor și las-o timp de 15 minute, apoi redu focul la 180C și continuă să o coci timp de 1 oră și 30 de minute. Dacă după acest timp pielea nu s-a făcut crocantă, mărește din nou focul și verifică la fiecare 5 minute până când pielea a devenit rumenă.
Scoate carnea de porc din tavă pe o planșetă pentru a se odihni și aruncă toată grăsimea din tavă, cu excepția a aproximativ 2 linguri de grăsime. Pune cele două linguri de grăsime cu sos într-o cratiță și pune-o pe foc. Amestecă făina cu legumele care au fost în tavă și gătește până când obții o pastă moale, de culoarea chihlimbarului închis, apoi adaugă sucul de mere și fierbe până când obții din nou o pastă groasă.
Toarnă supa și fierbe totul timp de 8-10 minute până când obții un sos îngroșat. Strecoară sosul într-o altă cratiță, împingând prin sită cât mai mult. Se fierbe din nou la foc mic și se condimentează după gust. Acesta va fi sosul pentru friptură.
Taie friptura în felii folosind un cuțit zimțat și servește-o cu un piure și sosul făcut mai devreme.
Friptură de porc gătită lent
- 2 kg de umăr de porc
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1½ linguriță de sare de mare fină
- 1 ceapă mare, tăiată în felii
Încinge cuptorul la 240C. Usuc-o cu hârtie de bucătărie și apoi unge-o bine cu ulei. Presară sarea într-un strat uniform.
Crestează carnea de porc și pune feliile de ceapă pe fundul unei tăvi.
Se coace timp de 20-30 de minute, sau până când pielea începe să se umfle și se rumenește. Pune la fiert apă.
Toarnă apă clocotită în jurul pulpei pentru a acoperi baza formei, asigurându-te că nu se scurge pe piele. Redu temperatura cuptorului la 180C.
Coace timp de încă 2 ore și 30 de minute sau până când carnea de sub piele este foarte fragedă. În umărul de porc există multă grăsime, așa că gătitul la o temperatură scăzută în acest fel asigură faptul că nu se va usca – dacă este nevoie, se poate găti până la 3 ore.
În ultimele 20-25 de minute dă cuptorul pe funcția de grill, până când pielea este foarte crocantă și a început să se întărească. Scoate carnea de porc din cuptor și las-o să se odihnească timp de 20 de minute în tavă, acoperind-o ușor cu o folie de aluminiu.
Taie carnea și servește-o cu garniturile preferate.
Friptură din burtă de porc
- 2 kg de burtă de porc, cu coastele intacte și pielea tăiată
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe de semințe de coriandru
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute
- 1 lingură de sare de mare
- ½ lămâie
- 2 cepe, decojite și tăiate în felii groase
- 1 măr, tăiat în două
- 250 ml de suc tulbure de mere
- 250 ml de vermut sec
Adu la fierbere o cratiță mare cu apă, suficient de mare cât să încapă burta de porc. Adaugă bicarbonatul și pune carnea de porc la fiert la foc mic timp de 5 minute.
Între timp, pune semințele de coriandru și fulgii de ardei iute într-o tigaie mică și prăjește la foc mediu până când semințele devin aromate, având grijă să nu arzi ardeiul iute.
Ridică cu grijă carnea de porc din tigaie folosind două spatule mari și pune-o într-o tavă de prăjit, cu pielea în jos. Se usucă cu un prosop de bucătărie și se străpunge carnea pe toată suprafața cu un cuțit.
Macină condimentele prăjite cu sarea folosind un pisălog și un mortar, apoi acoperă carnea cu jumătate din amestec. Întoarce carnea de porc și usucă pielea cu hârtie de bucătărie, apăsând pentru a te asigura că este uscată.
Se stoarce sucul de lămâie pe toată pielea, apoi se freacă toată carnea cu lămâia.
Se usucă din nou și se freacă cu restul amestecului de sare, asigurându-te că intră peste tot. Se lasă la rece, neacoperit, timp de 1 oră sau cât mai mult timp posibil (până la 24 de ore).
Scoate carnea de porc din frigider cu 30 de minute înainte de a o găti și încălzește cuptorul la 200 de grade.
Așează ceapa sub carne. Se coace timp de 40 de minute întorcând tava la jumătatea timpului pentru a se găti uniform. Lasă temperatura la 160C, adaugă în tavă mărul, sucul de mere și vermutul și gătește timp de o oră. Se ridică temperatura cuptorului la 220C și se coace încă 10-15 minute.
Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 15 minute, păstrând sucul, mărul, ceapa și feniculul la cald în cuptorul încins. Se taie friptura și se adaugă legumele coapte și o lingură de zeamă deasupra.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă