Cuprins:
Ce garnituri merg la friptura de miel
Mielul este o carne roșie foarte versatilă – poți opta pentru arome clasice din Orientul Mijlociu sau poți condimenta în stilul clasic. Fie că pregătești cotlete sau o pulpă de miel, orice fel de friptură de miel se va potrivi fabulos cu garnituri vegetariene de toate felurile.
Cartofi Lyonnaise
- 3 cepe mari, tăiate felii
- 2 linguri de ulei de măsline
- 50g unt
- 1,2 kg cartofi medii
- 2 linguri de pătrunjel tăiat fin
- 2 linguri de frunze de cimbru proaspăt
- 2 căței de usturoi, tăiați felii subțiri
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Pune ceapa tăiată felii, uleiul de măsline și jumătate din unt în cea mai mare tigaie pe care o ai. Gătește la foc mic-mediu până când ceapa este moale, dar nu este încă aurie – acest lucru ar putea dura până la 30-35 de minute.
Între timp, pune la fiert o cratiță mare cu apă sărată. Taie cartofii în felii groase. Odată ce apa clocotește, pune cartofii și, când apa a revenit la fierbere, setează cronometrul pentru 3 minute. Se scurg imediat și se lasă în strecurătoare pentru a se usca la abur. Se încălzește cuptorul la 200C.
Când ceapa este gata, se ia de pe foc și se amestecă pătrunjelul și cimbrul cu usturoiul și câteva condimente. Se amestecă ușor ceapa și cartofii fierți în prealabil – poți face acest lucru în tigaie, dacă se potrivesc, sau într-un castron mare.
Pune totul într-o tavă mare de copt. Aranjează și apasă puțin partea de sus pentru a aplatiza totul. Adaugă untul rămas peste tot deasupra.
Pune la cuptor timp de 35-40 de minute, sau până când partea de sus este aurie și crocantă, iar cartofii sunt bine fierți. OPoți adăuga la final pătrunjel tocat și cimbru proaspăt.
Conopidă, praz și broccoli la cuptor cu brânză
- 1 conopidă mare, tăiată în buchețele
- 1 căpățână de broccoli, tăiată în buchețele
- 50g de unt, plus mai mult pentru a găti prazul
- 1 praz mic tăiat felii
- 500 ml de lapte
- 4 linguri de făină
- 200g brânză Cheddar rasă
- 6 linguri de pesmet proaspăt
- sare și piper
Preîncinge cuptorul la 220C. Gătește conopida și broccoli în apă clocotită timp de 5-6 minute, până se înmoaie. Scurge bine și răstoarnă-le într-o tavă adâncă de copt.
Se topește o bucată de unt într-o tigaie și se prăjește prazul timp de 3-4 minute, amestecând frecvent, până se înmoaie. Aranjează-le în farfurie împreună cu buchețelele.
Încălzește laptele, făina și untul într-o cratiță la foc mediu, bătând constant până când sosul ajunge la fierbere și se îngroașă. Redu focul și bate la foc mic timp de 1-2 minute. Se ia de pe foc, se adaugă 150 g de brânză rasă și se condimentează după gust.
Se toarnă sosul peste legume și se presară pesmetul și restul de brânză. Coaceți la cuptor timp de 20 de minute sau până când partea de sus este aurie.
Morcovi glazurați cu miere
- 1 kg morcovi mici
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 linguri de miere
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
- 3-4 crenguțe de cimbru proaspăt
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Preîncinge cuptorul la 200C. Taie morcovii și curăță-i, dacă preferi fără coajă. Taie morcovii în jumătate pe lungime.
Așează-i pe o tavă mare de copt și toarnă uleiul de măsline. Se condimentează cu sare și piper, se amestecă bine și se prăjesc timp de 15-25 de minute, sau până când sunt aproape fragezi și ușor rumeniți. Se amestecă mierea și sucul de lămâie.
Scoate conserva din cuptor și stropește-o cu amestecul de miere și lămâie. Se culeg frunzele de cimbru de pe crenguțe și se împrăștie deasupra. Se amestecă ușor și se pune din nou la cuptor pentru încă 8-10 minute, sau până când morcovii sunt fragezi și lucioși.
Legume coapte în stil marocan
- 2 ardei roșii sau portocalii mari, curățați de semințe și tăiați în bucățele
- 2 cartofi dulci, curățați și tăiați în bucățele
- 2 cepe roșii, tăiate în bucăți mici
- 200 g roșii cherry
- 1 lingură de amestec de condimente harissa
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
Preîncinge cuptorul la 200 de grade. Pune ardeii, cartofii dulci, ceapa roșie, roșiile cherry întregi, amestecul de condimente harissa, uleiul și o cantitate generoasă de sare și piper pe o foaie mare de copt. Se amestecă bine.
Se prăjesc timp de 30 de minute sau până când totul este moale și copt, amestecând în tavă la jumătatea timpului.
Tabbouleh de rodie și pătrunjel
- 250g cușcuș
- 1 lingură de unt
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 roșii, fără semințe, tăiate mărunt
- 1 morcov, dat pe răzătoare
- ½ ardei galben, tăiat mărunt
- 2 cepe verzi, tăiate mărunt
- 80g semințe de rodie
- 6 linguri de ulei de măsline
- 1 lămâie suc și coajă
- 50g pătrunjel proaspăt cu frunze plate, tocat mărunt
- un vârf de cuțit de sare
Pune cușcușul și untul într-un castron cu suficientă apă clocotită pentru a acoperi cușcușul cu aproximativ 1 cm (aproximativ 300ml). Acoperă cu folie alimentară și lasă deoparte în timp ce pregătești restul ingredientelor.
Pune usturoiul zdrobit, roșiile, morcovul, ardeiul galben, ceapa verde, semințele de rodie, uleiul de măsline, sucul și coaja de lămâie, pătrunjelul și sarea într-un bol mare și amestecă totul foarte bine.
Descoperă cușcușul și amestecă-l, folosind o furculiță. Adaugă-l la amestecul de pătrunjel și amestecă. Se servește.
Gratin de dovlecei
- 2 linguri de ulei de măsline
- 800g de dovlecei, tăiați în rondele
- câteva crenguțe de cimbru
- câteva frunze de busuioc
- 100 ml smântână lichidă
- 50 ml lapte
- 1 linguriță de făină obișnuită
- 75g de gruyère sau brânză similară, rasă
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Încinge cuptorul la 200 de grade. Pune uleiul de măsline într-o tigaie mare, cu capac. Adaugă dovleceii și ierburile și asezonează cu sare și piper.
Acoperă și gătește ușor timp de 10 minute, amestecând din când în când, până când dovleceii s-au înmuiat ușor, dar sunt încă al dente. Uleiul ar trebui să fi căpătat o culoare verde intensă și bogată de la dovlecei.
Se transferă într-un vas pentru cuptor. Bate smântâna lichidă, laptele și făina într-un bol și asezonează cu sare. Toarnă acest amestec peste dovlecei – nu va fi suficient pentru a acoperi complet dovleceii, dar este în regulă – se va umfla în timpul gătitului.
Se presară brânza. Coace la cuptor timp de aproximativ 25 de minute, sau până când se rumenește parte de deasupra.
Sursa foto: 123rf.com