Cuprins:
Ți-am pregătit mai jos câteva rețete de gogonele în oțet pe care să le încerci și tu pentru la iarnă. Se pregătesc ușor, din câteva ingrediente, se păstrează la loc răcoros și întunecar, și pot fi consumate în tot timpul anului. Iată rețete de gogonele.
Rețete de gogonele în oțet
Gogonele verzi în oțet
Ingrediente
- 2 kg gogonele;
- 4 cepe;
- 500 ml oțet;
- 100 gr zahăr;
- Foi de dafin, sare grunjoasă; apă, boabe de muștar.
Mod de preparare
Spală bine gogonelele, taie-le în patru bucăți. Curăță ceapa și taie-o în felii subțiri. Alege un borcan mare, încăpător, și pune gogonelele, presărând printre ele și felii subțiri de ceapă. Presară și câteva boabe de muștar în borcan.
Pregătește saramura pentru gogonele. Pune într-un vas un litru de apă, adaugă oțetul peste, o lingură de sare grunjoasă, o lingură mare de zahăr. Amestecă ușor și lasă să dea în clocot. Când apa a fiert pune-o peste gogonele în borcan. Închide ermetic borcanul apoi pune-l într-o tavă cu puțină apă și sterilizează la bain marin, timp de 25 de minute, la foc mediu. Rețete de gogonele cu oțet este gata.
Gogonele asortate în oțet
Ingrediente
- 2 kg gogonele;
- 400 ml oțet;
- 4 morcovi;
- 5-8 buchete de conopidă;
- 70 gr sare;
- 2 linguri de zahăr;
- Boabe de muștar, boabe de piper.
Mod de preparare
Spală bine gogonelele și taie-le în sferturi. Conopida spal-o bine și rupe-i codițele, desfă-o apoi în buchețele mici. Curăță morcovii de coajă și taie-i bastonașe sau rondele subțiri.
Într-un borcan mare, de 5 litri, pune un strat de gogonele, printre ele presară morcovi, conopidă și un bețișor de hrean. Adaugă apoi restul de gogonele și morcovi. Poți adăuga, dacă preferi, și câțiva căței de usturoi, sau câteva bucăți de ardei iute. Pune toate ingredientele până când ai umplut borcanul.
Presară peste o lingură de boabe de piper, o lingură de boabe de muștar.
Pregătește saramura pentru gogonele. Pune într-un vas 2 litri de apă, oțetul, sarea, zahărul și amestecă până când acestea din urmă se dizolvă. Pune apoi lichidul obținut peste gogonele, închide borcanul ermetic și păstrează-l într-un loc întunecat și răcoros până la deschidere.
Rețetă de gogonele în oțet cu usturoi
Ingrediente
- 5 kg gogonele;
- 4 cepe;
- 2 rădăcini de hrean;
- 2 lingurițe boabe de muștar;
- 3-4 căpățâni de usturoi;
- 2 legături frunze de țelină;
- Apă, sare grunjoasă.
Mod de preparare
Spală bine gogonelele și taie-le în sferturi. La fel și ceapa. În borcane mai mici ori un borcan mare, de minim 5 kg, adaugă un strat de gogonele, apoi presară ceapă printre ele și câteva bastonașe de hrean împreună cu frunze de țelină.
Pune la fiert 10 litri de apă cu 10 linguri de sare grunjoasă, o linguriță boabe de muștar și o lingură boabe de piper. Lasă totul pe foc câteva clocote. Apoi, când sarea este dizolvată complet și s-a răcit saramura, pune-o peste gogonelele din borcan. Sigilează cu capace care se închid ermetic și depozitează borcanele întrun loc răcoros.
Gogonele cu gogoșari în oțet
Ingrediente
- 2 kg gogonele;
- 1 kg gogoșari;
- 250 ml oțet;
- 200 gr zahăr;
- 2 linguri de sare mare;
- O linguriță conservant.
Mod de preparare
Spală legumele și taie-le în felii mai groase. Pune-le într-un vas încăpător, adaugă peste ele oțetul, sarea, zahărul și conservantul și acoperă totul cu un capac. Amestecă din când în când, dar lasă totul așa peste noapte.
A doua zi, pune totul într-un borcan mare, acoperă cu un capac și închide bine. Păstrează borcanul într-un loc răcoros și în 3,4 zile poate fi consumat.
Rețete de gogonele crocante în oțet
Ingrediente
- 2 kg gogonele;
- 1/5 kg morcovi;
- 400 ml oțet;
- 70 gr sare pentru murături;
- Câteva fâșii de hrean;
- O lingură de zahăr;
- Cimbru uscat, mărar, frunze de țelină, piper boabe.
Mod de preparare
Spală bine legumele. Hreanul și morcovii taie-i în fâșii subțiri.
Pune într-un borcan mare gogonele pe care le-ai spălat înainte. Lasă-le întregi. Presară morcovii printre ele și câte un bețișor de hrean. Adaugă și o linguriță de boabe de muștar și câteva boabe de piper.
Într-un vas amestecă 1,5 l apă cu 400 ml de oțet, 70 de grame de sare grunjoasă li o lingură de zahăr. Amestecă totul până când se dizolvă zahărul complet. Pune saramura obținută peste gogonele, deasupra presară câteva frunze de țelină și închide borcanul cu un capac ermetic.
Păstrează gogonelele în cămară sau într-un loc cu temperaturi sub 20 de grade, răcoros și întunecat.
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Conserve pentru iarnă