Descoperă rețete savuroase de gogonele în borcan pentru iarnă. Vezi cum faci cea mai bună rețetă de gogonele în saramură.

Cele mai bune rețete de gogonele în saramură

Rețete de gogonele în saramură

Ingrediente

  • 2 kg gogonele;
  • 6 bastonașe de hrean;
  • 3 căței de usturoi;
  • 3 ardei iuți;
  • Mărar uscat, frunze de cimbru, frunze de țelină;
  • Boabe de piper, boabe de muștar;
  • Sare grunjoasă.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea saramurii pentru gogonele. Pune într-un vas mare 2 litri de apă împreună cu 50 de grame de sare mare. Mai poți adăuga sare, în funcție de cât de mult îți dorești să sărezi murăturile. Lasă la foc mic până când se dizolvă complet sarea. Lasă apoi saramura să se răcească.

Spală bine gogonelele, alege gogonele tari, fără pete sau alte urme. Poți pune gogonele verzi, galbene sau ușor coapte, roșiatice.

Într-un borcan mare, de 3 litri, pune un strat de fire de mărar, cimbru, frunzele uscate, apoi un cățel de usturoi, o frunză de țelină și două bastonașe de hrean. Adaugă apoi și gogonelele, încearcă să le așezi cât mai ordonat în borcan, fără prea mult spațiu între ele.

Printre ele, pune și restul de hrean, cimbru, boabe de piper și muștar, dar și câteva rondele de morcovi. Pune ingrediente cât să se umple borcanul, pentru a nu permite celorlalte ingrediente să se ridice la suprafață.

Toarnă acum saramura peste gogonele, cât să acopere bine toate ingredientele. Pune deasupra borcanului o farfurie și lasă borcanul deoparte, într-un loc ferit de soare, până când începe fermentarea, respectiv murarea gogonelelor, minim 24 de ore.

Când începe murarea vei observa la suprafața saramurii apariția unei spume albe. Spuma nu trebuie îndepărtată. Acum, se pune capacul borcanului. Se închide ermetic și se depozitează borcanul în cămară sau într-un loc răcoros și ferit de lumină.

Zeama din borcanul cu gogonele poate căpăta un aspect albicios, lăptos, acesta este semn că murarea este în plină desfășurare.

Gogonele în saramură la borcan

Gogonele și murături asortate la borcan

Ingrediente

  • 3 kg gogonele;
  • 2 kg castraveți;
  • O țelină;
  • 2 verze mari albe și o varză roșie;
  • 2 kg gogoșari;
  • 2 bucăți de conopidă;
  • 2 căpățâni de usturoi;
  • 2 legături de hrean;
  • 3 ardei iuți;
  • 3,4 morcovi;
  • Mărar uscat, cimbru, sare grunjoasă.

Mod de preparare

Pentru această rețetă de murături asortate, vei avea nevoie de un borcan mare din sticlă sau chiar un bidon de plastic mai mare. Vei spăla toate legumele în mai multe ape. Apoi, pe rând, vei tăia în patru toate legumele, castraveții, varza, gogonelele, conopida în buchețele mai mici, morcovii în fâșii subțiri, hreanul îl vei tăia în fâșii subțiri, iar usturoiul îl vei zdrobi cu cuțitul.

Toate legumele se așază în borcanul mare, printre ele se pun bețele uscate de mărar, cimbru, chiar și câteva crenguțe de vișin, dacă este posibil.

Pentru fiecare litru de apă, se adaugă o lingură mare de sare, 30 de grame. Saramura se face separat și se amestecă până când sarea se dizolvă complet. Apoi, se adaugă saramura peste murături. Se închide borcanul și în 3,4 zile gogonele și restul de murături asortate se sărează și pot fi consumate.

Gogonele și murături asortate la borcan

Descoperă și: Rețete de murături – Trucuri utile pentru conserve de iarnă

Gogonele în saramură umplute cu verdeață

Ingrediente

  • 2 kg gogonele:
  • 3 legături de pătrunjel;
  • 2 legături de țelină;
  • 2 ardei kapia;
  • 10 căței de usturoi;
  • Sare pentru murături, apă.

Mod de preparare

Spală bine gogonelele, la fel și ardeii și verdeața. Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Toacă fâșii ardeii kapia, la fel și verdeața, toacă-o mărunt. Amestecă-le pe toate într-un bol.

Gogonelele taie-le în patru, dar până la jumate, nu adânc, deoarece ele se vor desface singure după murat.

Umple fiecare roșie verde cu amestecul făcut din verdeață, ardei și usturoi.

Într-un borcan mare de sticlă, spălat și uscat, pune gogonelele umplute cu verdeață.

Acum, pregătește saramura. Pune 2,5 litri de apă la fiert cu 5 linguri de sare. Când ajunge în punctul de fierbere, dă cratița de pe foc. Toarnă saramura fierbinte peste gogonelele din borcan.

Pune un capac borcanului, dar nu închide ermetic, ori pune deasupra o farfurie mică. Lasă borcanul cu gogonele la temperatura camerei pentru 3 zile. Începând cu a doua zi începe procesul de fermentare. După 3 zile, poți pune borcanul cu gogonele la frigider. La rece, procesul de fermentare se oprește, iar gogonelele devin mai ferme.

Gogonele murate la apă

Ingrediente

  • 1 kg gogonele verzi;
  • 3 morcovi;
  • 3 fâșii de hrean;
  • Câteva bastonașe de țelină;
  • 5-6 căței de usturoi;
  • 2-3 crenguțe de cimbru;
  • 2-3 bețe de mărar;
  • Un ardei iute;
  • 2 linguri de oțet;
  • Sare pentru murături, apă.

Mod de preparare

Spală bine gogonelele în mai multe rânduri de apă rece. Usturoiul taie-l în felii subțiri, morcovii în rondele, țelina în fășii subțiri, la fel și ardeiul iute și hreanul.

Într-un borcan mare de sticlă pune pe fundul acestuia mărar, crenguță de cimbru și o fâșie de hrean împreună cu câteva bucăți de țelină și câteva rondele de morcovi.

Gogonelele taie-le în două jumătăți și pune-le în borcan peste restul ingredientelor. Pune acum și restul de usturoi, hrean, țelină, morcov, fire mărar și ardei, iar deasupra încheie cu câteva fire de mărar uscat și cimbru.

Pune apa la fiert. Pentru fiecare litru de apă vei folosi 20 de grame, o lingură mare, de sare. Pune-o la fiert și las-o până când sarea se dizolvă complet. Ulterior, lasă saramura pentru 5 minute să se răcească.

Pune borcanul cu gogonele pe o tavă metalică, pentru a nu se sparge sticla din cauza apei calde, apoi adaugă peste saramura fierbinte. Dacă mai rămâne saramură, nu o arunca, o poți adăuga a doua zi, dacă mai este nevoie.

Lasă borcanul deschis până a doua zi, 24 de ore, în acest timp va începe procesul de fermentație, iar deasupra se va forma o spumă care nu trebuie îndepărtată. A doua zi, pune două linguri de oțet peste gogonele. Acum închide borcanul cu un capac ermetic și păstrează gogonelele în cămară sau într-un spațiu răcoros și întunecat.

Timp de câteva zile apa de la gogonele va fi mai tulbure, dar asta este un semn că începe fermentația. După aproximativ două săptămâni se va limpezi apa de la murături.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Musaca de cartofi – 10 rețete simple de musaca cu cartofi

Urmărește-ne pe Google News