Ingrediente:
1/2 kg faină
25 g drojdie proaspătă
150 ml lapte
2 ouă
50 g zahăr
o linguriţa esenţă de rom sau alta esenţă
50 ml ulei
Pentru prajit:
200 ml ulei
Pentru glazurat:
un albus
câteva picaturi suc de lamâie
100 g zahar pudră
Cum se prepară:
1. În jumătate din cantitatea de lapte se desface drojdia cu 2 linguri de faină. Se amestecă şi se lasă 10 minute.
2. Restul laptelui se pune pe foc cu zahărul, ouăle, 30 ml ulei si se lasa cât sa se încalzeasca, nu sa fiarba.
3. Într-un vas mare, se pune faina, careia i se face un gol la mijloc unde se pune maiaua. Se amesteca si se toarna laptele cald. Se framânta asemenea cozonacului si se adauga cei 20 ml de ulei ramaşi şi esenţa. Când se dezlipeste de vas, aluatul e bun de lasat la crescut pentru o oră.
4. Apoi, se întinde aluatul si se taie cercuri cu un pahar. Se pun la prajit în baie de ulei încins, întorcând gogosile. Se scot pe şervete de hârtie si se lasa sa se răcească.
5. Pentru glazură, se amesteca toate ingredientele cu un tel mic şi se freacă bine până ce se obţine o compoziţie omogenă, care se toarnă peste gogoşile răcite.