Cuprins:
Înghețata este unul dintre deserturile care se pregătește rapid, din doar câteva ingrediente, și poate fi consumată de toată familia, de la mic la mare. Vezi mai jos cele mai bune rețete de înghețată cu lapte!
Rețete de înghețată de casă cu lapte
Rețetă pentru înghețată de vanilie
Ingrediente
- 250 ml lapte;
- 250 ml frișcă;
- 4 gălbenușuri;
- 150 g zahăr;
- O esență de vanilie.
Mod de preparare
Laptele se amestecă cu esența de vanilie și se pune într-un vas, la foc mic. Separat, se amestecă cu un mixer gălbenușurile de ou și se adaugă apoi, treptat, laptele fiert. Crema obținută se pune pe un vas de aburi, la bain-marie, se amestecă regulat cu un tel și se lasă până se îngroașă. Ulterior, se lasă să se răcească și apoi se pune la frigider pentru 30 de minute.
Se scoate din frigider, se amestecă bine cu mixerul. Separat, se amestecă frișca într-un bol, apoi se pune, treptat, peste crema obținută, și se amestecă ușor cu un tel. Se pune înghețata în forme speciale ori într-un recipient preferat și se dă totul la frigider peste noapte.
Rețetă de înghețată de ciocolată cu lapte
Ingrediente
- 200 ml lapte;
- 250 ml frișcă;
- 45 g pudră de cacao;
- 75 g zahăr;
- 6 gălbenușuri;
- O esență sau o păstaie de vanilie;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Frișca împreună cu laptele, zahărul și pudra de cacao se pun într-un vas, la foc mic, se amestecă bine și se lasă până ajunge în punctul de fierbere. Separat, se amestecă gălbenușurile cu un praf de sare. Peste amestecul de mai sus se pun și gălbenușurile.
Se pune totul din nou pe foc, până când compoziția se îngroașă. Se adaugă apoi și vanilia. Se pune toată compoziția într-un vas, se lasă să se răcească, apoi se dă totul la congelator și se scoate după câteva ore, minimum 3 ore, în momentul servirii.
Înghețată de casă cu fructe
Ingrediente
- 250 g căpșune;
- 200 ml lapte;
- 200 ml frișcă lichidă;
- 150 g zahăr;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Căpșunile se spală, se taie în bucăți mici și se pun într-un bol cu 75 g de zahăr. Se lasă pentru 15 minute, până când își formează suc. Se pun apoi în blender și se pasează.
Separat, se amestecă laptele cu frișca, restul de zahăr, un praf de sare și căpșunile pasate. Compoziția obținută se lasă pentru 10 minute la odihnit, apoi se pune în recipiente speciale și se lasă la congelator până a doua zi.
Descoperă și: Diferența dintre smântână pentru frișcă și frișcă lichidă
Rețetă de înghețată de casă cu lămâie
Ingrediente
- 400 g frișcă;
- 250 g zahăr;
- 200 ml lapte;
- 100 ml suc de lămâie;
- 3 linguri coajă de lămâie;
- 5 gălbenușuri de ou.
Mod de preparare
Laptele, frișca, zahărul și coaja de lămâie se amestecă, se pun într-un vas și se dau la foc mediu până ajung în punctul de fierbere. Apoi se dă focul la mic și se mai lasă până când se topește complet zahărul. Se ia de pe foc și se acoperă cu un capac.
Separat, se amestecă gălbenușurile, apoi se adaugă, treptat, peste compoziția cremoasă. Se mai dă totul la foc pentru 5-10 minute, până când compoziția se îngroașă. Se pune totul într-un vas mare, se lasă să se răcească, apoi se adaugă sucul de lămâie și se amestecă cu un blender timp de un minut.
Compoziția de înghețată se pune la congelator peste noapte.
Rețetă de înghețată cu lapte și nuci
Ingrediente
- 250 ml lapte;
- 200 g frișcă;
- 150 g nuci;
- 100 g zahăr;
- Un gălbenuș de ou.
Mod de preparare
Nucile se pun în apă, la hidratat, pentru 30 de minute. Separat, se amestecă gălbenușul cu laptele, zahărul, frișca. Amestecul se dă la foc mic timp de 15 minute și se amestecă regulat. Se lasă la răcit apoi.
Nucile hidratate se dau prin blender pentru 30-60 de secunde, apoi se adaugă, treptat, în amestecul obținut. Se mută totul într-un vas separat, deasupra se presară câteva bucăți de nuci și se dă la congelator pentru câteva ore, sau până a doua zi.
Vezi și: Rețete de prăjituri cu nucă
Rețetă de înghețată de casă cu fistic
Ingrediente
- 350 ml lapte;
- 200 g fistic;
- 200 g frișcă;
- 100 g zahăr;
- Două gălbenușuri;
- O esență mică de migdale.
Mod de preparare
Fisticul se toacă mărunt. Laptele, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr, se pune la foc mic. Se adaugă și fisticul. După ce ajunge în punctul de fierbere, se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Separat, se amestecă gălbenușurile și restul de zahăr. Se toarnă compoziția de ou peste cea de lapte. Se pune din nou tot amestecul la foc mic și se lasă până începe să se îngroașe, aproximativ 10 minute.
Se lasă să se răcească bine, apoi se dă totul la frigider pentru două ore.
Se ia crema de la frigider, se adaugă peste frișca lichidă și se amestecă cu un blender pentru 30-60 de secunde. Se presară desupra bucăți de fistic și se dă totul al congelator pentru 4 ore sau peste noapte.
Înghețată cu mascarpone
Ingrediente
- 450 ml lapte;
- 220 g mascarpone;
- 130 g zahăr;
- 4 gălbenușuri de ou;
- 3 linguri sirop de arțar;
- O linguriță suc de lămâie;
- O esență de vanilie.
Mod de preparare
Pune gălbenușurile într-un bol, adaugă trepata zahărul și amestecă până când acesta se dizolvă complet. Separat, pune laptele la fiert, și fierbinte adaugă-l peste amestecul de ou. Pune din nou totul la fiert până când compoziția se îngroașă, aproximativ 4 minute.
Adaugă mascarpone, sucul de lămâie, siropul de arțar și esența de vanilie. Amestecă până se omogenizează totul. Ia de pe foc și lasă să se răcească, după care mută înghețata în recipiente mici speciale și dă la congelator pentru 10 ore înainte de servire.
Știi care sunt cele mai apreciate tipuri de paste?
Înghețată cu avocado și lapte
Ingrediente
- 400 ml lapte rece;
- 2 avocado;
- O banană;
- Două linguri suc de lămâie;
- 3 linguri sirop de arțar.
Mod de preparare
Pune într-un vas avocado tăiat bucăți, laptele, banana tăiată bucăți, siropul de arțar și sucul de lămâie. Amestecă totul până când sunt omogenizate toate ingredientele. Pune compoziția într-un recipient rece, pe care l-ai ținut înainte la frigider, apoi dă totul la congelator pentru 8 ore înainte de serivire.
Rețetă înghețată de casă cu lapte condensat
Ingrediente
- 500 ml smântână lichidă, minimum 30% grăsime;
- 400 ml lapte condensat îndulcit;
- O linguriță esență de vanilie;
- Fructe pentru decor.
Mod de preparare
Smântâna trebuie să fie ținută la rece înainte de rețetă. Într-un bol mare pune smântâna și amestecă cu un tel până când aceasta are o textură pufoasă. Peste pune laptele condensat și amestecă ușor cu o spatulă. Adaugă esența de vanilie și amestecă.
Pune totul într-un recipient pentru congelator și lasă la rece pentru minim 6 ore înainte de servire. În momentul servirii, presară deasupra bucăți mici de fructe.
Rețetă înghețată vegană
Ingrediente
- 800 ml lapte de cocos;
- 100 g zahăr din trestie sau sirop de agave ori de arțar;
- O păstaie de vanilie;
- Un praf de sare;
- Două lingurițe extract de vanilie.
Mod de preparare
Înainte cu o zi, pune recipientul în care urmează să pui înghețata, la congelator. Amestecă în blender laptele, cu zahărul, păstaia de vanilie cu extractul de vanilie și un praf de sare. Amestecă până când zahărul s-a dizolvat complet. Pune amestecul în recipient, apoi dă totul la congelator pentru 10-12 ore.
Citește și: Rețete de prăjituri de casă cu cremă