Mousse cu ciocolată
Ingrediente: 200 g ciocolată menaj sau amăruie, 400 ml frişcă lichidă, 30 g unt, 2 ouă, 100 g zahăr, 10 g gelatină, apă
Preparare: se separă albuşurile de gălbenuşuri, ciocolata se rade, gelatina se pune la înmuiat în puţină apă rece, iar frişca se bate spumă. Într-un vas se pune untul, împreună cu ciocolata ruptă în bucăţi, în bain-marie, se amestecă bine, până se topeşte ciocolata. Se adaugă apoi gelatina, se amestecă bine şi se ia de pe foc. Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul până devin tari ca pentru bezele. Se adaugă apoi frişca bătută şi se toarnă câte puţin ciocolata topită amestecând continuu. După ce s-a omogenizat, se toarnă într-un vas şi se introduce în frigider, unde se lasă cel puţin două ore. Se poate servi cu zmeură proaspătă.
Ruladă cu brânză
Ingrediente:
Umplutura de brânză: 1 ou, 3 linguri de zahăr, 500 g brânză dulce, 50 ml smântână, 1 fiolă esenţă de vanilie
Blatul: 3 ouă, 3 linguri de zahăr pudră, 3 linguri de cacao, 3 linguri de făină
Preparare: umplutura: se frământă brânza, se adaugă vanilia, oul, zahărul, smântâna şi se amestecă; blatul: se bat cele 3 gălbenuşuri cu zahărul până când compoziţia devine cremoasă. Se adaugă cacaua, făina, se amestecă şi apoi se încorporează albuşurile bătute spumă. Într-o tavă se pune hârtie de copt şi se toarnă compoziţia de brânză. Compoziţia de blat se toarnă deasupra celei de brânză aşa încât să o acopere complet. Se pune la cuptor la foc mic timp de aproximativ 20 de minute. Se răstoarnă apoi rulada pe un prosop umed, cu crema de brânză deasupra, se rulează strâns cu ajutorul prosopului şi se pune la frigider pentru aproximativ o oră. Se taie felii după ce s-a răcit bine.
Guguluf cu nucă
Ingrediente: 300 g unt, 300 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 6 ouă, 200 g făină, 100 g cacao, 2 linguriţe praf de copt, 2 linguri de cafea solubilă, 100 g ciocolată amăruie rasă, 100 g miez de nucă, 100 ml coniac, o lingură de pesmet
Preparare: se încinge cuptorul la 175 de grade. Se bate untul (la temperatura camerei) cu zahărul pudră şi cu cel vanilat. Se adaugă ouăle şi se mai amestecă 5 minute. Se mixează apoi făina, amestecată în prealabil cu praful de copt, cacaua şi cafeaua solubilă. Se adaugă ciocolata rasă, nucile măcinate şi coniacul. Se omogenizează. Se unge o formă de guguluf şi se tapetează cu pesmet. Se toarnă aluatul şi se coace timp de o oră. Se scoate apoi din cuptor şi se lasă la răcit. Guguluful se răstoarnă din formă şi se prelinge ciocolata neagră topită în baie de abur peste el.