Cuprins:
Varză cu chimen
Ingrediente
- 1,5 kg de varză murată tocată;
- 0,5 kg de carne de porc;
- 2 cepe roșii;
- 100 ml de ulei;
- piper;
- 100 g de orez;
- frunze de dafin;
- o linguriță de chimen.
Mod de preparare
Dacă varza este sărată și acră, spălați-o și scurgeți-o. În jumătate din cantitatea de ulei încălzit, căliți ceapa tocată, orezul și o frunză de dafin, apoi adăugați varza. Adăugați puțină apă și gătiți la foc mic până când varza se înmoaie, apoi adăugați piperul, chimienul și transferați totul într-o tavă. În restul de ulei, prăjiți carnea tăiată în bucăţi subțiri, adăugați sare și piper. Așezați carnea prăjită peste varză și turnați restul de ulei folosit pentru prăjirea cărnii. Acoperiți carnea cu varză, presărați o altă frunză de dafin pe suprafață și coaceți la o temperatură moderată timp de aproximativ o oră. În timpul coacerii, întoarceți carnea și amestecați varza pentru a se coace uniform.
Varză la cuptor
Ingrediente
- 2 kg de varză murată tocată;
- 200 g slănină afumată;
- 2 perechi de cârnați semiuscăți;
- 100 g de nuci tocate;
- 200 ml de smântână;
- boabe de piper;
- 1 tulpină de praz;
- boia dulce;
- frunză de dafin;
- ulei.
Mod de preparare
Tăiați partea albă a prazului și prăjiți-o în ulei încălzit împreună cu slănina tăiată cubulețe. Când ceapa devine moale, adăugați varza tocată, boabele de piper și frunza de dafin, apoi gătiți la foc mic cu amestecare ocazională. Când varza își schimbă culoarea, adăugați boiaua dulce și nucile tocate. Puneți cârnații tăiați în bucăți mai mici deasupra și coaceți la 220 de grade până când cârnații se rumenesc. Serviți cu smântână.
Varză călită în stil polonez
Ingrediente
- 1 kg de varză murată tocată;
- 1 pereche de cârnați uscați;
- 300 g carne de porc;
- 300 g carne de căprioară;
- 3 cepe;
- 4 căței de usturoi;
- 2 linguri de făină;
- 50 ml de ulei;
- boia dulce;
- sare;
- piper;
- frunză de dafin;
- 5 prune uscate;
- 2 linguri de ciuperci deshidratate;
- 200 ml suc de roșii;
- 1 linguriță de zahăr;
- 1 pahar de vin roșu.
Mod de preparare
Tăiați cârnații în felii, iar carnea de porc și cea de căprioară în cubulețe, apoi presărați făină. Tăiați ceapa în bucăți mici. În ulei, prăjiți mai întâi carnea de căprioară, apoi adăugați ceapa și usturoiul, boiaua dulce și turnați o cană de apă. Adăugați puțină sare și piper, apoi căliți și gătiți timp de aproximativ jumătate de oră. Adăugați carnea de porc, cârnații, frunza de dafin, prunele uscate și ciupercile pe care le-ați înmuiat în prealabil în apă. Amestecați și, în cele din urmă, adăugați varza tocată. Gătiți timp de aproximativ jumătate de oră, adăugând ocazional apă, apoi turnați sucul de roșii, adăugați o linguriță de zahăr și gătiți până când carnea se înmoaie. La sfârșitul gătirii, adăugați vin și suficientă apă pentru a acoperi totul. Gătiți încă 15 minute la foc mic și serviți cu pâine neagră.
Salată picantă de varză murată
Ingrediente
- 0,5 kg de varză murată tocată;
- 4 căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- 1-2 lingurițe de curry iute;
- câteva frunze de țelină.
Mod de preparare
Tăiați usturoiul mărunt și zdrobiți-l bine cu partea lată a cuțitului pe un fund. Răsfirați varza și adăugați usturoiul și frunzele de țelină tocate. Presărați curry-ul iute și turnați uleiul de măsline, amestecați bine și serviți.
Sursa foto: shutterstock.com
Află şi cum se pune varza la murat!