Ingrediente: 1 kg carne de porc (pulpă şi muşchi în cantităţi egale), 150 g slănină, o căpăţână de usturoi, 30 g sare, 1/2 linguriţă piper, un vârf de cuţit de mirodenii pentru cârnaţi, intestine de porc.
Mod de preparare: se trece carnea de două-trei ori prin maşina de tocat. Se adaugă bucăţile mici de slănină tocată, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se frământă totul bine, turnând şi puţină zeamă de carne.
Se ataşază la maşina de tocat tubul special pentru umplut cârnaţi. Intestinele, curăţate şi spălate, se umplu cu compoziţie, nu prea îndesat, ca să nu se spargă. Cârnaţii rezultaţi se prăjesc în ulei. Se pot servi pe un pat de varză călită.
COZONAC cu NUCĂ
INGREDIENTE: 1 kg faina, 600 ml lapte, 200 gr zahar, 4 galbenusuri, 50 gr drojdie proaspata, 50 gr unt ,1 lingurita sare, esenta rom, coaja de lamaie si portocala.
Pentru umplutura:4 linguri cacao, 4 linguri zahar
Pentru uns:1 galbenus, 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Punem faina si sarea intr-un vas. dizolvam zaharul si drojdia in laptele caldut si le lasam sa dospeasca. Adaugam peste faina si amestecam. Punem galbenusurile si incepem sa framantam cu mana. Adaugam treptat untul topit.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei, framantam usor si formam sase bile de aluat. Intindem in forma de dreptunghi bilele de aluat.
Amestecam cacao cu zaharul si o presaram pe intreaga suprafata a dreptunghiului de aluat. Rulam fiecare dreptunghi de aluat strans, ca pe o rulada. Impletim cele trei rulouri si le prindem la capete.
Asezam cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la dospit cam jumatate de ora. Batem galbenusul si laptele si ungem cu el cozonacii. Dam la cuptor pentru aproximativ o ora. Ungem cu sirop din apa cu zahar. Lasam sa se raceasca apoi taiem felii