Cuprins:
Rețete pentru mâncăruri ușoare
Hummus fără tahini
- 400 g de conservă de năut, scursă (se rezervă lichidul)
- ½ cățel de usturoi mic, zdrobit
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline, plus un strop de ulei de măsline
- Chipsuri din tortilla, lipie sau legume, pentru a servi
Pune năutul, usturoiul, sucul de lămâie și uleiul de măsline într-un blender mic sau într-un robot de bucătărie. Asezonează și adaugă o lingură din lichidul rezervat de la conserva de năut.
Amestecă împreună până la omogenizare, adăugând mai mult din lichidul de năut rezervat pentru a obține un hummus mai fin, dacă vrei.
Răstoarnă humusul într-un bol, stropește-l cu mai mult ulei de măsline și dă-l la rece până când ești gata de servire. Servește-l cu pită sau legume.
Pui piri-piri cu cartofi dulci și broccoli
- 3 cartofi dulci mari (aproximativ 900 g), curățați de coajă și tăiați în bucăți mari
- ulei
- 6-8 pulpe de pui, fără piele
- 2 cepe roșii, tăiate în felii
- 25 g de condiment piri-piri
- 300 g de broccoli cu tulpină lungă
Se încălzește cuptorul la 180C. Se amestecă cartofii dulci cu un strop generos de ulei și câteva condimente și se răstoarnă într-o tavă foarte mare.
Împinge cartofii la un capăt al tăvii, apoi, în celălalt capăt, amestecă puiul cu ceapa, ulei și câteva condimente. Se coace timp de 40 de minute, amestecând totul la jumătatea timpului. Adaugă broccoli în tavă, stropește cu puțin ulei și condimentează, apoi mai coace încă 10-15 minute.
Scoate puiul, ceapa și broccoli din tavă. Zdrobește grosier cartofii cu ajutorul unei furculițe, asigurându-te că încorporezi toate sucurile de pui și condimentele din tigaie. Întinde piureul pe baza formei, apoi acoperă cu broccoli, pui și ceapă și servește.
Frittata de cartofi dulci, ardei și feta
- 300 g de cartofi dulci cubulețe
- 300 g cartofi albi cubulețe
- 1 ardei verde, curățat de semințe și tăiat în bucățele
- 1 ardei galben, curățat de semințe și tăiat în bucățele
- 2 linguri de ulei de măsline
- un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute uscat
- 150 ml de smântână
- 5 ouă
- 150 g de feta
- o mână de frunze de busuioc, rupte în bucăți mici
- 30 g de brânză Cheddar matură, rasă
Încălzește cuptorul la 200C. Pune toți cartofii și ardeii pe o tavă mare de copt, stropește-i cu ulei de măsline și asezonează-i cu sare și piper. Împrăștie fulgii de ardei iute și amestecă totul pentru a le acoperi cu ulei.
Se prăjesc în cuptor timp de 40 de minute, până când cartofii sunt fierți și aurii pe margini.
Bate smântâna cu ouăle și asezoează bine cu sare și piper. Fărâmițează feta în amestec și adaugă jumătate din frunzele de busuioc rupte.
Întoarce legumele și uleiul rămas în tava de copt într-o tigaie mare antiaderentă așezată la foc mic. Toarnă amestecul de ouă deasupra și scutură ușor tigaia pentru ca acesta să se așeze într-un strat uniform. Împrăștie uniform cașcavalul ras deasupra.
Gătește la foc mic, fără a amesteca, timp de 8-10 minute, până când frittata începe să se întărească pe margini și la bază. În timp ce se întărește, încinge grătarul.
Pune frittata în cuptor pe funcția de grill și gătește-o timp de 3-4 minute până când partea de sus se întărește și devine aurie.
Scoate-o de pe foc și las-o deoparte timp de 5 minute pentru a se întări, apoi împrăștie frunzele de busuioc rămase. Servește fierbinte sau rece.
Supă ușoară de legume verzi
- 1 legătură ceapă verde
- 1 cartof mare, curățat de coajă și tăiat mărunt
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1l de supă de legume
- 250 g de mazăre congelată
- 100 g de spanac proaspăt
- 300 ml iaurt natural
- câteva frunze de mentă
Pune ceapa verde, cartoful și usturoiul într-o tigaie mare. Toarnă deasupra supa clară de legume și adu la fierbere.
Redu focul și fierbe la foc mic timp de 15 minute cu un capac sau până când cartoful este suficient de moale pentru a fi zdrobit cu dosul unei linguri.
Adaugă mazărea și adu din nou la fierbere. Scoate aproximativ 4 linguri de mazăre și pune-o deoparte pentru garnitură.
Pune spanacul și iaurtul în tigaie, apoi toarnă cu grijă întregul amestec într-un blender sau folosește un blender de mână pentru a amesteca până când devine foarte omogen. Asezonează după gust cu piper negru.
Toarnă în boluri, apoi adaugă o parte din mazărea gătită rezervată și împrăștie deasupra menta sau ierburile preferate.
Prăjitură cu ciocolată vegană
Pentru prăjitură
- Ulei de floarea soarelui
- 1 avocado mare și copt (aproximativ 150 g)
- 300 g de zahăr muscovado light
- 350 g de făină simplă fără gluten
- 50 g de pudră de cacao de bună calitate
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe de praf de copt fără gluten
- 400 ml lapte de soia neîndulcit
- 150 ml ulei vegetal
- 2 lingurițe de extract de vanilie
Pentru glazură
- 85 g de pulpă de avocado copt, pasată
- 85 g de cremă de floarea-soarelui fără lapte
- 200 g de ciocolată fără lapte, 70% cacao, ruptă în bucățele
- 25 g de pudră de cacao
- 125 ml lapte de soia neîndulcit
- 200 g de zahăr pudră, cernut
- 1 linguriță de extract de vanilie
Se încălzește cuptorul la 160C. Se ung două forme de tort de 20 cm cu puțin ulei, apoi se tapetează bazele cu hârtie de copt.
Pune 1 avocado mare și 300 g de zahăr muscovado light într-un robot de bucătărie și bate până când se omogenizează.
Adaugă 350 g de făină simplă fără gluten, 50 g de pudră de cacao, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe de praf de copt fără gluten, 400 ml de lapte de soia neîndulcit, 150 ml de ulei vegetal și 2 lingurițe de extract de vanilie în castron cu ½ linguriță de sare fină și procesează într-un robot din nou până obții un aluat lichid și catifelat.
Se împarte între forme și se coace timp de 25 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Se lasă să se răcească în forme timp de 5 minute, apoi se scot blaturile la răcit.
Pregătește glazura. Bate împreună 85 g de pulpă de avocado copt și 85 g de cremă de floarea-soarelui fără lapte cu ajutorul unui mixer electric până când devine cremoasă și netedă. Trece printr-o sită și pune deoparte.
Topește 200 g de ciocolată fără lapte, fie deasupra unui bol cu apă, fie în cuptorul cu microunde, apoi las-o să se răcească câteva minute.
Cerne 25 g de pudră de cacao într-un bol mare. Adu 125 ml de lapte de soia neîndulcit la fierbere, apoi încorporează treptat cacaua până când se omogenizează. Se lasă să se răcească timp de câteva minute.
Încorporează amestecul de avocado, 200 g de zahăr pudră cernut, ciocolata topită și 1 linguriță de vanilie și continuă să amesteci pentru a obține o glazură strălucitoare și groasă. Folosește-o între cele două blaturi și pentru a acoperi tortul.
Salată ușoară de fasole italiană
- 1 legătură ceapă verde
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 ardei iute roșu, fără semințe și tocat mărunt
- 2 conserve de 400 g de fasole
- 6 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oțet de vin alb
- mult pătrunjel tocat
Taie mărunt ceapa verde și pune-o într-un bol împreună cu usturoiul și ardeiul iute.
Amestecă fasolea și adaugă uleiul de măsline cu oțetul de vin alb și condimentează după gust.
Se amestecă salata cu mult pătrunjel tocat și se servește cu pâine prăjită.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ciorba de potroace – remediu perfect împotriva mahmurelii. Cum se face ciorba de potroace
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!