Cuprins:
Ouăle umplute sunt unul din cele mai apreciate aperitive de Revelion, dar sunt nelipsite de la masa de Crăciun sau de Paște.
Înainte să te apuci de gătit, e bine să știi cât timp se fierb ouăle, pentru a nu da greș cu rețeta.
Ouă umplute cu pate și maioneză
Ingrediente ouă umplute cu pate și maioneză:
- 10 ouă
- un pate de porc sau pasăre;
- smântână;
- ulei pentru maioneză;
- o lingurița muștar.
Mod de preparare
Fierbi ouăle bine. Le cureți, le tai în două, scoți gălbenușul și îl pui într-un bol separat. Amesteci apoi toate gălbenușurile cu pateul, apoi umpli jumătățile cu aceasta pastă.
Separat, faci o maioneză în care pui la început o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna. Torni amestecul într-un vas întins și începi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos.
- Cum faci rapid maioneza de casă pentru umplutură
Ouă umplute cu pastă de avocado
Ingrediente
- 3 avocado;
- sucul de la jumătate de lămâie;
- 6 ouă;
- 200 g iaurt;
- sare.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle, apoi se mixează gălbenușurile cu avocado stropit cu câteva picături de lămâie și iaurtul. Sare dacă este cazul. Și asta este tot. Ai făcut rapid cele mai bune ouă umplute.
Ouă umplute cu pastă de anchois
Ingrediente
- 6 ouă;
- 50 g unt;
- o lingură pastă de anchois.
Mod de preparare
Se pun ouăle la fiert. Acestea trebuie să fiarbă până gălbenușul devine tare. După ce s-au răcit, ouăle se curăță și se taie în lung. Se scoate cu grijă gălbenușul, fără ca albușul să se rupă.
Gălbenușurile se pun într-un castron și se adaugă untul și o linguriță de pastă de pește. Toate acestea se amestecă bine până ce se obține o pastă omogenă cu care se vor umple albușurile. Ouăle umplute se așază pe o farfurie, care poate fi ornată cu frunze de ceapă verde.
Ouă umplute cu muștar
Ingrediente
- 6 ouă;
- două linguri ulei;
- o lingură muştar;
- o lingură mărar tocat;
- un praf de zahăr;
- sare;
- 6 măsline.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi după ce s-au răcit, se taie în două, pe lung. Se scot gălbenuşurile şi se freacă adăugând uleiul puţin câte puţin, apoi sarea, zahărul, muştarul şi mărarul tocat.
Se umple fiecare jumătate de albuş cu această pastă şi se garnisesc aceste ouă umplute cu muştar cu câte o jumătate de măslină.
Ouă umplute cu ton
Ingrediente ouă umplute cu ton:
- 6 ouă fierte tare;
- o conservă de ton în ulei;
- 3 linguri ceapă tocată foarte fin;
- 2 căţei de usturoi pisaţi;
- o linguriţă muştar clasic;
- 3 linguri maioneză;
- sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Fierbeţi ouăle în apă cu sare, minim 10 minute ca să vă asiguraţi că albuşul şi gălbenuşul sunt tari.
Tăiaţi apoi oul în jumătate, puneţi albuşurile de-o parte şi gălbenuşurile într-un alt bol. Fărâmițați gălbenuşurile cu furculiţa, adăugaţi tonul scurs de ulei şi restul ingredientelor.
Amestecaţi totul foarte bine. Dacă umpleţi ouăle cu linguriţa, umplutura nu e musai să fie foarte fină, dacă însă umpleţi ouăle cu şpriţul, e bine să o daţi prin blender, pentru a fi cât mai fină. Umpleţi ouăle şi aşezaţi-le pe platou, peste sos. Pentru sos am amestecat ½ cană de maioneză cu jumătate cană de iaurt.
Ouă umplute cu ficăței de pui
Ingrediente
- 6 ouă;
- 150 g ficăței de pui;
- 30 g unt;
- sucul de la o lămâie;
- sare;
- salată verde;
- pătrunjel tocat.
Mod de preparare
Ouăle se fierb tari, se taie în jumătate pe orizontală și se scot gălbenușurile.
Ficățeii se fierb și ei, se scurg de zeamă și se pasează. Se amestecă cu gălbenușurile, pătrunjelul tocat, untul și sarea și se umplu jumătățile de ouă cu această compoziție. Se ornează cu frunze de salată verde.
Ouă umplute cu iaurt și cașcaval
Ingrediente
- 20 ouă;
- 3 cutii iaurt;
- 400 g maioneză;
- 6 linguri caşcaval dat prin răzătoarea mică;
- 5 linguri castraveciori muraţi, tăiaţi mărunt;
- 3-4 linguri mărar tocat sau pătrunjel;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle. După ce s-au răcit şi decojit, se taie în jumătăţi pe lungime. Gălbenuşurile se pasează şi se amestecă cu caşcavalul, castraveţii muraţi, o cutie cu iaurt, maioneza atât cât trebuie (compoziţia să nu fie prea fluidă, încât să curgă de pe ou), se mai pune sare şi piper după gust.
Se umplu jumătăţile de ouă cu această compoziţie, se pun într-un vas, iar deasupra se toarnă sosul preparat din maioneza rămasă, iaurtul şi verdeaţă tocată mărunt.
Ouă umplute cu ciuperci
Ingrediente
- 6 ouă;
- 200 g ciuperci din conservă;
- o ceapă verde (tocăm doar puţin din partea verde);
- o lingură mare cu unt;
- câteva fire de pătrunjel verde;
- caşcaval ras;
- două linguri maioneză;
- sare, piper;
- un căţel usturoi;
- o lingură unt pentru prăjit.
Mod de preparare
Fierbem ouăle astfel încât să fie tari. Le lăsăm să răcească. În acest timp călim ciupercile tocate într-o lingură de ulei, în care am călit puţin un căţel de usturoi înainte (doar cât să dea puţină aroma uleiului).
Lăsăm ciupercile să se răcească, apoi le amestecăm cu gălbenuşurile ouălelor pe care le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat pe lungime, puţină ceapă verde tocată, o lingura unt, caşcaval ras, maioneză, sare, piper. Frecăm bine compoziţia până se omogezizează.
Umplem ouăle, apoi le decorăm cu maioneză şi frunze de pătrunjel de busuioc sau ridichii. Le punem la frigider câteva ore înainte să servim.
Ouă umplute puișori
Ingrediente
- 5 ouă;
- 1 cutie pate (100 g);
- două linguri maioneză;
- două linguri muștar;
- măsline;
- morcov;
- mărar sau pătrunjel pt decor
Mod de preparare:
Se fierb ouăle și când sunt gata se țin puțin în apă rece pentru a se curăța mai ușor.
Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei când se pun la fiert, altfel există riscul să se crape coaja. Se taie un căpăcel în forma de v pe înălțime și se scot cu grijă gălbenușurile.
Se fărâmițează gălbenușurile cu o furculiță și se adaugă pateul, maioneza și muștarul. Pateul trebuie să fie la temperatura camerei, ca să se încorporeze bine în compoziție.
Se freacă bine cu o lingură de lemn până se omogenizează compoziția și se adaugă sare și piper după gust. Se umplu ouăle cu compoziția obținută și se dau puțin la rece.
Umplutura se pune în jumătatea mai înaltă a oului, dar și în afara lui, apoi se aranjează peste capacul de ou tăiat în vârf și se decorează ouăle realizând ochi din cuburi foarte mici de măsline și ciocul din morcov. Din mărar sau pătrunjel se face iarba pentru decor, pe care se așază puișorii din ou.
Ouă umplute cu pastă de ardei
Ingrediente
- 5 ouă medii;
- 5 linguri pastă de ardei;
- două linguri de smântână;
- 1/2 linguriţă de muştar;
- 1/3 legătură pătrunjel;
- sare;
- piper;
- bucățele de ardei roşu pentru garnitură.
Mod de preparare:
Se înţeapă ouăle la capătul rotund şi se fierb timp de 9 minute în apă fierbinte pentru a se întări. Se curăţa de coajă reci, se curăţa de pielița şi se taie în două pe lungime.
Se scot gălbenuşurile şi se zdrobesc cu furculiţa. Se amestecă omogen cu pastă de ardei, smântâna şi muştarul. Se spală pătrunjelul, se zvânta şi se toacă frunzele mărunt. Amestecul de gălbenuş se condimentează cu sare şi piper şi se încorporează cam o lingură de pătrunjel.
Se pune amestecul într-o pungă de şpriţuit cu vârful în formă de stea şi se umplu ouăle în mod egal. Se aşază ouăle pe un platou şi se presară cu restul de pătrunjel şi cu bucăţele de ardei roşu, după gust.
Ouă umplute cu prosciuto și parmezan
Ingrediente
- 10 ouă;
- 50 g prosciutto;
- 4 linguri parmezan ras;
- două linguri arpagic proaspăt;
- 4 măsline verzi tăiate mărunt;
- 3 linguri ardei roşu tocat;
- o linguriţă de muştar;
- 6 linguri de smântână;
- două linguri de maioneză;
- un cățel usturoi.
Mod de preparare:
Ouăle se fierb tari. După ce au fiert, se lasă să se răcească şi se decojesc cu grijă. Se taie pe jumătate şi se separă gălbenuşurile de albuşuri.
Gălbenuşurile se pun într-un bol şi se zdrobesc cu o furculiţă. Se adăugă ardeiul şi măslinele tocate mărunt, muştarul, smântână, maioneză şi usturoiul zdrobit, prosciutto tăiat mărunt.
Se amestecă bine până se omogenizează. Albuşurile se umplu cu acest amestec. Se presară parmezan ras pe deasupra.
Ouă umplute cu macrou
Ingrediente
- o conserva macrou file în ulei de floarea soarelui (80 g);
- 5 ouă mari;
- un castravete mic murat;
- 10 capere conservate în sare;
- 100-125 g maioneză;
- o linguriță plină cu pătrunjel tocat;
- sare;
- piper.
Mod de preparare
Fierbi ouăle tari. După ce se răcesc, le cureți, le tai în două pe lungime, scoți gălbenușurile și le pui într-un bol separat.
Scurgi foarte bine conserva de macrou și amesteci apoi toate gălbenușurile macroul, castravetele murat tăiat cubulețe, caperele, pătrunjelul, maioneza, sarea și piperul. Dacă vrei ca pasta să fie foarte fină, poți să amesteci toate ingredientele într-un robot de bucătărie.
Apoi umpli jumătățile de ou cu această pastă de macrou. Poți orna ouăle umplute cu feliuțe de măsline.
Ouă umplute cu brânză
Ingrediente
- 5 ouă
- 100 g brânză burduf
- 100 g brânză de vaci
- o lingură smântână
- 1/2 legătură mărar
- un gălbenuș crud
- o linguriță muștar
- 100 ml ulei
- zeamă de lămâie
- sare
- 3 linguri smântână
Mod de preparare
Se fierb ouăle în apă cu sare 10 minute. Se pun sub jet de apă rece și se lasă la răcit. Se curăță de coajă și se taie în două.
Se scot gălbenușurile și se pun într-un castron cu ingredientele de la umplutură. Se amestecă bine să devină o cremă. Se pune crema într-un posh și se umplu jumătățile de ou.
Pentru sos se face o maioneză cu mixerul și se amestecă cu 3 linguri de smântână. Pe un platou se pune o lingură de sos și în mijloc, jumătatea de ou.
Se ornează după preferință.
Sursa: bucataras.ro
- Ti s-a intamplat sa vezi si sa nu stii ce e pata alba de pe galbenusul oului?
Ouă umplute cu decor de creveți
Ingrediente
- 8 ouă
- 8 creveți gata fierți
- 3 linguri maioneză
- 1/2 linguriță muștar iute
- verdeață, după gust
- sare
- piper
Mod de preparare
Se pun ouăle la fiert să fie tari.
Între timp, creveții fierți se taie bucăți mici care se pun într-un castron cu muștarul și maioneza.
Se adaugă gălbenușurile fierte și tăiate cuburi mici și se potrivește gustul de sare și piper.
Se lasă la frigider aproximativ 30 de minute compoziția și se umplu apoi albușurile cu 10 minute înainte de a le aduce la masă. Se presară cu verdeață.
Sursa: Libertatea pentru femei
Ouă umplute cu guacamole
Ingrediente
- 8 ouă
- două bucăți avocado
- o roșie
- sucul unei lămâi
- o ceapă
- câteva fire coriandru
- 3-4 felii bacon afumat
Mod de prepapare
Ouăle se pun la fiert să fie tari. Se decojesc, se taie în două pe lung, apoi se scoate gălbenușul.
Fructele de avocado se taie în două pe lung și apoi se răsucesc jumătățile în sens contrar.
Se scoate miezul de avocado cu o linguriță, se pune în castron și se pasează cu furculița.
Se adaugă ceapa, roșia și coriandrul tăiate cât mai mic, se pun și gălbenușurile mărunțite. Se umplu albușurile fierte cu pasta de guacamole, se lasă o oră la frigider și se servesc cu bacon prăjit fără grăsime.
Câte calorii are un ou fiert
Dacă vă faceți griji pentru siluetă și v-ați întrebat câte calorii are un ou fiert, vă spunem noi. Un ou fiert de 50 de grame are 77,5 calorii, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii.
Un ou de 50 de grame fiert mai conține și:
- 6,29 grame de proteine
- 5,3 grame de lipide (grăsimi)
- 86 de mg de fosfor
- 63 de mg de potasiu
- 62 de mg de sodiu
- 0,52 mg de zinc
- 0,56 grame de carbohidrați
- 25 de mg de calciu
- 0,59 mg de fier
- 5 mg de magneziu
Sursa: Libertatea pentru femei