Ingrediente

  • 1 curcan întreg (cam 6 kg)
  • 1 kg de carne tocată de vită
  • de porc sau amestec
  • 250 g de unt (cu 80% grăsime)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • două linguri de salvie tocată
  • o ceapă medie
  • 3 căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăţă şi se taie mărunt ceapa şi usturoiul, apoi se amestecă bine cu carnea tocată, o linguriţă rasă de sare, un vârf de cuţit de piper şi o lingură de salvie mărunţită. Cealaltă lingură de salvie se amestecă separat cu puţină sare, piper şi 100 g de unt. Se curăţă pasărea, se desprinde cu grijă pielea, începând de la gât şi continuând spre picioare, şi se introduce între pieliţă şi carne untul amestecat cu salvie, cât mai uniform, pe toată suprafaţa. Cu restul de unt se unge curcanul la exterior. Se presară sare şi piper proaspăt măcinat în interiorul şi pe exteriorul curcanului, apoi se introduce umplutura în cavitatea curcanului. Se leagă picioarele cu o sfoară, pentru a nu se desface la gătit, şi se stropeşte la exterior cu puţin ulei. Se aşază într-o tavă şi se acoperă cu o folie de aluminiu. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius şi se ţine 40 de minute pentru fiecare kilogram de carne.

Mesaje de Revelion. Cele mai frumoase, haioase și inedite urări de Anul Nou

Rețete pentru Revelion 2017. Rețetă de piftie de peşte

Ingrediente

  • 1 kg peşte eviscerat (crap) şi încă 1-2 capete curăţate
  • un morcov
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o ceapă, o frunză de dafin
  • o lămâie
  • 3 căţei de usturoi
  • o ramură mică de cimbru
  • apă
  • 10 boabe de piper
  • sare
  • 2-3 boabe de ienibahar

Mod de preparare

Se fierbe zarzavatul spălat, curăţat şi tăiat în sferturi cu piperul, ienibaharul şi frunza de dafin. Peştele curăţat de solzi şi capetele se spală sub jet de apă rece şi se aşază într-o oală, apoi se toarnă peste el zeama în care a fiert zarzavatul, strecurată (supa trebuie să depăşească peştele cu 2-3 cm). Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se sărează după gust. Se fierbe la foc mic circa o oră, cu capac, fără să clocotească, ca să nu se tulbure. După ce peştele a fiert, iar supa a scăzut cu 2-3 cm, se ia o lingură de zeamă şi se dă puţin la frigider, pentru a vedea dacă se încheagă. Dacă trece testul, se înfierbântă din nou, ca să se topească gelatina formată între timp, dar fără să dea în clocot. Se scoate carnea din supă, se curăţă de oase şi se aşază în forme. În zeamă se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbrul. Se strecoară fierbinte peste bucăţile de peşte şi se lasă să se închege la rece. Înainte de servire, scoasă din forme, piftia se poate decora cu seminţe de rodie, felii de lămâie şi frunze de pătrunjel.

Rețete pentru Revelion 2017. Rețetă de aperitive asortate

Ingrediente

  • o baghetă
  • 100 g caşcaval
  • 2 castraveciori acri
  • un castravete proaspăt
  • două roşii cherry
  • 100 g brânză cu mucegai
  • măsline negre şi verzi fără sâmburi
  • 100 g jambon
  • 100 g brânză de burduf
  • câteva felii de salată
  • scobitori

Mod de preparare

Se taie bagheta în felii subţiri, care se pun la prăjit. Legumele, brânzeturile şi mezelurile se taie cubuleţe sau felii. Brânza se poate frământa puţin, apoi se fac din ea biluţe. Se alternează ingredientele pe feliuţele de pâine, în funcţie de inspiraţie, apoi se înfig scobitorile, ca să poată fi luate uşor de pe platou.

Meteo. Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion

Rețete pentru Revelion 2017. Rețetă de rulouri cu creveţi

Rețete pentru Revelion 2017. Rețetă de rulouri cu creveţi

Ingrediente

  • un castravete
  • o cutie de cremă de brânză
  • o legătură de mărar
  • 200 g cozi de creveţi
  • sare
  • piper
  • scobitori
  • două linguri de ulei de măsline
  • 2 căţei de usturoi

Mod de preparare

Se spală castravetele şi se taie cu tot cu coajă în felii subţiri, pe lung (cel mai potrivit este un dispozitiv special de feliere sau o răzătoare cu o lamă orizontală). În crema de brânză se adaugă sare, piper şi mărar tocat şi se amestecă. Se pun cozile de creveţi într-o tigaie cu uleiul şi cu usturoiul pisat şi se lasă 2-3 minute, apoi se scot şi se scurg de ulei. Fiecare felie de castravete se rulează, se umple cu crema de brânză şi se fixează cu o scobitoare. Se aşază pe platou, apoi se înfige în fiecare rulou o coadă de crevete.

Rețete de Crăciun. Rețetă de salată boeuf

Rețete de Crăciun. Rețetă de salată boeuf

Ingrediente

  • 500 g rasol de vaca/ piept de pasare
  • 400 g cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 200 g mazare
  • 1 telina mica
  • castraveciori si gogosari acri – dupa gust
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • aioneza – dupa gust
  • 100 g masline
  • 1 ou fiert
  • mustar

Mod de preparare

Salata de boeuf este nelipsită de pe mesele festive de iarnă ale românilor. Pentru că este simplu de făcut, ușor și relativ rapid, din ingrediente care se regăsesc în cămara fiecărei gospodine.
Se pun la fiert cartofii si morcovii. Între timp se taie fâșii carnea, se toacă mărunt murăturile și măslinele, pătrunjelul și oul fiert, iar țelina se dă pe răzătoarea medie. Când au fiert (fără a se sfărâma!) cartofii și morcovii se dau prin apa rece și se taie cubulețe. Se amestecă toate cele mai sus enumerate cu mazărea, într-un bol mare, încăpător, și se combină cu maioneza.

Se ornează după bunul plac.

Rețete pentru Revelion 2017. Rețetă de Tort Cleo

Ingrediente

Pentru blat

  • 1 kg căpşuni
  • 6-7 ouă
  • 6-7 linguri zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf sare
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri cacao

Pentru cremă

  • 350 g brânză mascarpone
  • 4 gălbenuşuri
  • 250 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 lingurita coniac sau rom natural
  • 500 ml frişcă naturală

Mod de preparare

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se freacă cu un praf de sare şi se amestecă cu albuşurile bătute spumă şi zahărul adăugat în ploaie. Se cerne făina şi cacaua şi se pun în compoziţia pentru blat. Se amestecă încet, să nu se lase, apoi se toarnă în forma de tort. Se întinde compoziţia uniform şi se bagă în cuptorul încălzit în prealabil. Se lasă la foc potrivit. Pentru cremă, în alt bol, se pun gălbenuşurile şi se freacă cu sarea şi zahărul pudră. Se adaugă brânza mascarpone şi se mixează bine. Se bate frişca şi se încorporează cu crema mascarpone, romul, apoi se lasă câteva minute la rece. După ce s-a copt blatul, se scoate din cuptor, se răceşte şi se taie în trei foi. Peste prima foaie se pune un strat de cremă, căpşuni, apoi a doua foaie, cremă, căpşuni şi ultima foaie. Tortul se ornează cu căpşuni proaspete, coajă de portocală, fulgi de ciocolată şi frunze de mentă. Sursa: retete.unica.ro