Sosul de piper verde este des asociat cu preparatele din carne de vită, însă poate fi consumat și cu carne de pui, pește sau cu legume. Se pregătește ușor, din câteva ingrediente de bază, iar rețeta poate fi îmbunătățită după bunul plac.

Rețete pentru sos de piper verde

Sos de piper verde cu vin

Ingrediente

  • 150 ml smântână;
  • 100 ml vin alb sec;
  • 10 ml coniac;
  • O lingură muștar;
  • O lingură boabe de piper verde;
  • Sare, piper.

Mod de preparare

După ce ai pregătit carnea pe care vrei să o consumi, poți găti sosul de piper verde în același recipient. Așadar, adaugi vinul în tigaie, apoi muștarul, coniacul și smântâna. Amesteci bine, energic, apoi lași până dă în clocot compoziția. Pui boabele de muștar și mai lași sosul să fiarbă pentru 3,4 minute. Se condimentează după gust cu sare și piper și se mai lasă pe foc, amestecând încontinuu pentru 2,3 minute.

Sosul de piper se poate pune peste carnea gătită sau se servește separat.

Sos de piper verde fără smântână

Ingrediente

  • 120 ml vin roșu;
  • O linguriță sos Worcestershire;
  • O linguriță făină;
  • O lingură unt;
  • O lingură piper verde;
  • Piper verde boabe, sare.

Mod de preparare

Într-o tigaie se pune untul și când se topește se adaugă făina. Se amestecă până când aceasta se încorporează în unt, după care se stinge cu vin și se amestecă tot timpul pentru a nu se forma cocoloașe.

Se pune acum și sosul Worcestershire, sare și piper după gust și se adaugă boabele de piper verde. Se mai lasă pe foc timp de 1-2 minute până când se îngroașă sosul.

Înainte de a-l pune în farfurie pentru servit, sosul de piper verde se strecoară printr-o sită.

Sos de piper verde pentru vită

Ingrediente

  • 500 ml supă de vită;
  • 100 ml smântână pentru gătit;
  • 20 g unt;
  • 80 ml vin alb;
  • O jumătate de ceapă, o jumătate de morcov;
  • O bucată mică de țelină;
  • 2 căței de usturoi;
  • O crenguță de cimbru;
  • O linguriță de făină;
  • Două linguri de piper în saramură;
  • Sare, piper măcinat după gust.

Mod de preparare

Se pune untul în tigaie, de preferat în același vas în care ai pregătit carnea, apoi se adaugă ceapa, morcovul, țelina și usturoiul. Se călesc toate împreună, apoi se adaugă făina și vinul și se fierbe totul câteva minute.

Se pune acum și supa de vită împreună cu cimbrul și se lasă la fiert pentru 10-15 minute.

După fierbere, toată zeama se strecoară și în sosul obținut se pun boabele de piper în saramură și se mai fierbe pentru 5-10 minute. Spre final se pune și smântâna, se mai lasă un clocot pe foc și se potrivește de gust cu sare și piper.

Sos de piper verde pentru somon

Ingrediente

  • 400 ml smântână pentru gătit cu minimum 30% grăsime;
  • 3 lingurițe amidon alimentar;
  • Două linguri piper verde uscat;
  • Două lingurițe suc de lămâie;
  • Sare, piper măcinat.

Mod de preparare

Se pun 300 ml de smântână într-o cratiță, iar restul de 100 ml de smântână de gătit se amestecă cu amidonul alimentar. Pe foc, peste smântână se pun boabele de piper verde, se lasă pentru aproximativ 5 minute, apoi se adaugă și restul de smântână cu amidon.

Se condimentează după gust, apoi se pune și sucul de lămâie și se amestecă bine totul. Sosul obținut poate fi presărat peste somon sau poate fi consumat separat.

Sos de piper verde pentru carne de pui

Ingrediente

  • 200 ml supă de carne;
  • 100 ml vin alb;
  • 100 ml smântână pentru gătit;
  • Două lingurițe piper verde marinat;
  • O lingură boabe de muștar;
  • Sare, piper măcinat.

Mod de preparare

Se pune supa într-o cratiță, se adaugă și vinul și se lasă să fiarbă până când lichidul se reduce la jumătate. Se pune și piperul verde împreună cu boabele de muștar.

După câteva minute se adaugă și smântâna de gătit și se amestecă des. Se lasă la foc mic până când sosul se îngroașă și capătă o consistență cremoasă.

Sosul de piper verde se pune peste carnea de pui și se consumă proaspăt alături de o garnitură de cartofi la cuptor.

Citește și: Rețetă de măsline pane

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News