Ce beneficii au prunele uscate

Prunele uscate au o aromă savuroasă-dulce. Spre deosebire de prunele proaspete, prunele uscate pot rezista în cămară timp de aproximativ șase luni. Când sunt păstrate la frigider, într-un recipient sigilat, sunt comestibile până la un an.

Multe soiuri de prune provin din două tipuri principale: prunul japonez și prunul european. Prunele japoneze proaspete sunt mai mari și mai suculente, variind de la galben la roșu mediu. Prunele europene proaspete sunt mai mici și mai dense, cu colorații albastru închis sau roșu-violet.

Prunele sunt bogate în nutrienți, vitamine, minerale, antioxidanți. Consumul de patru până la cinci prune vă oferă aproximativ 280 mg de potasiu sau aproximativ 12% din aportul zilnic recomandat.

Prunele sunt o sursă bună de fibre atât insolubile, cât și solubile. Fibrele insolubile ajută la menținerea regulată a mișcărilor intestinale, în timp ce fibrele solubile ajută la moderarea digestiei și la absorbția nutrienților din alimente. Prunele uscate conțin și sorbitol și acid clorogenic, care pot avea efect laxativ.

Vezi și ce alte beneficii au minunatele prune uscate.

Prunele uscate sunt o gustare ideală între mese. De asemenea, se pot folosi în diverse rețete cum ar fi în müsli, în salate, diferite deserturi sau alte preparate culinare. Prunele uscate se folosesc și în prăjituri sau alături de coastele de porc ori alte fripturi. Iată câteva dintre cele mai apreciate rețete cu prune uscate:

Mâncare de prune uscate cu carne de porc

Retete cu prune uscate

Ingrediente:

  • 1/2 kg pulpă sau coaste de porc
  • 1/ kg prune uscate
  • 100 ml suc de roșii
  • 2 cepe
  • sare
  • semințe de susan

Mod de preparare:

Se toacă ceapa mărunt. Se încing 4 linguri de ulei și se prăjeste ceapa 1 minut. Se adaugă carnea tăiată cuburi. Se presară sare și se toarnă sucul de roșii. Se fierbe 45 minute pe foc mic. Se adaugă prunele, se presară semințele de susan și se introduce cratița în cuptor, la foc mic, pentru încă 30 minute.

Prune uscate cu orez

Una dintre cele mai cunoscute rețete cu prune uscate, cea cu orez amintește multora de copilărie.

Ingrediente:

  • 200 g orez
  • 200 g prune uscate
  • 2 roşii în suc de roșii
  • 1 ceapă
  • 4 ciuperci proaspete
  • 500 ml supă de legume
  • 1 lingura unt
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare

Mod de preparare:

Prunele se curăţă de sâmburi şi se taie cât mai mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se taie mărunt, lăsându-le la scurs. Se prepară supa de legume din apă şi concentrat.

Într-o cratiţă, se topeşte margarina şi se pune ceapa la călit. Când a devenit sticloasă, se adaugă orezul şi, după ce se lasă un minut să se umfle, se adaugă ciupercile feliate. Se lasă pe foc până ce se evaporă apa pe care şi-o lasă şi apoi se adaugă prunele şi sare, gupă gust. Se toarnă supa, se pun roşiile şi se lasă la fiert 10 minute.

Apoi, cratiţa se dă la cuptor pentru 20 de minute. Orezul se aduce la masă cu pătrunjel deasupra.

Găluște cu prune uscate

Găluște cu prune uscate

Ingrediente:

  • 12 prune uscate
  • 500 ml vin roşu
  • 2-3 linguri zahăr tos
  • 1 lingurita coajă de lămâie
  • 300 g cartofi
  • 1 lingura ulei
  • 1 ou
  • 100 g făină
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri pesmet
  • 2 linguri nucă sau migdale pisate
  • zahăr pudră vanilat
  • sare

Mod de preparare:

Vinul se fierbe, se îndulceşte după gust şi se aromează cu coaja de lămâie. Se adaugă prunele uscate, spălate, se lasă să dea câteva clocote, apoi se acoperă şi se lasă 3-4 ore, să se înmoaie. Dacă au sâmburi se curăţă şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Cartofii fierţi se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când se răcesc, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până se omogenizează, apoi se întinde într-o foaie groasă de 2 – 3 cm, care se împarte în 12 bucăţi.

Prunele scurse se dau prin pesmet şi se îmbracă în aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând într-o oală de 3 l cu apa clocotită. Se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, 10 – 15 minute, apoi se ia de pe foc şi se mai lasă acoperite, încă 15 minute. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet rumenit în unt şi nucă pisată, apoi se pudrează cu zahăr.

Descoperă și alte rețete delicioase de găluște cu prune.

Mușchiuleț de porc în sos de prune uscate

Muschiulet de porc cu prune uscate

Ingrediente:

  • 800 g muşchi de porc
  • sare
  • piper
  • 1 căpăţână usturoi
  • cimbru
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200 g gem de prune
  • 100 g prune uscate
  • 100 ml vin alb sec

Mod de preparare:

Muşchiul de porc se spală, se unge cu ulei pe toată suprafaţa şi se condimentează cu sare, piper, cimbru şi usturoi. E bine ca usturoiul să fie pus pe toată suprafaţa muşchiului de porc, ca acesta să ia din aroma sa. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la rece pentru macerare.

În timpul acesta, se pun prunele uscate să se înmoaie în vin. Sucul rezultat şi prunele uscate se amestecă cu ulei, cu un praf de sare şi cu gemul de prune şi se fierbe la baie de aburi.

Muşchiul se bagă în cuptor şi, când este aproape gata, se mai lasă câteva minute împreună cu sosul de prune. Se serveşte cu sos de prune şi orice garnitură dorim.

Prune uscate cu orez și cartofi

Ingrediente:

  • 400 g prune uscate
  • 1 fir de praz
  • 1 ceasca orez
  • 2-3 linguri ulei
  • 400 g cartofi
  • 1 lingura pesmet
  • sare
  • piper
  • şofran

Mod de preparare:

Prunele se spală în mai multe ape. Se pun apoi în apă călduţă, doar cât să le acopere şi se lasă la înmuiat aproximativ o oră.

Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se căleşte în ulei, apoi se adaugă orezul curăţat şi spălat. Se amestecă uşor, să se acopere tot orezul cu un strat fin de ulei. Se stinge cu 3-4 linguri de apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se condimentează cu sare şi un vârf de cuţit de şofran, se acoperă şi se lasă deoparte. Cartofii se curăţă, se spală, se taie felii şi se dau cu un praf de sare şi piper.

Se unge un vas termorezistent cu ulei şi se tapetează cu pesmet. Se pune un strat de cartofi, orezul călit, prunele uscate puţin cufundate în orez şi iar un strat de cartofi. Se acoperă cu apă şi se coace în cuptorul încins 50-60 minute.

Sursa – retete.unica.ro

Cum se usucă prunele

Pentru a preparare rețete cu prune uscate putem cumpăra prunele uscate din piață, din magazine sau le putem deshidrata acasă.

Pentru uscare, prunele sunt lăsate să se coacă foarte bine în copac, la soare, cât mai mult posibil, până devin ușor ridate. Numai prunele bine coapte și sănătoase se folosesc pentru a obține cele mai bune prune uscate.

Nu toate speciile sau soiurile de prune pot fi uscate. Pruna uscată este fructul cu pulpă fermă din soiurile Prunus domestica și au un conținut ridicat de solide solubile, astfel că nu fermentează în timpul uscării.

Prunele se pot usca într-un deshidrator special pentr fructe sau legume sau se pot băga în cuptor, unde pot fi lăsate până la 3-4 ore la temperatură joasă.

Urmărește-ne pe Google News