Cuprins:
Legumele verzi apărute primăvara pot fi adăugate într-o varietate de rețete. Fie că vorbim de antreuri, cum ar fi rulada de spanac, de un fel principal făcut într-o mâncare de urzici, sau chiar de un desert pe bază de quiche cu ou și brânză, orice rețetă se poate pregăti acasă, simplu și rapid. Iată și câteva idei care te vor ajuta să faci cel mai bun quiche de primăvară.
Rețete quiche de primăvară
Quiche cu spanac și brânză
Ingrediente
- o foaie de plăcintă necoaptă;
- 240 ml lapte;
- 150 g spanac (congelat sau proaspăt);
- 120 g cremă de brânză;
- 100 g brânză rasă;
- o ceapă mică tocata;
- 4 ouă;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare
Călește spanacul și ceapa până când ceapa devine aurie și translucidă, iar spanacul se înmoaie ușor. Pune foaia de plăcintă în tavă. Pune crema de brânză pe foaia de plăcintă, în mod egal.
Toarnă deasupra spanacul călit cu ceapă. Într-un bol, bate bine ouăle. Adaugă peste brânza rasă (de care preferi), laptele, sarea și piperul. Toarnă peste conținutul tăvii.
Dă la cuptor pentru 45-50 de minute (e posibil să fie nevoie să pui o folie de aluminiu deasupra, în ultimele 10-15 minute, ca să nu se ardă deasupra). Scoate din cuptor și lasă la răcit 10-15 minute înainte de servire.
Quiche cu urzici și brânză de vaci
Ingrediente pentru aluat
- 200 g făină;
- 150 g unt;
- praf sare;
- 1-2 linguri smântână.
Ingrediente pentru umplutură
- 500 g urzici;
- 3 ouă;
- 200 gr brânză de vaci;
- 1-2 linguri pesmet;
- sare;
- 1 ou pentru uns.
Mod de preparare
Se pun într-un bol făina cernută, untul tăiat cubuleţe, smântâna, sarea şi se amestecă bine până se obţine o cocă uşor de modelat. Se împachetează în folie de plastic şi se lasă la rece. Între timp, se spală urzicile și se fierb în apă cu puţină sare, timp de câteva minute, după care se lasă să se scurgă.
După ce s-a scurs, urzicile se pasează cu blenderul şi se amestecă cu brânza, ouăle bătute spumă şi pesmetul, până se obţine o pastă destul de consistentă.
Se pregăteşte o formă de plăcintă, se scoate aluatul din frigider și se împarte în două foi, un aluat mai mic și unul mai mare. Se întinde pe blatul de lucru.
Prima foaie se aşază în tavă, se întinde umplutura cu urzici și brânză, iar cealaltă foaie se taie fâşii şi se aşază pe deasupra. Se ung cu ou bătut şi se bagă la cuptor. Rețeta de quiche cu urzici și brânză se servește caldă.
Quiche cu ceapă verde, mărar și brânză
Ingrediente:
- 6 foi de plăcintă;
- 500 g telemea;
- 500 g brânză proaspăta de vaci;
- 200 g smântână grasă;
- 3 ouă;
- 50 g unt moale;
- O legătură de ceapa verde 1 legătură mărar verde;
- 1 ou pentru uns deasupra.
Mod de preparare
Se unge tava cu unt din abundență. Untul trebuie să fie moale. Se amestecă telemeaua răzuită cu brânză proaspătă și smântâna. Se taie ceapă verde mărunt. Mărarul se taie mărunt. Se adaugă peste compoziția de brânză și ceapă, mărarul și ouăle. Se amestecă bine totul.
Se ia o foaie și se pune o parte din umplutura, se întinde foarte bine, în strat subțire. Se pun câteva bucățele de unt prin umplutură. Acesta se va topi și va frăgezi foile.
Se rulează, se bagă capetele înăuntru ca să nu curgă umplutura, apoi se așază în tavă. La fel se face și cu celelalte foi. Se unge quiche-ul deaupra cu ou bătut cu sare.
Se bagă la cuptor încălzit la 180 de grade și se lasă aproximativ 30 de minute, până când rețeta de quiche cu ceapă verde este rumenită pe deasupra.
Quiche cu leurdă și ricotta
Ingrediente
- 750 g leurdă proaspătă;
- 250 g ricotta;
- 100 ml lapte bătut;
- 1 cătel de usturoi,1 ceapă;
- 1 ou, un praf sare de mare;
- Un aluat pentru tartă.
Mod de preparare
Tocă ceapa și usturoiul și călește-le în puțin ulei. Spală bine leurda în apă rece. Scurge și taie tulpinlie lemnoase.
Adaugă leurda în tigaie și călește totul timp de câteva minute, la foc mediu, amestecând din când în când. După câteva minute, leurda ar trebui să devină de culoare verde închis și să se reducă semnificativ în volum. Ia de pe foc și lasă compoziția să se răcească puțin.
Bate laptele cu oul și ricotta și adaugă-le peste compoziția de leurdă. Condimentează după gust cu sare și un strop de piper.
Așezați aluatul într-o formă rotundă, tavă pentru tartă, astfel încât să se formeze un bord de aproximativ 2 cm. Toarnă compoziția cu leurdă peste aluat și dă la cuptor, la 180 de grade pentru 30 de minute.
Quiche de primăvară cu usturoi verde și spanac
Ingrediente
- 250 g făină;
- 80 ml ulei;
- 80 ml apă caldă;
- sare
Ingrediente pentru umplutura
- 500 g spanac;
- 2 cepe;
- 3 fire de usturoi verde;
- 2 linguri cu zeamă de lămâie;
- Ulei, sare.
Mod de preparare
Amestecă făina cu uleiul, apa şi sarea şi frământă până obţii un aluat moale, care nu se lipeşte de mâini. Pune-l intr-o folie de plastic şi dă-l la frigider pentru o oră.
Curăţă ceapa, toacă-o cât mai fin, încinge puţin ulei şi căleşte-o cu ustuoiul feliat până se înmoaie. Adaugă spanacul congelat şi căleşte totul până ce scade toată zeama. Potriveşte gustul de sare şi acreşte cu zeamă de lămâie.
Scoate aluatul din frigider, împarte-l în două şi întinde două foi de grosimea unui deget. Unge o tavă de tartă cu ulei, presară puţină făină şi întinde prima foaie, pune umplutura, iar deasupra aşază a doua foaie. Uneşte cele două foi pe margini, unge cu puţin ulei şi dă la cuptor.
Lasă quiche-ul la cuptor aproximativ 40 de minute, la 180 de grade, sau până când se rumenește deasupra.
Rețetă quiche cu praz
Ingrediente pentru blat
- 180 gr făină;
- 100 gr unt;
- Apă, o lingură de oțet.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 gr cașcaval ras;
- 200 gr smântână pentru gătit;
- 150 ml lapte;
- 2 fire de praz, 2 fire ceapă verde;
- 4 ouă;
- Sare, piper, cimbu.
Mod de preparare
Într-un blender pune făina, untul, apa, oțetul și un praf de sare. Amestecă totul până când se omogenizează ingredientele. Pune aluatul obținut într-o folie alimentară și dă la frigider pentru 30 de minute.
Pentru umplutură, taie prazul și ceapa mărunt și pune-le la călit în puțin ulei. Mixează ouăle cu laptele, cașcavalul, smântâna și amestecă-le cu umputura de praz și ceapă verde.
Într-o tavă de tartă întinde foaia de aluat, pune deasupra umplutura și dă la cuptor timp de 45 de minute sau până când quiche-ul nu mai este moale la mijloc.
Quiche cu legume de primăvară și ciuperci
Ingrediente pentru aluat
- 350 g făină;
- 150 ml apă;
- 80 ml ulei;
- 25 gr drojdie proaspătă;
- O linguriță oțet de mere sau de vin alb;
- O linguriță de sare;
Ingrediente pentru umplutură
- 400 gr ciuperci;
- O bucată praz;
- 2 fire usturoi verde;
- ½ ardei roșu;
- 200 gr roșii decojite la conservă;
- ½ linguriță de cimbru;
- 50 ml ulei de măsline;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Pentru aluat se pun 2 linguri de făină în apa caldă și drojdia sfărâmată. Se lasă deoparte câteva minute. Toate ingredientele se pun într-un bol și se amestecă până când aluatul începe să se lege, apoi se mută pe o suprafață pudrată cu făină și se frământă bine până când se omogenizează.
Aluatul se împarte în două. Jumătate din aluat se pune în tavă, peste hârtia de copt. Pentru compoziția quiche-ului se taie prazul mărunt și se pune la călit până se înmoaie. Se mărunțesc ciupercile, ardeiul roșu și se adaugă sare și piper. Se mărunțește și usturoiul, după care se pune peste praz și se adaugă imediat și ciupercile.
Se pune și cimbru și se lasă la călit pentru 5 minute. După asta se adaugă și roșiile pasate/tocate mărunt. Totul se lasă la foc mediu până când scade sosul mai mult de jumătate, dar se amestecă regulat.
Când umplutura nu mai este apoasă, se toarnă peste aluatul din tavă și peste umplutură se pune cealaltă jumătate de aluat. Deasupra se presară semințe de mac sau susan și totul se pune la cuptor până când plăcinta de post se rumenește, aproximativ 45 de minute, la 180 de grade.
Quiche cu sparanghel și cremă de brânză
Ingrediente
- 1 foaie aluat foietaj;
- 400 g sparanghel;
- 200 g cremă de brânză;
- 100 g cașcaval ras;
- 100 g smântână;
- 3 ouă; 1
- sare; piper măcinat;
- 1 vârf cuțit nucșoară.
Mod de preparare
Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, dar trebuie modelat cât încă mai este rece, pentru a nu se rupe. Se întinde apoi se așează în forma de tartă. Se înțeapă cu furculița, iar marginile care depășesc marginea tăvii se vor tăia cu un cuțit.
Se amestecă brânzeturile cu ouăle, smântâna și condimentele până se obține o pastă omogenă. Între timp, se curăță sparanghelul, se taie partea lemnoasă și se curăță tija de solzișori. Peste aluatul de foietaj se adaugă amestecul din brânzeturi și ouă, iar deasupra se așază sparanghelul. Totul se pune la cuptor pentru 45 de minute, la 180 de grade.
Quiche cu varză la cuptor
Ingrediente pentru aluat
- 500 gr făină;
- 300 ml lapte;
- 50 gr unt;
- 1 ou;
- Un plic drojdie uscată;
- O linguriță de sare, o linguriță de zahăr;
Ingrediente pentru umplutură
- 1 kg varză proaspătă;
- O ceapă, un morcov;
- 2 linguri de ulei:
- Sare, piper.
Mod de preparare
Pregătește aluatul pentru quiche. Pune drojdia în 100 ml de lapte cald. Amestecă până când se dizolvă drojdia și lasă deoparte pentru 10 minute. Încălzește și restul de lapte și adaugă untul în el să se topească.
Amestecă făina cu o linguriță de sare, fă o adâncitură în mijloc și adaugă drojdia cu laptele. Amestecă și adaugă restul de lapte treptat, până când obții un aluat omogen și nelipicios. Lasă aluatul deoparte, la dospit, pentru 45-50 de minute.
Pentru umplutură, toacă varza mărunt și pune-o într-un bol împreună cu piper, și o linguriță de sare. Toacă ceapa mărunt, la fel și morcovul și pune-le la călit în puțin ulei. Adaugă acum și varza pe care ai scurs-o de apă. Amestecă bine totul și lasă pe foc pentru 20 de minute, la foc mic. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde de vas. Lasă apoi amestecul de varză să se răcească.
Întinde aluatul și împarte-l în două bucăți, unul puțin mai mare față de celălalt. Întinde aluatul în tava de tartă, pune umplutura de varză, iar deasupra închide cu cealaltă bucată de aluat. La final, unge cu oul bătut, cu ajutorul unei pensule, și dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenește la suprafață.
Quiche Lorraine
Ingrediente
- 330 g făină integrală;
- 170 ml apă;
- 150 g cubulețe de bacon slab crud;
- 100 ml lapte ușor;
- 10 g de drojdie proaspătă;
- 1 tijă de praz;
- 4 linguri de brânză rasă;
- 2 ouă;
- 1 vârf de cuțit de sare, 1 lingură de ulei;
- 1 lingură de smântână ușoară;
- 1/2 linguriță de făină de porumb;
- Un praf de nucșoară.
Mod de preparare
Se amestecă făina și sarea într-un bol. Dizolvam drojdia în apa călduță și o adăugăm în faina împreună cu uleiul și frământăm totul timp de 10 minute pentru a forma un aluat neted, omogen. Se lasă aluatul să se odihnească timp de 20 de minute în frigider.
Se aplatizează aluatul pentru tartă, se întinde subțire și se așează pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Se înțeapă aluatul cu o furculiță. Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Se prăjește baconul într-o tigaie antiaderentă fără adăugarea de grăsime până devine crocant. Se scurge pe hârtie de bucătărie și se lasă să se răcească. Cubulețele de bacon se distribuie uniform pe fundul aluatului, apăsând ușor. Se spală prazul, se taie pe lungime în jumătate și se taie în fâșii. Se distribuie uniform peste aluat.
Pentru umplutură, se amestecă ouăle, laptele, smântâna ușoară, făina de porumb și brânza rasă. Se condimentează umplutura cu un praf de nucșoară, sare și piper.
Umplutura se toarnă cu grijă peste bacon și praz. Quiche-ul se introduce imediat în cuptorul preîncălzit, pe raftul cel mai de jos, și se coace timp de aproximativ 20 de minute. Apoi, temperatura cuptorului se reduce la 180 de grade Celsius și se mai coace timp de 15 minute.
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Cum se curăță și se filetează peștele