Quiche cu broccoli
Ingrediente: un aluat pentru pizza (rotund) – 400 g; umplutura: 200 g broccoli congelat, 200 g conopidă congelată, 3 ouă întregi, 200 ml smântână dulce pentru gătit (cu 30% grăsime), sare, piper negru, 100 g caşcaval ras, 100 g brânză tare de capră sau oaie.
Preparare: aluatul se decongelează şi se pune într-o formă de tartă, având grijă ca marginile să se ridice puţin. Se înţeapă cu furculiţa şi se bagă la cuptor pentru 10-15 minute. Se scoate şi se lasă la răcit. Se face umplutura. Într-un castron se pune smântâna cu cele 3 ouă. Se bate compoziţia cu un tel, se asezonează cu sare şi piper. La final se rade caşcavalul şi se adaugă peste ea. Deasupra se pun bucheţelele de broccoli şi conopidă. Se toarnă compoziţia cu smântână, ouă şi caşcaval. La final se presară bucăţelele de brânză tare. Se introduce la cuptor cam 25 de minute, până se rumeneşte uşor la suprafaţă.
Croissant cu ciocolată
Ingrediente: aluat foitaj congelat – o bucată mare (800 g), 500 g ciocolată menaj – câte 40 g pentru fiecare croissant.
Preparare: se lasă aluatul să se decongeleze. Pentru acest preparat trebuie folosit cel mai bun aluat de foitaj – pachetul care nu este format din două bucăţi, ci din una singură. După ce s-a înmuiat, se întinde pe masă şi se lasă să se odihnească puţin. Se taie ciocolata în bucăţi nici prea mari, dar nici prea mici. Cu cât este mai groasă foaia de foitaj, cu atât croissantele vor creşte mai mari. Aluatul se taie în şase felii egale. Apoi aceste şase felii obţinute se taie pe diagonală şi se obţin 12 triunghiuri. La baza fiecăruia se pun bucăţi de ciocolată, apoi se rulează uşor de la bază spre vârf. Se aşază croissantele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la o distanţă de 2 cm între ele. Se bagă la cuptorul încins la 180 de grade timp de 20 de minute şi se ţin aproximativ 25 de minute, sau până se rumenesc.
Pere înfăşurate
Ingrediente: 4 pere, 1 l apă, o cană şi jumătate de zahăr, jumătate de cană de miere, arome după gust – scorţişoară, cuişoare, anason stelat, suc de la o jumătate de lămâie; 200 g aluat foitaj congelat.
Preparare: se lasă aluatul la decongelat. Apoi se taie în fâşii de 8 mm lăţime şi se pun la rece. Perele se curăţă de coajă, cât mai subţire şi li se scoate cotorul cu un dispozitiv special. Apoi, se taie puţin din bază, ca să stea în picioare. Apa cu zahărul, mierea, sucul de lămâie şi aromele se amestecă şi se pun la fiert la foc mare. Când dă în clocot, focul se micşorează şi se adaugă perele care se fierb (la foc mic) până se înmoaie (cam 40 de minute), după care se scot şi se lasă la răcit. Din lichidul în care au fiert se păstrează circa 250-300 ml şi se mai pune pe foc până capătă consistenţa unui sirop. Când perele s-au răcit, se umezesc puţin cu siropul care s-a scurs în farfurie şi se înfăşoară fâşiile de aluat (care trebuie să fie foarte reci) în jurul lor, începând de jos în sus. Capătul fiecărei fâşii se ascunde în aluat. Perele se coc în cuptorul încins în prealabil la 210 grade, până se rumeneşte aluatul, în jur de 30 de minute. Ca să nu se ardă, codiţele se înfăşoară în folie de aluminiu. Se servesc stropite cu sirop şi decorate cu batoane de scorţişoară.
Pateuri cu brânză
Ingrediente: 400 g aluat foitaj, 100 g brânză de vaci grasă, 50 g telemea de oaie, 50 g caşcaval, un ou, sare, un ou pentru uns, seminţe de susan.
Preparare: umplutura de brânză – se pun toate bânzeturile într-un bol. Telemeaua şi caşcavalul se rad. Se adaugă oul şi se amestecă. Se drege cu sare, după gust. Trebuie să fie o umplutură densă şi cremoasă, ca să nu iasă din pateuri la copt. Se ia foaia de aluat (decongelată din vreme) şi se mai întinde puţin, astfel încât să aibă o grosime de 3-4 mm. Apoi se împarte în dreptunghiuri egale, în funcţie de dimensiunea ei. Din compoziţia de brânză se formează biluţe care se pun spre unul din capetele dreptunghiurilor, lăsând o margine de 1,5 cm. Se bate un ou cu puţină sare şi se pensulează un chenar în interiorul fiecărui dreptunghi de aluat, ca să stea marginile pateurilor lipite. Se pliază fiecare dreptunghi şi se presează uşor marginile cu degetele. Se pun pe o hârtie de copt, cu distanţă între ele, se ung cu ou bătut şi se presară susan. Se dau 10 minute la congelator şi apoi se bagă în cuptorul preîncins, la 200-210 grade, pentru 20-30 de minute, până se rumenesc frumos.
Palmieri
Ingrediente: un pachet aluat foitaj (400 g), 100 g zahăr brun, 50 g nucă măcinată, o linguriţă de pudră de scortişoară.
Preparare: se lasă aluatul la decongelat. Se amestecă jumătate din zahăr, nucă şi scortişoară şi se presară pe blatul de lucru. Se întinde foaia peste ele cu sucitorul, ca să se lipească bine ingredientele. Se întoarce foaia şi se face acelaşi lucru cu cealaltă jumătate de amestec (se mai păstrează puţin pentru pus deasupra). Apoi se rulează din ambele părţi aluatul, astfel încât la jumătate să se întâlnească (cu o distanţă de 1 cm între ele). Se suprapun cele două capete. Apoi, cu un cuţit cu lama lată, se taie fâşii de 1,5-2 cm grosime. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, la 3-4 cm distanţă laterală, ca să aibă loc să crească. Apoi, se mai presară deasupra din amestecul cu nucă pe fiecare palmier. Se bagă la cuptorul încins, câte 10-15 minute pe fiecare parte. Se pune tava la mijlocul cuptorului, la foc mediu, ca să nu se ardă.
Crenvurşti în aluat
Ingrediente: 12 bucăţi de crenvurşti subţiri în membrană naturală; un pachet aluat foitaj congelat (800 g); pentru ornat: un gălbenuş, apă, seminţe de chimen (sau susan); decor – busuioc.
Preparare: aluatul se întinde după ce s-a decongelat. Crenvurştii se aşază în aşa fel încât să se poată decupa aluatul în dreptunghiuri egale pentru fiecare crenvurşt. În lateralele crenvurştilor se decupează cu o rolă de patiserie fâşii de la marginea aluatului până la crenvurşt, cu o lăţime de 1-2 cm. Se aduc succesiv fâşiile către mijloc, acoperind crenvurştul, una din stânga, una din dreapta, ca şi cum ai împleti o coadă. Se aşază crenvurştii într-o tavă cu hârtie de copt. Se aprinde cuptorul la 180 de grade (treapta 3). Când cuptorul s-a încins, se unge fiecare crenvurşt cu gălbenuşul amestecat cu puţină apă, cu ajutorul unei pensule şi se presară seminţele de chimen. Se coc în cuptorul încins timp de 20-25 de minute, până se rumenesc frumos. Se servesc călduţi sau reci, cu muştar, ketchup, maioneză etc. Se decorează cu busuioc proaspăt.