Piftie de peşte
Ingrediente: 1 kg peşte eviscerat (crap) şi încă 1-2 capete curăţate, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o frunză de dafin, o lămâie, 3 căţei de usturoi, o ramură mică de cimbru, apă, 10 boabe de piper, sare, 2-3 boabe de ienibahar.
Preparare: se fierbe zarzavatul spălat, curăţat şi tăiat în sferturi cu piperul, ienibaharul şi frunza de dafin. Peştele curăţat de solzi şi capetele se spală sub jet de apă rece şi se aşază într-o oală, apoi se toarnă peste el zeama în care a fiert zarzavatul, strecurată (supa trebuie să depăşească peştele cu 2-3 cm). Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se sărează după gust. Se fierbe la foc mic circa o oră, cu capac, fără să clocotească, ca să nu se tulbure. După ce peştele a fiert, iar supa a scăzut cu 2-3 cm, se ia o lingură de zeamă şi se dă puţin la frigider, pentru a vedea dacă se încheagă. Dacă trece testul, se înfierbântă din nou, ca să se topească gelatina formată între timp, dar fără să dea în clocot. Se scoate carnea din supă, se curăţă de oase şi se aşază în forme. În zeamă se adaugă usturoiul zdrobit şi cimbrul. Se strecoară fierbinte peste bucăţile de peşte şi se lasă să se închege la rece. Înainte de servire, scoasă din forme, piftia se poate decora cu seminţe de rodie, felii de lămâie şi frunze de pătrunjel.
Macarons cu ciocolată
Ingrediente: pentru bezele – 100 g zahăr pudră, 100 g zahăr, 100 g migdale, 4 albuşuri, 3 linguri de cacao; cremă – 150 g ciocolată neagră, 150 ml frişcă lichidă, 50 g unt.
Preparare: pentru cremă, se topesc la bain-marie ciocolata neagră şi frişca lichidă, apoi se adaugă untul şi se mixează. Pentru bezele, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se mixează foarte bine. Separat, migdalele se macină fin, se adaugă zahărul pudră şi cele trei linguri de cacao. Se amestecă cele două compoziţii până la omogenizare, apoi se formează grămăjoare, cu poşul, într-o tavă, pe hârtie de copt, cu spaţiu între ele, ca să nu se lipească la copt. Se ţin la cuptor cam 10 minute. Când sunt gata, se lipesc câte două cu crema de ciocolată şi se dau la rece.
Mousse de avocado cu somon
Ingrediente: două fructe de avocado, 100 g somon afumat, 250 g mascarpone, zeamă de lămâie, sare, piper, pătrunjel şi frunze de arpagic pentru decor.
Preparare: se taie fin feliile de somon, iar brânza mascarpone se freacă bine, până devine aproape o spumă, şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se taie pe lungime avocado şi se scot sâmburii. Pulpa se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie, să nu oxideze, apoi se pasează. Se montează astfel: în fiecare cupă se pune întâi spumă de avocado, urmată de somon, de spumă de brânză, iar avocado, apoi somon. Se decorează şi se serveşte imediat.
Aperitive diverse
Ingrediente: o baghetă, 100 g caşcaval, 2 castraveciori acri, un castravete proaspăt, două roşii cherry, 100 g brânză cu mucegai, măsline negre şi verzi fără sâmburi, 100 g jambon, 100 g brânză de burduf, câteva felii de salată, scobitori.
Preparare: se taie bagheta în felii subţiri, care se pun la prăjit. Legumele, brânzeturile şi mezelurile se taie cubuleţe sau felii. Brânza se poate frământa puţin, apoi se fac din ea biluţe. Se alternează ingredientele pe feliuţele de pâine, în funcţie de inspiraţie, apoi se înfig scobitorile, ca să poată fi luate uşor de pe platou.
Rulouri cu creveţi
Ingrediente: un castravete, o cutie de cremă de brânză, o legătură de mărar, 200 g cozi de creveţi, sare, piper, scobitori, două linguri de ulei de măsline, 2 căţei de usturoi.
Preparare: se spală castravetele şi se taie cu tot cu coajă în felii subţiri, pe lung (cel mai potrivit este un dispozitiv special de feliere sau o răzătoare cu o lamă orizontală). În crema de brânză se adaugă sare, piper şi mărar tocat şi se amestecă. Se pun cozile de creveţi într-o tigaie cu uleiul şi cu usturoiul pisat şi se lasă 2-3 minute, apoi se scot şi se scurg de ulei. Fiecare felie de castravete se rulează, se umple cu crema de brânză şi se fixează cu o scobitoare. Se aşază pe platou, apoi se înfige în fiecare rulou o coadă de crevete.
Chec cu portocale
Ingrediente: 1/2 pachet de unt, o cană de zahăr, două ouă, o lingură de coajă de portocală rasă, 1/2 cană de suc proaspăt de portocale, două căni de făină, două linguriţe de praf de copt, un praf de sare, zahăr pudră pentru decor.
Preparare: se cerne făina într- un bol, se adaugă sarea şi praful de copt. Într-un alt bol se mixează untul cu zahărul până se obţine o spumă fină, se pun ouăle, pe rând, şi se amestecă în continuare. Se toarnă apoi, în fir subţire, sucul de portocale şi se adaugă coaja rasă. Din bolul cu făină se ia puţin câte puţin şi se adaugă în cel cu spuma de unt, amestecând uşor. Când aluatul e omogenizat, se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Se ţine la cuptor până trece testul cu scobitoarea. După ce se răceşte, se pudrează.