Numele de salată boeuf provine din limba franceză, cuvântul „boeuf” însemnând „vită”. Însă românii au mai multe rețete pentru a prepara salata boeuf, nu doar cu carne de vită, ci și cu pui sau chiar fără carne.

Salata poate fi servită ca aperitiv ori drept garnitură pentru fripturi. Foarte important, la rețeta de salată boeuf, este ca maioneza de casă, dacă o folosiți, să lege ingredientele, nu să le acopere.

Salată boeuf cu carne de pui

Ingrediente

  • 2-3 cartofi;
  • un păstârnac și 2 morcovi care au fiert în supa de pui;
  • 100 g carne de pui fiartă în supă;
  • 3 castraveți acri;
  • 50 g mazăre;
  • un gălbenuș;
  • 50-60 ml ulei;
  • două lingurițe de muștar;
  • zeama de la 1/2 lămâie;
  • câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor, sare și piper.

Mod de preparare

Legumele și carnea se fierb în supa de pui, apoi se scot și se lasă să se răcorească, după care sunt tocate mărunt. După ce se storc de zeamă, castraveții acri se toacă mărunt și se adaugă în vas. Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată. După toți acești pași, se prepară maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei și se pune peste salată. Salata de boef poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.

Salată de boeuf – rețete

Salată boeuf cu carne de vită

Ingrediente

  • 400 de grame carne de vită;
  • 300 de grame mazăre fiartă;
  • 12 cartofi;
  • 3 morcovi, o albitură, o ţelină mică, castraveţi muraţi şi gogoşari în oţet;
  • sare, piper;
  • o lingură de muştar;
  • maioneză după gust.

Mod de preparare

Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, ţelina și carnea se taie bucăţi și se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert, se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust. Salata se pune la rece pentru cel puțin o oră, după care poate fi servită.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Salată boeuf cu piept de curcan

Ingrediente

  • 1/2 kg piept de curcan;
  • 1 kg cartofi;
  • 300 de grame morcov, 150 de grame țelină, 200 de grame păstârnac;
  • 400 g mazăre;
  • 5 sau 6 castraveți murați;
  • sare, piper, două lingurițe vegeta;
  • maioneză din comerţ sau preparată în casă cu două gălbenuşuri, o linguriţă cu vârf muştar, sare și ulei.
Salată boeuf

Mod de preparare

Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă, apoi carnea și legumele, spălate, se pun la fiert cu vegeta. După ce fierb și se pun la răcit, se toacă și toate se amestecă într-un castron cu mazăre. Castraveții se lasă la scurs, după ce sunt tăiați bucățele, după care se adaugă peste salată. Apoi, se adaugă și maioneza și ulterior se ornează cu gogoşar și/sau castravete.

Salată boeuf – rețeta clasică

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi roșii
  • 750 gr rasol de vițel cu os
  • 750 gr morcovi
  • 750 gr castraveciori murați
  • 500 gr gogoșari în oțet
  • 500 gr albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
  • 250 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă( pentru supă)
  • sare, după gust
  • Pentru maioneză:
  • 2 gălbenușuri fierte
  • 1 gălbenuș crud
  • 2 linguri de muștar clasic
  • 750 ml ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 2 lămâi mai mici
  • 1 lingură apă minerală
  • Pentru decor:
  • castraveți murați
  • gogoșari
  • albușuri de ouă fierte
  • măsline negre
  • morcovi fierți

Mod de preparare

Pregătirea ingredientelor.

Mai întâi punem rasolul de vită la fiert, în 3 litri de apă rece în care adăugăm și o linguriță de sare.

Înlăturăm spuma care se formează pe parcurs, iar după ce supa se limpezește și carnea începe să se pătrundă, adăugăm o ceapă curățată și tăiată pe jumătate, pentru a da gust supei, dar și ingredientelor. Adăugăm și morcovii întregi, dar curățați, la fel și țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel.

Lăsăm zarzavaturile să fiarbă împreună cu carnea până se pătrund bine. Apoi le vom scoate din supă cu o spumieră și le vom lăsa la scurs într-o sită. Ceapa o lăsăm în supă, nu se folosește la salată.

Adăugăm în supă mazărea congelată și o lăsăm să fiarbă 10-12 minute, apoi o scoatem și pe aceasta și o scufundăm în apă rece pentru a nu se îngălbeni.

Carnea o lăsăm în continuare să fiarbă până se desface de pe os și este bine pătrunsă. Abia apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească.

Cartofii bine spălați, îi fierbem nedecojiți, în apă cât să fie bine acoperiți. Îi fierbem până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgem, îi trecem prin jet de apă rece și îi lăsăm să se răcească pentru a-i putea curăța și toca.
După ce toate ingredientele s-au răcit, le tocăm în cuburi mici și le amestecăm într-un vas.

Adăugăm și mazărea și castraveciorii tocati și bine scurși, dar și gogoșarii, de asemeni tocați cuburi și scurși.

Apoi asamblăm salata pe platouri și o decorăm după propria imaginație.

Rețetă salată boeuf de post

Ingrediente

  • 10 cartofi;
  • 5 morcovi, câteva albituri, țelină;
  • 400 de grame mazăre;
  • un măr;
  • maioneză de post;
  • sare, piper, cimbru, muștar;
  • castraveți murați, gogoșari murați.

Mod de preparare

Cartofii se spală și se pun la fiert într-o oală mare, alături de morcovi, țelină, albitură și mărul fără coajă, tăiat în bucăți. După ce răcesc, cartofii se curață de coajă și se mărunțesc și se amesteca ulterior cu mazărea, gogoșarii și castraveții cubulețe. Se adaugă muștarul, sarea, piperul, cimbrul și maioneza de post, după gust, după care se amestecă și se ornează.

Salată boeuf cu maioneză din avocado

Ingrediente pentru maioneză

  • 2 avocado măricele și bine coapte
  • 3 gălbenușuri
  • o lingură mare de muștar
  • zeama de la o jumătate de lămâie (sau după gust)
  • o linguriță de ulei de măsline
  • un praf de sare

Ingrediente pentru salată

  • 4 morcovi potriviți
  • 2-3 cartofi potriviți
  • un păstârnac (opțional)
  • un pătrunjel rădăcină (opțional)
  • un țelină micuță (opțional)
  • 500 de grame castraveți murați
  • 200 de grame de mazăre
  • 200 de grame carne de vițel, pui sau curcan

Mod de preparare

Se pune carnea la fiert și se ia spuma. Se adaugă apoi legumele peste ea până s-au fiert și ele. Mazărea se trece prin apă clocotită dacă este la borcan sau conservă, pentru că este prefiartă. După ce au fost toate fierte și răcite se toacă. Castraveții murați, se scurg bine de zeamă înainte de a-i pune peste restul ingredientelor. Se adaugă și mazărea.

Pentru maioneză se scoate miezul de la avocado cu o linguriță, se pune în blender, împreună cu gălbenușurile de la ouăle fierte tare, muștarul, uleiul, zeama de lămâie și un praf de sare. În două minute este gata.
Se adaugă maioneza peste salată și asta este tot.

Sursa: fricidemamici.ro

Salată boeuf floarea-soarelui

Ingrediente

  • 250 de grame carne fiartă;
  • 150 de grame mazăre;
  • zarzavatul fiert într-o supă;
  • 3 castraveți murați, 1 gogoșar murat;
  • maioneză;
  • 3-4 ouă fierte;
  • 3 cartofi fierți;
  • o pungă de chips;
  • câteva măsline.

Mod de preparare

Zarzavatul din supă se taie mărunt, alături de carne, în timp ce murăturile se taie cubulețe. Se face maioneza, dintr-un ou crud, un gălbenuș fiert și jumătate de litru de ulei și o lingură de muștar, apoi ouăle fierte se taie în bucăți mici, dar se păstrează un gălbenuș. Toate ingredientele se amestecă apoi cu maioneza și se adaugă, după gust, sare. Salata se așază pe o farfurie, iar împrejurul ei se așază chips-urile, iar deasupra măsline negre, fără sâmburi. Gălbenușul păstrat se rade peste măsline.

Coșulețe cu salată boeuf

Ingrediente salată boeuf:

  • 250 grame făină;
  • 150 grame unt;
  • un gălbenuș;
  • 3 linguri de apă și sare, pentru coșulețe;
  • doi morcovi;
  • 6 cartofi;
  • un borcan de gogoșari în oțet;
  • un borcan de castraveți în oțet;
  • 5 ouă;
  • mazăre congelată;
  • maioneză;
  • o bucată de carne;
  • sare.

Mod de preparare

Cartofii și mazărea se fierb alături de carne și morcovi. Separat, în alt vas, se pun ouăle la fiert, iar apoi acestea se taie în cuburi mai mici. Se taie și gogoșarii și castraveții, în cubulețe, iar apoi toate ingredientele se amestecă cu maioneza. Salata se pune apoi în coșulețe.

Salată boeuf cu somon afumat

Ingrediente

  • doi-trei cartofi;
  • un morcov;
  • 5 castraveți murați;
  • 3 linguri mazăre;
  • un ou;
  • 150 grame somon afumat;
  • măsline;
  • maioneză.

Mod de preparare

Morcovul, cartofii și oul se fierb și se lasă la răcit, apoi se taie în cubulețe. Măslinele se taie în patru, castraveții murați se taie în bucăți mai mici, iar somonul în șuvițe. Se pun cartofii, morcovul, castraveții, măslinele și somonul într-un bol, se amestecă, iar la final se adaugă oul şi mazărea. Se pune sare după gust și se ornează cu maioneză.

Cum faci salată boeuf

Salată boeuf cu ciuperci

Ingrediente

  • carne de vită;
  • cartofi;
  • morcovi;
  • castraveţi muraţi;
  • ardei muraţi;
  • ciuperci din conservă;
  • măsline fără sâmburi;
  • maioneză;
  • sare, piper.

Mod de preparare

Se fierb cartofii împreună cu morcovii și apoi se curăță şi se taie cât mai mic. Urmează tăierea în cubulețe a castraveților și a ardeilor, iar apoi toate se amestecă într-un vas cu ciupercile, măslinele și maioneza. Salata de boeuf se ornează și se pune la frigider înainte de servire.

Salată boeuf în roşii

Ingrediente

  • 12 roşii;
  • doi ardei graşi;
  • salată verde, pe lângă salata de boeuf preparată înainte, după rețeta clasică.

Mod de preparare

Se spală roşiile, se taie căpăcelul, se curăţă de seminţe şi de miez şi se umplu cu salată de boeuf. Se ornează cu ardei verde sau cu salată.

Reţetă salată boeuf dietetică

Ingrediente salată boeuf:

  • 100 de grame carne de vită sau pui;
  • zarzavat fiert (morcov, rădăcină pătrunjel, ţelină, un cartof mare fiert, un măr nearomat);
  • sos de maioneză dietetic;
  • pătrunjel verde.

Mod de preparare

Se taie în cuburi carnea şi legumele. Se rade mărul. Se amestecă toate ingredientele cu sosul de maioneză preparat cu zeamă de lămâie. Se serveşte presărată cu pătrunjel verde.

Salată boeuf cu măr și porumb

Ingrediente

Pentru maioneză:

  • trei ouă
  • o lingură de muştar
  • lămâie
  • ulei

Pentru salată:

  • o ţelină
  • 2-3 morcovi
  • 3-4 cartofi
  • 2-3 castraveţi muraţi
  • un măr
  • 300 de grame carne de vită sau piept pui
  • două linguri de porumb din conservă

Mod de preparare

Se amestecă două gălbenuşuri crude cu unul fiert şi cu muştarul. Se încorporează puţin câte puţin uleiul. Atenţie, dacă se pune prea mult ulei dintr-odată, maioneza se poate tăia, adică se separă uleiul de restul compoziţiei! Din când în când se mai adaugă şi câte puţină zeamă de lămâie.

Se fierb carnea, ţelina, morcovii şi cartofii, după care se taie în cubuleţe împreună cu mărul şi castraveţii. Se amestecă şi porumbul, iar apoi se adaugă maioneza. Se poate orna cu verdeaţă şi murături.

Salată boeuf cu fructe

Ingrediente

  • un măr
  • 100 g carne fiartă, de pui sau vită
  • un morcov
  • un rădăcină pătrunjel
  • un țelină mică
  • maioneză
  • un cartof

Mod de preparare

Clasica salată de boeuf poate căpăta un gust deosebit dacă renunțăm la acrituri și folosim în schimb un măr.

Legumele (morcovul, pătrunjelul, țelină și cartoful) se fierb, apoi se taie cubulețe și se amestecă împreună cu carnea, tăiată și ea cuburi. Mărul se pune crud, dat pe răzătoare sau tăiat cubulețe. Maioneză se adaugă la final. Este de dorit să serviți această salată de boeuf proaspătă și să n-o țineți prea mult la frigider.

De asemenea, o puteți servi decorată într-un mod inedit, folosind jumătăți de portocală pe post de boluri. Atenție însă, când scoateți conținutul portocalei, nu îndepărtați și coajă albă, care trebuie să rămână cât mai groasă, pentru că, altfel, salată va capătă un gust amar.

Sursa: hobbybucatar.blogspot.com

Salată boeuf cu rodii

Ingrediente

  • 4 morcovi mari fierți
  • 3 rădăcini de pătrunjel fierte
  • o țelină mare fiartă
  • 3 ouă fierte tari
  • un piept de găină (pui) fiert
  • 5 castraveciori murați
  • o rodie
  • muștar
  • sare
  • piper alb
  • maioneză

Mod de preparare

Legumele și carnea fără piele, le tăiem cubulețe. Castraveciorii, îi tăiem și-i stoarcem bine de zeamă. Două ouă le tăiem cubulețe. Rodia, o curățăm sub apă rece, păstrăm două linguri de semințe pentru ornat, iar restul le amestecăm în salată. Adăugăm două lingurițe muștar, două linguri maioneză, asezonăm cu sare și piper și omogenizăm totul.

Aranjăm salata pe un platou, o îmbrăcăm cu maioneză și ornăm după imaginație cu oul rămas, feliuțe de castravecior, semințe de rodie, și frunze de pătrunjel.

Sursa: gustos.ro

Salată bouef – rețeta lui Horia Vârlan

Ingrediente

  • 300 g pulpă de vită
  • 500 g cartofi albi spălați bine
  • 100 g mazăre congelată
  • 2-3 castraveți murați de dimensiune medie
  • 2 gogoșari roșii murați
  • 2-3 morcovi curățați
  • o rădăcină de pătrunjel curățată
  • 300 g maioneză de casă
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • o lingură de sare
  • 2-3 fire de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Puneți pulpa de vită, spălată în prealabil, la fiert în 1,5 l de apă rece. Fierbeți-o la foc mediu timp de două ore, înlăturând spuma când se formează și adăugând sare și boabele de piper la jumătatea timpului de fierbere. Când mai sunt 25-30 de minute din timpul de fierbere, adăugați morcovii și rădăcina de pătrunjel. După ce toate ingredientele s-au fiert, scoteți-le pe o farfurie, să se răcească.

În timp ce carnea fierbe, puneți și cartofii la fiert în 1,5 l de apă cu sare. După 35-40 de minute, verificați dacă s-au fiert; opriți focul, scurgeți apa și lăsați cartofii să se răcească, apoi curățați-i. Curățați și castraveții, tăiați-i în cubulețe cu latura de 0,5-0,7 cm, apoi stoarceți zeama în exces. Procedați la fel cu unul dintre gogoșari. Decongelați și scurgeți de apă mazărea. Tăiați carnea, morcovii, cartofii și rădăcina de pătrunjel fierte în cubulețe de latura de 1 cm.

Amestecați maioneza cu muștar și puțină zeamă de lămâie (după gust), apoi amestecați cu grijă, într-un bol sau într-un castron încăpător, toate ingredientele, păstrând 4-5 linguri de maioneză pentru ornat. Tăiați gogoșarul rămas în fâșiuțe și rupeți frunzele firelor de pătrunjel. Așezați salata în formă de dom, pe un platou, apoi întindeți deasupra, în strat subțire, maioneza păstrată, decorând cu fâșii de gogoșar și frunze de pătrunjel.

Lăsați salata la frigider 24 de ore înainte de servire, apoi porționați-o și serviți-o cu pâine proaspătă.

Cum faci maioneza de casă pentru salata boeuf

Originea maionezei

Maioneza a fost inventată de bucătarul personal al ducelui Richelieu în 1756. După victoria Ducelui în fața britanicilor, la Port Mahon, bucătarul lui a pregătit un festin care a inclus un sos realizat din smântână și ou.

Maioneza de casă rapidă – ingrediente

Maioneza a ajuns să fie iubită pe toate meridianele, acest sos onctuos dând savoare multor preparate. Deși se găsește în comerț în multe variante, maioneza de cumpărat nu se compară cu maioneza de casă, mai ales când faci salată boeuf.

Maioneza de casă este delicioasă

Practic, pentru cea mai rapidă și bună maioneză de casă, ai nevoie de ulei, gălbenuș și lămâie sau oțet. În zilele noastre se adaugă muștar, care pe lângă gust are lecitină care ajută la formarea și stabilizarea emulsiei. Ca preparare, peste gălbenușul se adaugă treptat, în fir subțire uleiul, frecând/amestecând încontinuu cu un tel sau cu un mixer. După ce se adaugă uleiul și se formează crema maionezei, se adaugă lămâie după gust, muștar și sare. În unele variante, uleiul se adaugă peste cantități egale de gălbenuș fiert și gălbenuș crud și o linguriță de muștar. Maioneza prinde volum de la ulei, însă dacă vrei o cantitate mare de maioneză este bine să dublezi și cantitatea de gălbenuș.

Maioneza poate fi făcută cu orice ulei preferi ca gust și este obligatorie pentru a face o salata boeuf gustoasă!

Care este diferența dintre salata boeuf și salata a la rousse?

Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei boeuf, un cunoscut chef al secolului al XIX-lea. Invitat fiind să gătească aristocraților ruși, el a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage. Dacă inițial salata boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză” și conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet, în funcție de anotimp rețeta se schimba.

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, pentru români și basarabeni, salata à la rousse este denumită salata boeuf, fără bpeuf, adică pe înțelesul comun, fără carne!

Ce cartofi pui la salata de boeuf

Pentru ca salata de boeuf să iasă perfect trebuie să ai mare grijă la cum alegi cartofii pentru ea. Trebuie să alegi cartofi care nu se fărâmă la fiert. Astfel, cei mai potriviți sunt cartofii cu coajă roșie, fiindcă își păstrează textura și forma la gătit. Un alt truc legat de cartofii pentru salata de boeuf, pe care ar fi bine să-l știi, e acela ca înainte să pui cartofii la fiert ar fi bine să crestezi, cu ajutorul unui cuțit, fiecare cartof, fix pe jumătate, de la un capăt la celălalt. După ce i-ai fiert, scurge apa și trece cartofii printr-un jet de apă rece și lasă-i câteva minute să se răcească. Astfel, vei putea curăța cu ușurință și uniform coaja de pe cartofi, fără să ți se mai lipsească de degete. Tot ce ai de făcut e să tragi pur și simplu coaja de pe fiecare cartof.

Câte calorii are salata de boeuf?

Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe rețelele de socializare câte calorii are salata de boeuf. Ea a atras atențiacă nu pra contează tipul de carne pe care îl conține, ci cantitatea de maioneză.

„Nu contează dacă e cu vita sau pui, contează câtă maioneza are! Despre salată de boeuf e vorba, dacă nu ați ghicit. Un preparat care se vrea dietetic prin definiție (salată!) poate deveni o bombă calorică atunci când are maioneză din belșug. Maioneza înseamna ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 de calorii, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 de calorii pentru fiecare lingură, adica echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolalta legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutritional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienti: glucide, proteine și lipide. Singura mentiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu sî le acopere. În felul acesta porția corectă de salată de boeuf înseamnă 2-3 linguri și doar 300 calorii, un aperitiv delicios pentru zilele de sărbătoare”, a scris Mihaela Bilic într-o postare mai veche pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News