Cuprins:
Aromată și parfumată, zmeura poate fi ingredientul vedetă din multe rețete. Pe lângă o rețetă de pandișpan pufos cu fructe, iată și o rețetă de sirop de zmeură pe care o poți încerca. Se face imediat, iar gustul este savuros.
Rețete pentru sirop de zmeură
Sirop de zmeură făcut în casă
Ingrediente
- 2 kg zmeură proaspătă;
- 1 kg zahăr;
- O lingură sare de lămâie.
Mod de preparare
Spală bine zmeura în apă rece, apoi pune-o într-o cratiță cu puțină apă și fierbe puțin până când fructele se înmoaie. Acoperă apoi cu un tifon, las-o să se răcească, apoi strecoară zmeura fiartă prin pânza de tifon. Din sucul scurs cântărește un litru.
Sucul de zmeură obținut, amestecă-l cu zahărul și sarea de lămâie și pune-l într-o cratiță la fiert până când zahărul se dizolvă complet. Îndepărtează spuma oricând la nevoie.
Siropul de zmeură se fierbe timp de 10-15 minute, apoi se toarnă fierbinte în sticle curate și sterilizate și se închid cu dopuri cu filet.
Sticlele cu sirop de zmeură se lasă pentru câteva minute răsturnate, sprijinite pe capac, iar când se răcește conținutul, acestea se pun la frigider.
Înainte de a consuma sirop de zmeură, sticla se agită bine. Siropul proaspăt de zmeură se amestecă cu apă plată sau minerală, cuburi de gheață și câteva frunze proaspete de mentă.
Sirop de zmeură la rece
Ingrediente
- 1 kg zmeură;
- 500 gr zahăr;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Spală bine zmeura în apă rece, adaugă zahărul peste și sucul de la lămâie, amestecă ușor și lasă toate ingredientele în bol pentru o oră, astfel încât zahăul să se dizolve, iar zmeura să își lase sucul.
Ulterior, cu o furculiță, pasează ușor zmeura, amestecă totul, acoperă vasul cu un tifon și lasă până a doua zi să stea la temperatura camerei. În tot acest timp, zahărul se va dizolva complet și se va forma un sirop natural.
După acest timp, stecoară amestecul printr-un tifon subțire pentru a îndepărta semințele fine de zmeură și toarnă siropul obținut într-o sticlă sau un recipient sterilizat, care se închide ermetic.
Păstrează siropul de zmeură într-un loc răcoros și întunecat până în momentul servirii, apoi depozitează-l la frigider.
Sirop de zmeură cu miere
Ingrediente
- 1 kg zmeură proaspătă;
- 500 gr miere.
Mod de preparare
Spală bine zmeura în apă rece, dar fără să zdrobești fructele. Lasă apoi fructele într-o sită pentru a se scurge excesul de apă.
Pune zmeura într-o strecurătoare cu găuri mari, pe care ai așezat-o într-un bol, și pasează fructele cu o lingură pentru a obține cât mai mult suc.
Măsoară cantitatea de suc obținută și adaugă o cantitate egală de miere. Amestecă într-un blender totul până când se omogenizează ingredientele. Toarnă apoi siropul de zmeură într-o sticlă sterilizată, apoi depozitează la frigider până în momentul servirii.
Când vrei să bei sirop de zmeură, pune o cantitate mica într-un pahar rece de la congelator, adaugă apă plată sau minerală, câteva cuburi de gheață și mentă proaspătă,
Pentru un plus de aromă, în momentul servirii, poți adăuga peste siropul de zmeură și puțină scorțișoară sau frunze de busuioc.
Rețetă pentru zmeurată
Ingrediente
- 500 g zmeură;
- 200 g zahăr;
- 400 ml alcool dublu rafinat.
Mod de preparare
Vei obține cam un litru de zmeurată. Spală zmeura și las-o la scurs pe prosoape de bucătărie. Pune un strat de zmeură și apoi un strat de zahăr într-un borcan mare de 3 litru, repetând straturile până se termină fructele și zahărul.
Acoperă gura borcanului cu un tifon curat sau o farfurioară. Lasă borcanul la temperatura camerei timp de 3-4 zile. Agită borcan de două ori pe zi pentru ca zahărul să se dizolve.
Citește și: Cum te protejezi de caniculă
Sursă foto: 123rf.com